АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекомендовані джерела. 1. Александров Д. Н. Основы ораторского мастерства, или в погоне за Цицероном : учеб

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  3. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  4. Будова Сонця. Джерела його енергії
  5. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  6. ВИБІР ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ
  7. ВИКОРИСТАНІ ТА РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА
  8. Вимоги до роботи над літературними джерелами
  9. Гідродинамічні об’єкти – джерела небезпечних факторів.
  10. Гносеологія і методологія Нового часу. Проблема методу і джерела знання. Раціоналізм і емпіризм
  11. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.
  12. Джерела

1. Александров Д. Н. Основы ораторского мастерства, или в погоне за Цицероном: учеб. пособие / Д. Н. Александров. – М.: Флинта: Наука, 2003. – 488 с.

2. Колотілова Н. А. Риторика: навч. посіб. / Н.А.Колотілова. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 146 с.

3. Мацько Л. І. Риторика: навч. посіб. / Л.І.Мацько, О.М. Мацько. – К.: Вища школа, 2006. – 311 с.

4. Онуфрієнко Г. С. Риторика: навч. посіб. / Г.С.Онуфрієко. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 592 с.

5. Шевчук С.В. Українська мова за професійним спрямуванням [Текст]: підручник / С.В. Шевчук, І.В. Клименко. – К.: Алерта, 2012. – С.146 –167.

 

Практична частина

Укладіть словник термінів, які найчастіше використовують у риториці (15-20 слів), згрупуйте їх за мікротемами.

Завершіть речення так, щоби вони за будовою являли приклади періоду.

• Оратором зможеш назвати себе тоді, коли ……, коли ……, коли…… і коли …….

• Чим частіше людина потурає собі, чим частіше дозволяє собі поступитися правилами, виправдити себе, знаючи, що вчинила неправильно, чим частіше шукає шляхи обійти закон, тим …

• Щоб ви не обрали у вступній частині вашої промови, якими б переконливими не були план викладу і ваші методи, які б не були ваші заключні заклики, – …..

Теоретичні відомості до завдання 2

Серед мовних прийомів ораторського мистецтва (порівняння, риторичні питання, антитеза, інверсія тощо) особливу увагу привертає період. Саме про нього писав у листі до сина Ф.Честерфілд – відомий англійський письменник, політичний діяч і дипломат:

«Мені часто доводиться говорити в парламенті, причому іноді, коли я закінчував промову, вибухало рукоплескання; тому я на підставі власного досвіду можу тебе запевнити, що це щось надзвичайне. Найбільше враження на слухачів справляють витонченість стилю й побудова періоду. Дай їм почути у твоїй промові хоча б один-два струнких та округлених періоди, які вони могли запам’ятати й повторити, – і вони повернуться додому задоволені, як люди повертаються з опери, наспівуючи дорогою який-небудь мотив, що їх особливо вразив і легко запам’ятався.

Більшість людей має слух, але мало хто може розмірковувати; зумій захопити їх слух – і ти спіймаєш у свої сіті їх розум, який би він у них не був».

Період – це особлива організація речення, відповідно до якої речення поділяється на 2 частини, кожна з якої має у своєму складі однорідні синтаксичні одиниці. Характерна інтонація: спочатку поступово нарощується тон; потім глибока пауза, далі – пониження тону.

Тим більш яскраво горить↑ життя, тим багатше воно фактами ↑творчості, тим швидше рухи особистості до до великої ↑ мети, - чим більш обдарована ↓людина.

* ↑ - висхідна інтонація; ↓ - нисхідна інтонація.

3. Дайте відповідь на запитання. Ваша відповідь – це ваша теза. Доведіть її, дібравши аргументи; продемонструйте зв’язок між висунутою тезою й запропонованими аргументами. Яких правил ви дотримувалися, аргументуючи свою думку?

Інтелігентність – це успадкована чи сформована риса людини?

Самостійна робота з теми

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)