АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система корекційних завдань спрямованих на розвиток довільної памяті у дітей з порушенями мовлення

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  12. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ

"Закрій ока і..." У дошкільників і учнів початкових класів образна пам'ять переважає над логікою, і її можна розвивати. Прочитайте дитині десять слів, а потім запропонуєте намалювати на папері їхнє значення. Перемішайте листочки і постарайтеся разом запам'ятати "зашифровані" слова. Наступного разу збільште кількість слів, позмагайтеся в їхньому запам'ятовуванні. Згодом дитина навчиться "малювати" слова в уяві і навіть перетворювати їх у невеликі фільми. Точно так само, закривши ока, воно зможе уявляти собі усе, що відбувається в історії, що йому має бути переказати. "На що це схоже?" На що схожо цифру "три", буква "т" чи знак питання - ці задачки учать дитини використовувати при запам'ятовуванні свої асоціації. В міру дорослішання дитини завдання повинні ускладнюватися. "Отчого і чому". Здатність використовувати логіку при запам'ятовуванні розвивається з віком. Прискорювати цей процес не коштує, але підтримати його потрібно. Не жадайте від дитини при переказі сюжету книги, чи розповіді вірша абсолютної точності. Головне, щоб він зміг розібратися -хто головний герой, коли і де відбувається дія, з чого воно починається і чим закінчується. Задавайте побільше питань про прочитаний. "Чітко й акуратно". Систематизація - наука не для самих юних розумів. Але перші кроки до неї варто зробити якомога раніше. Попросите дитини підкреслити два головних слова в чи правилі три найважливіші пропозиції в тексті. Нагадуйте, як важливо підкреслювати основні формули і чітко записувати умови задач. Покажіть йому кілька способів виділення чи ручкою фломастером.

9.напрямки корекції довільної памяті у дітей з ТПМ Спів для дітей є, також, ефективним засобом розвитку пам’яті. Існує багато різних видів дитячих пісень, які доцільно використовувати в корекційно-виховній роботі з дітьми з ТПМ: пісні-рахувалочки; пісні з рухами; колискові пісні; пісні-казки; пісні-забавлянки; народні пісні.Пам'ять - це складний психічний процес, дослідженню якого присвячені праці багатьох вчених. Їх результати дозволяють уже тепер проводити ефективні заняття по її розвитку, використовувати нетрадиційні способи переробки і збереження інформації. При проведенні таких занять, вчителі, шкільні психологи, батьки повинні враховувати не тільки фізіологічний аспект функціонування процесу пам'яті, але й також психологічний. 1. Гра в слова
Варіант 1.
Завдання 1. Зараз я покажу тобі декілька слів, а ти постарайся їх запам'ятати. Слон, заєць, телевізор, курка, шафа, миша, вовк, диван, крісло, ведмідь. Повтори!
Завдання 2. Перерахуй, будь ласка, всі слова ще раз.
Варіант 2. Тарілка, малина, брусниця, вилка, яблуко, каструля, банан, ніж, груша, чайник, ваза, слива.
Варіант 3. Трамвай, велосипед, тролейбус, вухо, лоб, автобус, пароплав, очі, поїзд, щоки, літак.
Завдання. «Поглянь на цей аркуш. Запам'ятай його».
Далі цей аркуш треба закрити і попросити дитяти відшукати серед останніх. (Як правило, цю задачку нікому не удається вирішити відразу, тому можна повторити кілька разів). Коли завдання буде вирішено, потрібно детально обговорити з дитиною те, як він запам'ятовував. Необхідно детально проаналізувати особливості контуру аркушу, стебла, кількість жилок і так далі.
3. Гра в слова
Інструкція: «Зараз я покажу тобі декілька слів. Постарайся їх запам'ятати».
Варіант 1. Сокіл, сито, сосна, старик, сарай, снігуронька.
Завдання 1. Назви слова, які ти запам'ятав.
Завдання 2. Як ти думаєш, є що-небудь загальне в цих слів? Чим схожі ці слова?
При рішенні цієї задачі не треба вимагати від дитини відразу ж правильної відповіді. Не потрібно підказувати. Хай дитя подумає, порівняє слова, відчує слово.
Ця робота важлива не лише для розвитку пам'яті, але і для розвитку інших розумових здібностей, а також для розвитку мови.

Завдання 3. Якщо ти знаєш, як пишеться буква З, то напиши її.
Завдання 4. Придумай слова, які починаються з букви С.
Завдання 5. Чи можеш ти пригадати ті слова, які я просила тебе запам'ятати? Повтори їх.

10. СИСТЕМА ЗАВДАНЬ ДЛЯ РОЗВИТКУ НАОЧНО-ОБРАЗНОГО МИСЛЕНЯ У ДІТЕЙ З ПОРУШЕНЯМИ МОВЛЕНЯ У процесі вивчення наочно-образного мислення у молодших школярів з порушенням мовлення (М.О. Фотекова) за способом виконання завдання виокремили декілька груп дітей. Найуспішніше виконали завдання діти з негрубою мовленнєвою патологією, в яких є недоліки звуковимови і слабкість опанування граматичною структурою. Майже у 37 % дітей з порушенням мовлення виявили низький рівень успішності виконання наочних завдань. З'ясували, що лише у 7 % учнів мовленнєвої школи розвиток наочно-образного мислення відповідає нормі. Складання пропозицій
Ця гра розвиває здатність швидко встановлювати різноманітні, іноді зовсім несподівані зв'язки між звичними предметами, творчо створювати нові цілісні образи з окремих розрізнених елементів.
Беруться навмання три слова, не пов'язані за змістом, наприклад, «озеро», «олівець», «ведмідь». Треба скласти якомога більше пропозицій, які обов'язково включали б в себе ці три слова (можна міняти відмінок і використовувати інші слова). Відповіді можуть бути банальними ("Ведмідь упустив в озеро олівець»), складними, з виходом за межі ситуації, позначеної трьома вихідними словами, і введенням нових об'єктів («Хлопчик взяв олівець і намалював ведмедя, що купається в озері»), і творчими, що включають ці предмети в нестандартні зв'язку («Хлопчик, тонкий, як олівець, стояв біля озера, яке ревло, як ведмідь»).
Виключення зайвого
Беруться будь-які три слова, наприклад, «собака», «помідор», «сонце». Треба скласти тільки ті слова, які позначають у чому - то подібні предмети, а одне слово, «зайве», що не володіє цією ознакою, виключити. Слід знайти якомога більше варіантів виключення зайвого слова, а головне - більше ознак, що об'єднує кожну пару, що залишилася слів і не властивих забороненому, зайвої. Не ігноруючи варіантами, які відразу ж напрошується (виключити «собаку», а «помідор» і «сонце» залишити, тому що вони круглі), бажано пошукати нестандартні і в той же час дуже влучні рішення. Перемагає той, у кого відповідей більше.
Ця гра розвиває здатність не тільки встановлювати несподівані зв'язки між розрізненими явищами, але легко переходити від одних зв'язків до інших, не зациклюючись на них. Гра вчить також одночасно утриманню в поле мислення відразу кілька предметів, і порівнювати їх між собою. Важливо, що гра формує установку на те, що можливі абсолютно різні способи об'єднання і розчленування певної групи предметів, і тому не варто обмежуватися одним - єдиним «правильним» рішенням, а треба шукати ціле їх безліч.
Пошук аналогів
Називається який - небудь предмет або явище, наприклад, «вертоліт». Необхідно виписати якомога більше його аналогів, тобто інших предметів, схожих з ним по різних істотним ознаками. Слід також систематизувати ці аналоги за групами в залежності від того, з урахуванням якого властивості заданого предмета вони підбиралися. Наприклад, в даному випадку можуть бути названі «птах», «метелик», (літають і сідають); «автобус», «поїзд» (транспортні засоби); «штопор (важливі деталі обертаються) та інше. Перемагає той, хто назвав найбільшу кількість груп аналогів.
Ця гра вчить виділяти у предметі найрізноманітніші властивості й оперувати в окремо з кожним із них, формує здатність класифікувати явища за їх ознаками.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)