АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок ведення обліку податкового боргу в органах ДПС України

Читайте также:
  1. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  2. II. Запуск електростанції і введення в режим навантаження.
  3. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  4. II. Порядок заполнения Запроса
  5. II. Порядок заполнения Заявления
  6. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  7. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  8. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  9. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  10. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  11. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  12. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

Для забезпечення контролю за повнотою та своєчасністю розрахунків платників за належними платежами до бюджету ведеться оперативний облік платежів згідно за кодами бюджетної класифікації за доходами.

Податковий борг виникає по платежу за певний період.

Податковий борг є кількісним показником та може бути визначений як сумою (в гривнях), так і кількістю випадків (у штуках), що складають таку суму.

Основні звітні показники податкового боргу:

§ податковий борг на початок періоду;

§ сформований податковий борг за період;

§ зменшено податковий борг за період;

§ податковий борг на кінець періоду;

§ новостворений податковий борг на кінець періоду.

 

Податковий борг на початок періоду – це сума податкового боргу, яка зафіксована на перший день визначеного періоду за певною кількістю боржників.

Сформований податковий борг за період – це сума податкового боргу, що виникла протягом визначеного періоду, без врахування сум, які призвели до зменшення податкового боргу за той же період.

 

ПРИКЛАД   1. На початок року сума податкового боргу платника “А” по ПДВ складає 300 тис.грн.. У січні місяці у нього додатково виникає податковий борг по тому ж податку у розмірі 100 тис.грн. Незалежно від того, чи буде в січні частково зменшено (сума >=100 тис. грн.) або повністю погашено податковий борг у платника “А” (сума =400 тис. грн.), сформований податковий борг по ПДВ за цей місяць дорівнює 100 тис. грн..   2. На 1 квітня у платника “Б” є сума переплати по податку на землю 200 грн.. У зазначений термін він не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у розмірі 500 грн.. До кінця місяця здійснює часткову сплату в рахунок погашення податкового боргу у розмірі 250 грн.. Незалежно від того, що в квітні було частково зменшено (сума 250грн. <300 грн.) або повністю погашено податковий борг у платника “А” (сума =300 грн.), сформований податковий борг за цей місяць дорівнює 300 грн..

 

Сформований податковий борг за період може виникнути у разі несплати у граничний термін:

- узгоджених поточних податкових зобов'язань платника;

- донарахованих за результатами документальних перевірок узгоджених податкових зобов'язань (у т.ч. пені та штрафних санкцій);

- штрафних санкцій, а також нарахованої пені;

- відстрочених (розстрочених) податкових зобов'язань.

 

УВАГА! !Показник “Сформований податковий борг за період” є величиною, яка може дорівнювати нулю або бути більше нуля, але на початок періоду завжди дорівнює нулю.

Зменшено податковий борг за період – це сума всіх платежів, які протягом визначеного періоду призвели до зменшення податкового боргу (в незалежності від строків та типів податкового боргу, в рахунок яких було зараховане таке зменшення).

 

Зменшення податкового боргу за період може виникнути у разі проведення:

 

· сплати “живими” коштами (самостійно платником; завдяки заходам стягнення (від реалізації майна, що знаходилося у податковій заставі тощо);

· взаємозаліків;

· зарахування переплат;

· зарахування сум відшкодування ПДВ;

· списання безнадійного податкового боргу;

· інше (від'ємний перерахунок платником своїх податкових зобов'язань, відміна податкових зобов'язань платника за рішенням суду (суми за актами документальних перевірок, суми нарахованої пені, штрафних санкцій).

 

Податковий борг на кінець періоду – це сума податкового боргу, яка зафіксована на початок визначеного періоду за певною кількістю боржників, збільшена на суму сформованого податкового боргу за період та зменшена на суму, зараховану в погашення (зменшення) податкового боргу за такий період.

 

 

ПРИМІТКА:   До суми податкового боргу на початок (кінець) періоду входять суми розстроченого (відстроченого) податкового боргу.  

 

Сума податкового боргу на початок періоду + Сума сформованого податкового боргу за період Сума, на яку зменшено податковий борг за період = Сума податкового боргу на кінець періоду

 

або

 

Сума сформованого податкового боргу за період = Сума податкового боргу на кінець періоду Сума податкового боргу на початок періоду + Сума, на яку зменшено податковий борг за період

 

 

ПРИМІТКА:   У разі коли за визначений період сума, на яку зменшено податковий борг, є більшою ніж сума сформованого податкового боргу, спостерігається абсолютне зменшення суми податкового боргу на кінець такого періоду.

 

Складовою показника “Податковий борг на кінець періоду” є показник “Новостворений податковий борг на кінець періоду”.

Новостворений податковий борг на кінець періоду – це та частина суми сформованого податкового боргу за період, яка відповідно до і с н у ю ч о г о порядку обліку платежів у картках особових рахунків платників податків залишилася непогашеною на останній день такого періоду.

 

 

УВАГА! ! Величина показника “Новостворений податковий борг на кінець періоду” може бути меншою або дорівнювати величині показника “Сформований податковий борг за період”.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)