АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Касаційне провадження як спосіб перегляду судових рішень у цивільних справах

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. Адвокат у справах окремого провадження.
  5. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  6. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  7. АНАЛІЗ ОТРИМАНИХ ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ
  8. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  9. Аналіз фінансових інвестицій у системі прийняття управлінських рішень.
  10. Архіви адміністративних та судових установ Правобережної України
  11. Архіви судових установ. Магістратські архіви
  12. Багатокритеріальність у задачах прийняття рішень.

Теоретична частина:

  1. Принцип правової визначеності та перегляд судового рішення в касаційному провадженні.
  2. Процесуальна форма та порядок приєднання до касаційної скарги.
  3. Строки розгляду касаційної скарги
  4. Значення повноважень суду касаційної інстанції.

Практична частина:

1. Визначте завдання суду касаційної інстанціїв системі перегляду судових рішень.

2. Визначте критерії розмежування апеляційного та касаційного провадження. Підготуйте порівняльну таблицю апеляційного та касаційного проваджень. При її складані слід врахувати, що у подальшому до неї за необхідно буде внести відомості щодо перегляду судового рішення Верховним Судом України, провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Таблиця № 1

№ з/п Найменування критерію Апеляційне провадження Касаційне провадження
       

 

3. Підготуйте порівняльну таблицю. При її складані слід врахувати, що у подальшому до неї за необхідно буде внести відомості щодо перегляду судового рішення Верховним Судом України, провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Таблиця № 2

№ з/п Найменування критерію Апеляційне провадження Касаційне провадження
1. Сутність    
2. Мета    
3. Завдання    
4. Значення    

4. Підготуйте порівняльну таблицю, яка відображала здійснення таких прав як апеляційного та касаційного оскарження. При її складані слід врахувати, що у подальшому до неї за необхідно буде внести відомості щодо здійснення права на звернення про перегляд судового рішення Верховним Судом України, а також у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Таблиця № 3

№ з/п Найменування Право апеляційного оскарження Право касаційного оскарження
1. Об’єкти перегляду    
2. Суб’єкти, що наділені правом на звернення про перегляд    
3. Процесуальна форма ініціювання перегляду    
4. Строк здійснення права    
5. Порядок здійснення права    

5. Скласти проекти наступних процесуальних документів:

- касаційна скарга на рішення суду першої інстанції;

- касаційна скарга на рішення суду апеляційної інстанції;

- касаційна скарга на ухвалу суду першої інтонації;

- касаційна скарга на ухвалу суду апеляційної інстанції;

- рішення суду касаційної інстанції;

- ухвала суду касаційної інстанції;

- окрема ухвала суду касаційної інстанції.

6. Вирішити задачі:

6.1. С. звернулась у суд із позовом до ТОВ про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. Позивачка посилалась на те, що її незаконно звільнено з посади головного бухгалтера на підставі ст. 38 КЗпП України — за власним бажанням. При цьому вказувала, що заяву про звільнення за власним бажанням написала від тиском директора, який погодився надати їй чергову відпустку за умови подання нею заяви на звільнення за власним бажанням після закінчення відпустки. Вона була вимушена погодитись на такі умови, оскільки відпустка їй була необхідна для лікування дочки у м. Києві. У період перебування у відпустці вона захворіла та з 26 вересня до 27 жовтня 2007 року знаходилась на стаціонарному лікуванні, а після продовжувала лікування амбулаторно, про що поставила до відома своє керівництво.

Рішенням суду позовні вимоги С. залишено без задоволення. Судом було встановлено, що одержавши відпустку з наступним звільненням в останній її день, позивачка за два дні до закінчення відпустки захворіла й у стані тимчасової непрацездатності перебувала до 12 січня 2009 року, а тому була звільнена зі спливом решти 2 днів перерваної хворобою відпусткою.

Судом апеляційної інстанції було скасовано рішення суду першої інстанції та ухвалене нове рішення про задоволення позову С. Ухвалюючи нове рішення апеляційний суд виходив із того, що прийняттям і оплатою листків непрацездатності позивачки відповідач поновив із нею трудові правовідносини й звільнив С. з 15 січня 2009 року за ст. 38 КЗпП України без подання нової заяви про звільнення за власним бажанням.

ТОВ була подана касаційна скарга на рішення суду апеляційної інстанції.

Складіть проект касаційної скарги.

Яка із вказаних судових інстанцій допустила судову помилку?

Який процесуальний документ постановить суд касаційної інстанції?

6.2. В січні 2006 року Олешко М. звернувся в суд з позовом до ВАТ про визнання недійсним рішення про його переселення з кімнати №4 у гуртожитку до кімнати №11 (того ж гуртожитку), його вселення до кімнати №4. Олешко М. посилався на те, що він є наймачем кімнати №4 три роки та що його виселили без його згоди. Він вказував також на термін його роботи на цьому підприємстві (22 роки).

Рішенням міськрайонного суду позов задоволено.

Судом апеляційної інстанції було скасовано рішення суду першої інстанції та ухвалене нове рішення про відмову в задоволенні позову. Суд апеляційної інстанції розглянув справу за відсутності позивача.

Як вбачається із матеріалів справи приміщення в кімнаті №4 гуртожитку було виділене сім’ї токаря Красного В.А., що підтверджується копією ордера.

Які судові помилки допущено? Яке судове рішення повинен постановити суд касаційної інстанції?

6.3. О. звернувся із позовом до підприємства «Х» про стягнення суми індексації заробітної плати. Свою вимогу позивач мотивував тим, що при звільнені його з роботи з ним не було проведено розрахунку, у зв’язку з чим міський суд ухвалив рішення про стягнення на його користь середнього заробітку за час затримки розрахунку та звернув це рішення до виконання. Посилаючись на те, що рішення суду тривалий час не виконується, а споживчі ціни на товари і послуги зросли, позивач просив зобов’язати відповідача виплатити йому ще й суму індексації.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін ухвалю апеляційного суду в задоволені позовних вимог відмовлено.

О. подав касаційну скаргу, в якій просив скасувати вищевказані судові рішення у зв’язку з неправильним застосуванням судами норм матеріального права, зокрема Закону України «Про індексацію грошових доходів населенню».

Яке судове рішення повинен постановити суд касаційної інтонації?

 

6.4. М. звернувся до суду з позовом до С. та осіб, які проживають разом із нею, про виселення без надання іншого жилого приміщення. Позивач зазначав, що він є власником ½ частини жилого будинку, яка раніше належала відповідачці і яку він придбав з прилюдних торгів. Незважаючи на це, колишня власниця С. та члени її сім’ї звільнити житло відмовляються. Крім того, С. навмисно вселила в будинок своїх родичів, які раніше там не проживали. Придбана частина будинку потрібна М. для проживання, проте він позбавлений такої можливості через неправомірні дії відповідачів. Посилаючись на зазначене, позивач просив виселити С. та всіх осіб, які проживають разом з нею, із займаного житла без надання їм іншого жилого приміщення.

Рішенням місцевого суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду в задоволені позову відмовлено.

М. було подано касаційну скаргу.

Складіть проект касаційної скарги. Яке судове рішення повинен постановити суд касаційної інтонації? Напишіть його.

6.5. У 2009 році К. звернулась у суд з позовом до С. про поділ майна подружжя. Суд у своєму рішення констатував, що холодильник, пральна машина, газова плитка, належать позивачці є її особистим майном і поділу не підлягають.

У 2010 році К. звернулась в суд з позовом до С. про витребування майна з чужого незаконного володіння. Позивачка зазначала, що за період перебування з відповідачем у шлюбі отримала за договором дарування холодильник, пральну машину, газову плиту. Рішенням місцевого суду позов було задоволено, зобов’язано С. повернути К. холодильник, пральну машину, газову плиту.

Ухвалою апеляційного суду рішення районного суду було скасовано із закриттям провадження у справі у зв’язку з наявністю рішення суду, яке постановлено щодо тих же сторін, про той же предмет і з тих же підстав.

Чи було допущено судову помилку? Якщо так, то яким судом?

Складіть проект касаційної скарги.

6.6. ОСОБА_1 звернулася подала касаційну скаргу на ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 17 грудня 2009 року (в справі за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Львівприлад» про поновлення на роботі), якою відмовлено в задоволенні заяви начальника Франківського відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції про роз’яснення щодо подальшого виконання рішення суду.

Який процесуальний документ повинен постановити суд? Напишіть його.

6.7. Рішенням районного суду від 1 грудня 2009 року було задоволено задоволено в повному обсязі позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання свідоцтва про право власності на нежитлову будівлю недійсним, поділ майна подружжя та визнання права власності.

Ухвалою апеляційного суду рішення місцевого суду залишено без змін.

Під час розгляду касаційної скарги ОСОБА_4 на рішення районного суду судом касаційної інстанції було встановлено, що фактично рішення судом першої інстанції про відмову в задоволенні позову ОСОБА_3 ухвалено 2 жовтня 2009 року в присутності сторін, що зазначено в журналі судового засідання (а.с. 89). У цей же день ОСОБА_3 подала до суду апеляційну скаргу (а.с. 97), а ОСОБА_4 і його представник подали 5 жовтня 2009 року заяви про видачу рішення суду (а.с. 120).

Після проголошення рішення, районний суд продовжив розгляд справи та 1 грудня 2009 року в тому самому складі суду ухвалив протилежне рішення про задоволення позову ОСОБА_3.

Які повноваження будуть реалізовані судом касаційної інстанції? Напишіть відповідні процесуальні документи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)