АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ініціативність і діловитість

Читайте также:
  1. Діловитість договір

 

Високий рівень усвідомлення необхідності прояву ініціативи. Вміє брати на себе відповідальність. Високий рівень новаторських рішень і дій. Інтелектуальний потенціал повною мірою дозволяє реалізувати задумані (заплановані) починання (вдосконалювати відповідні підсистеми і складові елементи механізму управління). Високий рівень прояву ініціативи в процесі здійснення суспільно корисної діяльності. На науковій основі вміє обґрунтовувати рішення, які приймаються, з успіхом реалізує їх у господарській практиці. Високий рівень підприємливості. Добре розвинуті ділові якості.

Добрий - достатній рівень усвідомлення необхідності прояву ініціативи. Не боїться брати на себе відповідальність за рішення, які приймаються. Достатньо високий рівень новаторських рішень і дій. Інтелектуальний потенціал дає змогу реалізовувати нововведення (вдосконалювати відповідні підсистеми і складові елементи механізму управління). У процесі здійснення суспільно корисної діяльності постійно проявляє ініціативу. На науковій основі може обґрунтовувати рішення, які приймаються, і з успіхом реалізовувати їх у господарській практиці. Достатньо високий рівень підприємливості, добре розвинуті ділові якості.

Середній рівень усвідомлення необхідності прояву ініціативи. Не завжди бере на себе відповідальність за рішення, що приймаються. Достатній рівень новаторських рішень і дій. Інтелектуальний потенціал дає змогу реалізовувати нововведення, проте в господарській практиці не завжди проявляє ініціативу при впровадженні нового. Може на науковій основі обґрунтовувати рішення, але не завжди з успіхом їх реалізує в господарській практиці. Достатній рівень підприємливості, однак у процесі діяльності може згаяти час на проведення заходів (впровадження нового). Потенціал ділових якостей достатній для здійснення функцій згідно з посадовим положенням.

Слабкий - низький рівень усвідомлення необхідності прояву ініціативи. Боїться брати на себе відповідальність за прийняті рішення. Низький рівень новаторських рішень і дій, інтелектуального потенціалу. Недостатньо проявляє ініціативу при впровадженні нового, реалізації цільової соціально-економічної програми. Рівень знань і умінь не дозволяє правильно підійти до обґрунтування рішень і з успіхом реалізувати їх у господарській практиці. Низький рівень підприємливості. Потенціал ділових якостей не дає змоги успішно здійснювати функції відповідно до посадового положення.

 

Творчі здібності

 

Високий рівень творчого ставлення до виконання одноманітних робіт, вирішення рутинних завдань. Уміє викривати недоліки, визначити шляхи удосконалення, виявляти та передбачати закономірності під час аналізу постійно повторюваних процесів і явищ. Має особисту думку про ситуації, процеси, явища. Високий науковий рівень суджень. Добре бачить перспективи розвитку систем і підсистем, володіє методами, системного та комплексного підходу до вдосконалення відповідних механізмів, систем і підсистем.

Добре підготовлений до генерування ідей, впровадження досягнень науково-технічного прогресу і досвіду.

Добрий - достатньо високий рівень творчого ставлення до виконання одноманітних робіт, вирішення рутинних завдань, вміло викриває недоліки й визначає шляхи удосконалення. Може виявляти і передбачити закономірності під час аналізу постійно повторюваних процесів і явищ. Переважно має особисту думку про ситуації, процеси і явища, і не завжди її висловлює. Достатньо високий науковий рівень суджень. Добре бачить перспективи розвитку систем і підсистем, володіє методами системного та комплексного підходу до вдосконалення відповідних механізмів, систем і підсистем. Може генерувати ідеї, узагальнювати досягнення науково-технічного прогресу і досвіду та використовувати їх результати в господарській практиці.

Середній - достатній рівень творчого ставлення до виконання одноманітних робіт, вирішення рутинних завдань. Може викривати недоліки й визначати шляхи удосконалення, однак почувається при цьому невпевнено. Під час аналізу постійно повторюваних процесів і явищ може виявляти закономірності. Не завжди має особисту думку про ситуації, процеси і явища. Достатній науковий рівень суджень. Не завжди бачить перспективи розвитку систем і підсистем. Володіє методами системного та комплексного підходу до вдосконалення відповідних механізмів, систем і підсистем, але не завжди їх використовує в процесі діяльності. Може генерувати ідеї, узагальнювати досягнення науково-технічного прогресу і досвіду, але не завжди використовує їх результати в господарській практиці.

Слабкий - задовільний рівень творчого ставлення до виконання одноманітних робіт, вирішення рутинних завдань. Може викривати недоліки, проте недостатньо підготовлений для визначення шляхів удосконалення. Не може виявляти тенденції та закономірності розвитку під час аналізу постійно повторюваних процесів і явищ. Не має особистої думки про ситуації, процеси та явища. Не чітко бачить перспективу розвитку систем і підсистем. Недостатньо володіє методами системного та комплексного підходу до вдосконалення відповідних механізмів, систем і підсистем, не може використовувати їх результати в господарській практиці. Слабо підготовлений для генерування ідей, узагальнення досягнень науково-технічного прогресу і досвіду.

 

Карта оцінки

Вид якостей Критерії оцінки Рівні розвитку якостей
високий (5) добрий (4) середній (3) слабкий (2)
Організаторські здібності          
Ініціативність і діловитість          
Творчі здібності          
Професійний рівень          

Завдання 2. Підготуйтесь до дискусії по наступних питаннях:

1. Які особливості лідерів постійно повторюються в описах студентів?

2. Який характер мають ці особливості: переважають якості чи поведінка?

3. В яких ситуаціях згадані особливості є корисними?

4. Що кожен студент взяв для себе про ознаки лідерства?

 

Завдання 3. Метод соціометрії дозволяє виявити дійсного лідера колективу. По даному питанню потрібно заповнити соціометричну матрицю, яка має вигляд таблиці -шахматки (табл.1.). Число рядків та стовпчиків у соціоматриці дорівнює числу членів групи. При цьому позитивні оцінки такого вибору позначаються знаком +, негативні -, відсутність оцінок позначається - 0. Самовибір не передбачається, тому клітки по діагоналі не заповнюються.

Члени групи виражають ставлення одного члена групи до іншого, заповнюючи спеціально створену шахматку-таблицю. Для спрощення обробки даних соціоматриці прізвища членів колективу шифрують за списком першою буквою прізвища та ім'я.

Після цього викладач підсумовує отримані оцінки в загальній соціоматриці, називає лідера групи. Кожного члена індивідуально знайомить з підсумками завдання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)