АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виразно прочитайте легенди. Перекажіть їх. У чому полягає різниця міх казкою і легендою? Чим відрізняється читання легенд від читання казок?

Читайте также:
  1. IV.Прочитайте, перепишите и письменно переведите весь текст.
  2. АЛХИМИЧЕСКАЯ ААБОРАТОРИЯ ИЗ ЛЕГЕНД
  3. Анализ эволюционных процессов семейной системы (семейная история, семейный мир, семейная легенда, семейный сценарий, жизненный цикл семьи).
  4. В чому полягає особливість інвестиційно-правових норм.
  5. В чому полягає стабілізуюча роль біржової торгівлі?
  6. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  7. Вивчіть нові слова та прочитайте текст.
  8. Вивчіть нові слова та прочитайте текст.
  9. Виразне читання ліричних творів
  10. ВІДМІННІСТЬ МІЖ НИМИ ПОЛЯГАЄ В СПОСОБАХ РОЗМІЩЕННЯ МОБІЛІЗОВАНИХ КОШТІВ У ДОХІДНІ АКТИВИ.
  11. Відмінність між ними полягає в способах розміщення мобілізованих коштів у дохідні активи.

МОРСЬКЕ СЕРЦЕ

(Медуза)

Раз у морі купалося двоє братів. От старший скупався, на берег пливе, а менший все далі та далі. І хвиля морська закохалась у відважному браті: взяла, обняла його міцно і тягне до себе на дно, в чудове підводне царство. А хлопець пручається, хлопець кричить, гукає на рідного брата, щоб швидше йшов рятувати. А старший боїться плисти. «Глибина,—дума,—згину ще й я з ним укупі!» —Ой братику милий! Ой братику любий, рятуй!—3 сльозами ще раз виринув хлопець, од жаху волосся рвучи.

 

—Нехай тебе Бог порятує!—несміливо старший сказав, а сам не насмів і зирнути, як брат потопає,—гребеться до берега хутко, на камінь вилазить. Розсердилась хвиля, погналась за страхополохом, нагнала, знесла його в море, втопила.

І меншого брата сховала морськая цариця на дно, і сльози його повернулися в чистії перли, а кучері—в пишні коралі, а старшого брата риби й раки ущент рознесли, лиш серця ніхто не схотів і торкнути: таке було гидке оте полохливеє серце!

І досі в морі те серце: несміливо, крадучись, плава, слизьке та холодне, жалке, наче та кропива, ворушиться мляво та труситься, тіні од себе не має— прозоре. А море гидує тим серцем: на берег його викидає, а там воно гине без сліду.

Дніпрова Чайка

ХРЕЩЕННЯ ОЛЬГИ

В 955 році поїхала Ольга в Грецію і прибула до Царгороду. А був тоді царем Костянтин, син Лева. Побачивши, що вона гарна з обличчя і дуже розумна, цар подивляв її розум, розмовляв із нею і сказав їй:

—Ти гідна царювати в цьому городі з нами.—А вона зрозуміла та сказала до царя:

—Я поганка; так, якщо хочеш охристи ти мене, то охристи мене сам; а якщо ні, то я не охрищуся. І охристив її цар із патріярхом. А будучи охрищена, зраділа душею і тілом, а патріярх навчив її віри та сказав їй:

—Благословенна ти серед руських князів, що полюбила світло, а зоставила тьму; благословитимуть тебе руські сини до останнього покоління твоїх унуків.

І навчив її церковного правила, і про молитву, і про піст, і про милостиню, і про збереження чистоти тіла. А вона, схиливши голову, стояла і, як напоювана губка, слухала науки й, поклонившися патріярхові, сказала:

— За твоїми молитвами, владико, нехай заховаюсь від ворожих тенет.

І надали їй в хрещенні ім'я Олена, як називалась і давня цариця, мати великого Костянтина. І поблагословив її патріярх, і відпустив її. І по хрещенні закликав її цар і сказав їй:

— Хочу взяти тебе за жінку. І вона відповіла:

— Як ти хочеш мене взяти за жінку, а ти сам охристив мене й назвав мене донькою? А в християн нема такого закону, як сам знаєш. І сказав цар: —Перехитрила ти мене, Ольго.

І дав їй багато дарунків: золота, срібла, дорогоцінних тканин, різнородного посуду, і відпустив її, назвавши її своєю дочкою.

Народна творчість

 


Практичне заняття № 9

Тема: Особливості виконання поетичних творів (громадянської, філософської, пейзажної, інтимної лірики, байок)

П Л А Н

1.Особливості виконання поетичних творів.

2. Особливості виконання байки.

Література

І.ГлазоваО. Рідне слово: Посібник з розвитку зв'язного мовлення: 10 кл.-К.: Видавець Ешке О., 2000.

2.Капська А. Виразне читання. Практичні і лабораторні заняття: Навч. посібник.-К: Вища школа, 1990.

З.Капська А. Виразне читання: Навч. посібник для студентів філологічних факультетів педінститутів.-К: Виша школа, 1986.

4. Олійник Г. Виразне читання: Основи теорії: Навч. по­сібник.— К: Вища школа, 1995.

5. Станіславський К. Робота актора над собою. Ч. 1-2.—К: Мистецтво, 1953.

Самостійна робота


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)