АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Апеляційне провадження як спосіб перегляду судових рішень у цивільних справах

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. Адвокат у справах окремого провадження.
  5. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  6. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  7. АНАЛІЗ ОТРИМАНИХ ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ
  8. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  9. Аналіз фінансових інвестицій у системі прийняття управлінських рішень.
  10. Архіви адміністративних та судових установ Правобережної України
  11. Архіви судових установ. Магістратські архіви
  12. Багатокритеріальність у задачах прийняття рішень.

Теоретична частина:

1. Передумови запровадження апеляційного провадження в сучасному цивільному процесі України.

2. Поняття та значення права оскарження судових рішень.

3. Проведення додаткових підготовчих дій на стадії підготовки справи до судового розгляду судом апеляційної інстанції.

4. Поняття судового повноваження. Значення повноважень суду апеляційної інстанції.

5. Класифікація повноважень апеляційного суду.

Практична частина:

1. Визначте завдання суду апеляційної інстанціїв системі перегляду судових рішень.

2. Скласти проекти наступних процесуальних документів:

- апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції;

- апеляційна скарга на заочне рішення;

- апеляційна скарга на додаткове рішення;

- апеляційна скарга на ухвалу суду;

- заява про приєднання до апеляційної скарги;

- заперечення на апеляційну скаргу;

- рішення суду апеляційної інстанції;

- ухвала суду апеляційної інстанції;

- окрема ухвала суду апеляційної інстанції.


3. Вирішити задачі:

3.1. 12 липня 2008 року ухвалою міськрайонного суду було відкрито провадження у справі за позовом прокурора в інтересах Т. до ТОВ «Будтраст» про поновлення на роботі. 14 серпня 2008 року позовну заяву прокурора було залишено без розгляду з тих підстав, що в провадженні цього ж суду перебуває цивільна справа за позовом самого Т. до ТОВ «Будтраст» про поновлення на роботі.

Чи допустив суд першої інстанції судову помилку? Якщо так (наведіть обґрунтування), то які існують способи її виправлення?

Складіть відповідний процесуальний документ.

3.2. Козяр С.В. звернулася до суду з позовом до Гуменого В.А., в якому просила встановити батьківство відповідача щодо народженого нею сина Козяра А., стягнути з Гуменого В.А. аліменти на утримання дитини та зобов’язати відповідача відшкодувати заподіяні їй збитки. Рішенням міськрайонного суду позов задоволено: встановлено, що Гумений В.А. є батьком Козяра А., стягнуто аліменти на користь Козяр С.В. на утримання сина, стягнуто витрати за проведення експертизи та судовий збір.

Чи допустив суд першої інстанції судову помилку? Якщо так (наведіть обґрунтування), то які існують способи її виправлення?

Складіть відповідний процесуальний документ.

3.3. П. звернулась в суд із заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу з Л. з 24 квітня 2007 року. Рішенням міськрайонного суду вимоги П. задоволено. Д. було подано апеляційну скаргу з проханням скасувати вищезазначене рішення. В апеляційній скарзі Д. вказувала, що вона перебувала з Л. у шлюбі до 01.01.2008 року, проте цей факт не було враховано судом першої інстанції. Вона також зазначала, що у неї з Л. є спір про поділ нажитого у шлюбі майна, який до сьогодні не вирішено.

Чи було допущено судову помилку судом першої інтонації? Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга? Який процесуальний документ повинен постановити суд апеляційної інстанції? Напишіть його.


3.4. Суд розглянув позов С. та К. до Х. про визнання права власності на частину будинку. Позов суд задовольнив частково. С. подала апеляційну скаргу на рішення міськрайонного суду. К. подала заяву про приєднання до поданої С. апеляційної скарги. У судовому засіданні С. відмовилась від апеляційної скарги.

Які процесуальні діє повинен вчинити суд?

Якими процесуальними правами наділена К.?

3.5. П. звернувся до Б. з позовом про стягнення позики. Під час розгляду справи П. збільшив позовні вимоги та просив суд стягнути з відповідача на його користь суму позики з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних за весь час прострочення виконання зобов’язання. Рішенням міськрайонного суду позов задоволено частково (задоволено вимогу про стягнення позики, в стягненні індексу інфляції та трьох відсотків річних відмовлено).

П. та Б. було подано апеляційні скарги на рішення суду. Ухвалою апеляційного суду апеляційні скарги П., Б. задоволені частково, рішення міськрайонного суду скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та передаючи справу на новий розгляд, апеляційний суд послався на те, що при розгляді справи суд першої інстанції без достатніх підстав не вирішив усіх заявлених вимог П. про врахування індексу інфляції та 3 % річних і не витребував та не приєднав розписку про отримання в борг суми.

Чи не допустив суд апеляційної інстанції судової помилки?

3.6. А. звернувся до КП «Н» з позовом про визнання за ним права власності на квартиру. В обґрунтування своїх вимог позивач послався на те, що він уклав договір на будівництво квартири, сплатив зазначені у ньому кошти. В подальшому КП «Н» в односторонньому порядку відмовилось від виконання умов договору та не передало йому правовстановлюючих документів на квартиру. Рішенням суду позов задоволено.

Під час розгляду скарги на вказане рішення апеляційний суд встановив, що аналогічний договір на будівництво вищевказаної квартири з відповідачем уклала громадянка М.

Яке судове рішення постановить апеляційний суд?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)