АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6: Спадкові та трудові відносини в міжнародному приватному праві

Читайте также:
  1. VI. Взаємовідносини
  2. VII. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ (ЗВ'ЯЗКИ) ЗА ПОСАДОЮ
  3. А) Фінанси – це відносини, а не гроші. Із зміною грошей фінансові відносини не змінюються.
  4. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  5. Бутук О. І. Валютно-фінансові відносини: Навч. Посібник. – К. – Т-во «Знання», 2006. – 349 с.
  6. Взаємовідносини біржових посередників з клієнтами.
  7. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  8. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  9. Взаємовідносини України з міжнародними фінансовими інституціями.
  10. Види комерційних структур на міжнародному ринку.
  11. Випадки вільного використання творів в авторському праві
  12. Відносини АСН з МЕРКОСУР та НАФТА

Задачі

1. Громадянин Німеччини Л працює в українській організації. Між ним і роботодавцем виникла суперечка відносно розміру заробітної плати. Представник адміністрації стверджував, що трудовий договір регулюється українським правом, оскільки трудові відносини здійснюються на території України. Відповідно, всі питання, у тому числі питання заробітної плати, повинні вирішуватися за українським правом. Л стверджував, що заробітна плата повинна виплачуватися по німецьких нормативах, оскільки даний договір регулюється правом Німеччини. На думку Л, договір між ним і працедавцем, відповідно до німецького права, є договором про надання послуг і, отже, повинен регулюватися відповідно до ст. 44 ЗУ «Про МПрП» правом держави постійного місця проживання особи, чиє виконання має вирішальне значення для змісту договору, тобто праву Німеччини.

Оціните аргументи сторін. Хто правий в цій суперечці?

 

2. Громадянин України А працює на науково-дослідній станції Академії наук РФ в Антарктиді.

Право якої держави регулюватиме трудові відносини між А та роботодавцем?

 

3. Громадянин України Л, старший механік науково-дослідного судна «Сант-Альбан», що стояв на стоянці в Марселі (Франція), попросив у капітана судна відпустку за свій рахунок, аби відвідати родичів, що проживають у Житомирі. Капі­тан судна відмовив в наданні відпустки, посилаючись на те, що Л немає ким замінити і що трудовий контракт з ним не передбачає відпусток протягом п'яти років. Проте Л само­вільно покинув судно і виїхав до України. Повернувшись через два тижні, він дізнався, що на його місце прийнята інша людина.

Чи може Л звернутися до українського суду з вимогою про відновлення на роботі? Правом якої держави повинні регулюватися трудові відносини?

Врахуйте наступні додаткові обставини:

• капітан судна має громадянство Філіппін;

• судно плаває під прапором Ліберії;

• власником судна є англійська компанія.

 

4. Громадянин Іраку, що працює шофером на українському підприємстві, звернувся до роботодавця з проханням надати йому декілька вихідних днів протягом мусульманських свят. Замість цього він погоджувався відпрацювати дані дні протягом святкових і вихідних днів. Директор підприємства відмовив, пославшись на те, що КЗпроП України така практика заборонена.

Чи правий директор? Правом якої держави регулюються дані трудові відносини? Чи можливий в трудовому договорі вибір застосовного права?

 

5. Керівник філії іноземної компанії запропонував громадянину З підписати зміни до трудового договору, що передбачають збільшення тривалості робочого дня до 10 години. Останній відмовився від такої пропозиції, внаслідок чого був звільнений.

Тоді З звернувся до суду з проханням про відновлення на ро­боті. Представник роботодавця під час процесу стверджував, що трудове законодавство України не поширюється на іноземні компанії і що збільшення тривалості робо­чого дня компенсувалося збільшенням ще одного вихідного дня на вибір працівника протягом тижня.

Яку ухвалу повинен винести суд? Оціните аргументи представника іноземної компанії.

 

6. Громадянин іноземної держави, що має релігійну правову систему, Ф, що працює в українській організації, був направлений в геологорозвідувальну експедицію. Всім членам геологорозвідувальної експедиції був виданий сухий пайок, що містив, у тому числі, деякі продукти, вживання яких забороняється відповідною релігією. Ф зажадав заміни даних продуктів, пославшись на норми права своєї країни і статтю Конституції України, що закріплює право на свободу віросповідання.

Чи буде захищено вимогу Ф в судовому порядку? Право якої держави регулює трудові відносини в даному випадку? Чи можуть норми права країни громадянства працівника субсидіарно застосовуватися для регулювання трудо­вих відносин на території України?

 

7. Український громадянин Я працював в ООН. У 1983 р. він за­просив політичний притулок в США, про що повідомив постійного представника СРСР при ООН і Генерального секретаря ООН. Через деякий час глава служби з персоналу проінформував Я про інструкції, отримані з кабінету Гене­рального секретаря ООН, відповідно до яких Організація не має наміру подовжувати контракт Я після його закінчення. Він виразив протест проти цього рішення і послався на права, надані йому резолюцією 37/126 Генеральної Асамблеї ООН, відповідно до якої, «в разі, якщо службовці, призначені на певний термін, пропрацювавши п'ять років, покажуть задовільні результати, їх ситуація буде прийнята до уваги в цілях продовження кар'єри».

Яким чином регулюються трудові відносини міжнародних службовців? Чи має бути задоволене прохання пана Я про продовження трудового контракту?

 

8. Співробітник вітчизняного підприємства Шинкаренко був направлений у трудове відрядження за кордон на певний строк. Він виїхав до іноземної країни разом із дружиною. Через деякий час дружина влаштувалася на роботу на теж підприємство, де працював її чоловік. Таким чином, трудові відносини виникли у неї з цим підприємством за кордоном. В результаті аварії на підприємстві подружжя Шинкаренків отримали трудове каліцтво.

Хто повинен відшкодувати шкоду, заподіяну каліцтвом громадянину Шинкаренко під час його роботи за кордоном? Хто повинен відшкодувати шкоду, заподіяну дружині Шинкаренка?Куди повинен звертатись працівник із заявою про отримання трудового каліцтва в період роботи за кордоном?

 

9. У колективному договорі, який діє на українсько-французькому підприємстві з іноземними інвестиціями «Президент», були передбачені наступні положення: «Заробітна плата є справою суто приватною і повинна видаватись працівнику в умовах конфіденційності. Працівники відділу кадрів, бухгалтерії та інших служб, які володіють інформацією про заробітну плату інших працівників, зобов’язані дотримуватись професійної таємниці і не розголошувати відомостей стосовно цього. Сторони згодні з тим, що заробітна плата буде видаватись працівникам у закритих конвертах, абсолютно приватно».

Чи відповідає режим секретності заробітної плати українському законодавству? Чи входе заробітна плата до переліку відомостей, які не можуть складати комерційну таємницю?

 

10. Громадянин України Чирва уклав за допомогою вітчизняної посередницької фірми контракт про роботу на підприємстві в іншій країні перекладачем. В укладеному з фірмою контракті з мігрантом було передбачено, що він діє протягом року. Через рік контракт був продовжений. Чирва вирішив забрати до себе дружину та дитину і звернувся до керівництва підприємства з проханням взяти на себе витрати з їх переїзду, а також сприяти в отримані членами його родини дозволу на проживання в цій країні. Але підприємство відмовило Чирві.

Чи може Чирва звернутися до суду країни перебування зі скаргою на дії підприємства, якщо в контракті ніяких умов про родину не було?

 

11. Підприємство іноземними інвестиціями, яке створене в Україні та належить бельгійській будівельній компанії, здійснює будівництво об’єкту на території міста Чернівці. При цьому воно залучає для проведення будівельно-монтажних робіт певну кількість іноземних громадян.

Які умови повинно виконати підприємство-роботодавець для укладання трудових контрактів з іноземними громадянами? Чи діє вимога виконання цих умов у випадку надання роботи іноземним громадянам, визнаним біженцями?

Який документ і від якого органу повинен отримати іноземний громадянин? Нормами законодавства якої країни повинні визначатись умови праці, оплати та охорони праці іноземних громадян, їх соціальне забезпечення та страхування?

 

12. Громадянка України Сушко влаштувалася на роботу до підприємства з іноземними інвестиціями. Через деякий час вона у приватній розмові з журналістом несхвально висловилась про одного зі співробітників підприємства. Журналіст у своєму репортажі послався на слова Сушко. Коли про це стало відомо адміністрації підприємства, Сушко була звільнена з посиланням на те, що вона підривала репутацію підприємства. Контракт з нею був розірваний.

У підписаному примірнику контракту Сушко було зазначено: «…працівник, який уклав контракт з підприємством, погоджується з тим, що крім підстав, передбачених трудовим законодавством, адміністрація має право в односторонньому порядку розірвати контракт за наступними підставами: крадіжка майна підприємства та його співробітників; співучасть у крадіжці; обман адміністрації в корисних цілях; застосування фізичної сили; усні образи; відмова від виконання завдань, які на законних підставах вимагаються безпосереднім керівництвом; навмисні дії, які створюють небезпеку власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих; сон під час роботи; азартні ігри на робочому місці; будь-які дії, що підривають репутацію підприємства.

Чи передбачені такі умови діючим трудовим законодавством України? Чи може підприємство з іноземними інвестиціями встановлювати додаткові умови для припинення трудових відносин (розірвання трудових контрактів)?

Чи є дії адміністрації правомірними? Чи може в цьому випадку мати значення наявність на підприємстві Положення про персонал, в якому міститься заборона публікувати будь-які відомості про підприємство в СМІ без дозволу керівництва та давати інтерв’ю журналістам?

 

13. Громадянин Японії Муракамі подав заяву про прийняття його на роботу доцентом кафедри теорії держави та пра­ва Київського національного університету внутрішніх справ. Як доказ свого професійного рівня він надав диплом про здобуття вищої юридичної освіти в Токійському Університеті і свідоцтво про привласнення йому звання доктора Наук. Обоє цих документа були з апостилем Міністерства Юстиції Японії. Директор університету заявив, що наданих документів недостатньо, і запропонував Муракамі отримати дозвіл на здійснення трудової діяльності, після чого подати нову заяву.

Чи має рацію директор університету? Які документи в даному випадку мають бути представлені, і за наявності яких умов іноземний громадянин може бути допущений до конкурсу на заміщення посади доцента?

 

14. В українську юридичну фірму з проханням про працевлаштування юристом звернувся громадянин США Бергман, що має диплом про закінчення в 1998 р. Юридичного коледжу Нью-йоркського університету (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, США).

Чи має право громадянин Бергман займатися юридичною практикою в Україні, представляти інтереси клієнтів в українських судах, Прокуратурі, адміністративних органах?

Варіант А: гр-н Бергман звернувся у філію американської Юридичної фірми в Києві.

Варіант Б: залишивши адвокатську практику, гр-н Бергман вирішив:

1) стати в Україні нотаріусом;

2) поступити на роботу в прокуратуру на посаду слідчого;

3) влаштуватися на роботу радником в апарат Уряду України;

4) влаштуватися доцентом в один з українських вузів для викладання курсу «Цивільне і торгівельне право зарубіжних країн»;

5) зареєструватися як безробітний та отримувати в Україні допомогу по безробіттю;

6) звернутися з клопотанням про надання йому політи­чного притулку в Україні на підставі того, що він є радикальним марксистом-комуністом.

Варіант В: зі всіма аналогічними проханнями звернувся громадянин Росії, що має диплом юриста Московського державного університету, виданий в 1997 р.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)