АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3: Суб’єкти міжнародного приватного права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  5. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. II. Внедоговорные источники трудового права.
  8. II. Левая и правая стороны
  9. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  10. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  11. II. Учет продажи продукции в случае момента перехода права собственности, отличного от момента отгрузки продукции покупателю
  12. II. ХАРАКТЕРНЫЕ СВОЙСТВА И ТЕНДЕНЦИИ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ

Задача 1

Громадянин України Васильченко, знаходячись на території іноземної держави, уклав договір купівлі-продажу земельної ділянки. Після укладення угоди з'ясувалося, що у відповідній іноземній державі земельні ділянки вилучені з обігу і знаходяться у власності держави.

Чи має право Васильченко посилатися на ст. 17,18 ЗУ «Про МПрП» і виходити з того, що його правоздатність і, відповідно, об'єм прав визначаються за законодавством України, відповідно до якого земля може належати приватним особам на праві власності?

Задача 2

Громадянин Франції пан Альбан звернувся до МЗС України з проханням про продовження терміну перебування в Україні. За твердженням пана Альбана, він приїхав вивчати українську мову, і трьох місяців йому для цього не вистачило. Він просив продовжити термін дії візи ще на три місяці, а також клопотав про видачу йому дозволу на здійснення трудовій діяльності.

Яке рішення має бути прийняте?

Задача 3

Громадянин Франції С. Буржель в'їхав в Україну на підставі візи, виданої строком на два місяці. За тиждень до закінчення дії візи С. Буржель попав в аварію і був поміщений до лікарні. Відповідно до висновку лікарів повне одужання С. Буржеля займе два місяці, протягом яких йому не рекомендується покидати лікарню. С. Буржель через свого представника звернувся до органів внутрішніх справ з проханням про продовження візи.

Яке рішення повинен прийняти орган внутрішніх справ? Чи впра­ві орган внутрішніх справ в такому разі видати С. Буржелю дозвіл на тимчасове перебування на території України? Чи може бути продовжений термін візи в наступних випадках:

вступ на навчання в український університет;

влаштування на роботу;

укладення шлюбу з громадянкою України?

 

Задача 4

Громадянин Монголії Муслім має двох дітей від громадянки України Алешко, з якою він розлучився. Рішенням українського суду на Мусліма покладений обов'язок щодо виплати аліментів. Муслім справно виплачував аліменти. Співробітники ОВІР відмовили Мусліму в дозволі на виїзд посилаючись на те, що у нього є невиконані зобов'язання перед громадянкою України, виконання яких буде ускладнено на території іноземної держави. Представник Мусліма оскаржив дії співробітників ОВІР, стверджуючи, що в Україні з Монголією є договір про правову допомогу, згідно з яким можливе виконання рішення вітчизняного суду на території іноземної держави.

Яку ухвалу повинен винести суд, що розглядає скаргу? Чи зміниться рішення суду, якщо М. бажає виїхати в державу, з якою не укладений договір про правову допомогу?

Задача 5

Транссексуал, що має громадянство Аргентини, зробив операцію щодо зміни статі. На цій підставі він вимагав, аби українські органи влади зареєстрували його як жінку. Суд першої інстанції не задовольнив його вимоги на підставі, що закон Аргентини не визнає зміни статі. Крім того, суд першої інстанції зробив висновок, що закон Аргентини не суперечить публічному порядку України. Позивач подав касаційну скаргу.

Яку ухвалу повинен винести суд касаційної інстанції?

Задача 6

Німецький суд розглянув питання про право на ім'я жінки - громадянки Чилі, що має статус політичного біженця в Німеччині, яка перебувала в шлюбі з громадянином Іспанії. Відповідно до німецького права особистим статутом жінки є німецьке право, яке закріплювало правило про втрату дівочого імені жінки в разі вступу до шлюбу. У відповідності ж з чилійським та іспанським правом при вступі до шлюбу жінка зберігає своє ім'я.

Праву якої держави суд повинен підпорядкувати питання про право на ім'я?

Задача 7

Приватний нотаріус виніс постанову про відмову у видачі громадянці Естонії свідоцтва про право на спадок майна її матері - квартири в м. Києві у зв'язку з тим, що в свідоцтві про смерть, виданому в Естонії за місцем смерті спадкодавця, вказано лише її прізвище та ім'я, але не вказане ім’я по батькові, у зв'язку з чим не можливо встановити, що власник квартири і померла - одна особа.

Дайте оцінку діям нотаріуса.

Задача 8

Американська компанія уклала у США контракт про продаж гелікоптерів уряду Ірану. Оскільки отримувач не оплатив рахунків з поставки техніки, компанія пред’явила позов до уряду Ірану. Контракт був укладений у 2008 році, після набрання сили закону про імунітет іноземних держав.

Чи буду Іран користуватися імунітетом у судах США?

Чи є закупка техніки з точки зору американського закону дією de jure imperii або дією de jure gestionis? Що означають ці терміни?

У чому полягає сутність теорії функціонального імунітету?

Задача 9

Громадянин Литви Даулкас, прибув до України з метою навчання у Київському національному університеті ВС України.

Які критерії визначають постійність і тимчасовість перебування особи на території України?

До якої категорії осіб належить іноземний громадянин?

Які колізійні прив’язки застосовуються до визначення особистого статусу іноземного громадянина?

Який вид режиму поширюється на здійснення прав і обов’язків іноземним громадянином в Україні?

Які права має цей іноземний громадянин в Україні?

Які обов’язки поширюються на зазначеного іноземного громадянина в Україні?

 

Задача 10

Між українською організацією та розташованою на території України філією бельгійської фірми був укладений договір поставки товару. Оскільки продавець (філія бельгійської фірми) порушив умови договору, українська органі­зація пред'явила до арбітражного суду позов до філії.

Чи має право суд розглянути дану справу? Чи є на­лежним відповідачем філія? Охарактеризуйте правове положення філії іноземної фірми в Україні. Якими норма­тивними актами воно визначається?

Задача 11

Між українським державним підприємством та іноземною компанією був укладений договір. Оскільки державне підприємство не виконало свої договірні зобов'язання, іноземна компанія звернулася до іноземного суду з позовом про стягнення збитків і неустойки. В процесі розгляду суперечки позивач просив залучити як співвідповідача у справі Українську державу, оскільки, на його думку, відповідно до українського законодавства державне підприємство створюється державою та нею же наділяється майном. Відповідно відповідальність щодо боргів такого підприємства може бути покладена на державу.

Чи згодні Ви з аргументами позивача? На підставі яких контр­аргументів може бути побудована позиція відповідача?

Задача 12

Посольство іноземної держави звернулося в державний господарський суд України з позовом до українського акціонерного товариства. Позовні вимоги ґрунтувалися на договорі підряду. Українське АТ (підрядник) заявило зустрічний позов до посольства іноземної держави (замовникові). Оскільки посольство послалося на міжнародний імунітет від судочинства в країні перебування, суд відмовив у прийнятті зустрічного позову.

Чи згодні Ви з вирішенням державного господарського суду? Чи має право посольство іноземної держави посилатися на судовий імунітет в українських судах, і якщо так, то в яких випадках?

Задача 13

У 1948 р. було оголошено про банкрутство найбільшого каталонського підприємства в галузі енергоресурсів – компанії «Барселона тракшн». Ця юридична особа була заснована та зареєстрована в Канаді, більшість акціонерів були громадянами Бельгії, а основну діяльність компанія здійснювала на території Іспанії. Вважаючи дії влади Іспанії дискримінаційними, Бельгія звернулася до Міжнародного Суду ООН для захисту своїх громадян.

Чи повинен Міжнародний Суд ООН прийняти справу до розгляду? Правом якої держави повинна регулюватися правосуб'єктність компанії (Бельгії, Канади або Іспанії)?

Задача 14

Іноземна компанія відкрила в Україні своє представництво. За рішенням суду проти компанії було винесено рішення про стягнення суми боргу на користь української організації. Позивач просив звернути стягнення на майно представництва.

Чи правомірні вимоги позивача? Чи може вплинути на рішення суду та обставина, що представництво фактично не мало відношення до результату виконання договору, що став предметом судового розгляду? Якими актами регламентується статус представництва іноземної фірми в Україні?

Задача 15

Між англійською компанією і державним підприємством був укладений договір міжнародної купівлі-продажу. Оскільки між сторонами виникли спори, англійська фірма відповідно до арбітражної угоди звернулася до Лондонського третейського суду, який виніс рішення проти українського державного підприємства. При виконанні рішення на території Великобританії відносно грошових коштів, що знаходяться на банківському рахунку боржника, державне підприємство заявило до державного суду за місцем винесення арбіт­ражного рішення вимогу про відміну рішення арбітражу. При цьому воно посилалося на те, що майно, що належить йому, знаходиться у власності держави, підприємство володіє ним на праві оперативного управління, а відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права майно, що належить державі і яке знаходиться за кордоном, є недоторканим і користується іму­нітетом.

Чи можуть державні підприємства та установи посилатися на імунітет державної власності при виконанні рішень, винесених проти них за кордоном? Які положення національного або міжнародного права можуть служити основою для відповідних вимог? Які можуть бути контраргументи в іншої сторони?

Задача 16

У 1997 р. окружний суд в Роттердаме виніс ухвалу, відповідно до якої Чорноморське морське пароплавство та Республіка Україна зобов'язані сплатити визначену суму кіпрській компанії «Сі глобал шиппинг». На виконання судового рішення був накладений арешт на майно відповідача - круїзне судно «Каріна» з пасажирами на борту, що належало державному підприємству «Транскруїз» під операторством Українського дунайського пароплавства.

Чи правомірно з позиції концепції функціонального імунітету стягнення боргу однієї державної організації з іншої державної організації? Чи має право Українське дунайське пароплавство витребувати вартість судна з орга­нізації-боржника (Чорноморське морське пароплавство)?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)