АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття №1. Розглянуть та схвалено

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

ЗАВДАННЯ

До практичних занять

 

Розглянуть та схвалено

на засіданні циклової

комісії гуманітарних

дисциплін

Протокол № __

Від «__»________201_ р.

Голова ЦК__________

Практичне заняття №1

Тема: Мовно-стильові особливості текстів службових документів

1. Назвіть стилі літературної мови. Яке місце посідають епістолярний, ораторський, конфесійний стилі у традиційній класифікації?

Самостійно заповніть таблицю «Стилі української літературної мови»:

Назва стилю Призначення Сфера спілкування Ознаки Мовні засоби Жанри реалізації Підстилі
             

2. Дайте відповіді на запитання:

· Що таке літературна мова?

· Які найголовніші ознаки літературної мови?

· У яких формах реалізується літературна мова?

· Що таке мовна норма?

· На яких ознаках ґрунтується нормативність мовного явища?

· Які типи норми розрізняються у сучасній українській літературній мові? Наведіть приклади різних норм та охарактеризуйте їх.

· Що таке кодифікація? Назвіть основні типи лінгвістичних словників.

3. Прочитайте словосполучення, виправте помилки та запишіть правильно.

Довести до відома, виділити кошти для підручників, дякуючи підтримці, проректор по науковій роботі, пожиточний мінімум, відстаючі студенти, займатися своєю справою, курси по вивченню української мови.

4. Прочитайте подані слова. Чи є нормативним їх уживання? Відповідь обґрунтуйте.

Пошлина, довіреність, учбовий, діючий, міроприємство, невстигаючий, пожиточний, відчислення, оточуючий, слідуючий, положення (матеріальне), міри, спів ставляти, любий, отримувати (освіту).

5. Прочитайте подані тексти. Визначте, до якого стилю належить кожен із них. Відповідь обґрунтуйте. Назвіть найголовніші ознаки офіційно-ділового стилю.

· Історичне оповідання (новела, художній нарис) – це твір, написаний письменником про події, що відбулися до його народження…

Найхарактерніший тип історичного оповідання, так зване житіє – художньо написана біографія чи святого, чи іншого історичного діяча, котрого також причислено до лику святих. Житіє як художня форма витворилася ще в часи Київської Русі, а з авторів, котрі культивували цей піджанр, треба назвати знаменитого Нестора-літописця (В.Шевчук).

· Граматична категорія – це інтегральна одиниця, яка обіймає єдиним граматичним значенням декілька взаємопротиставлених і формально виражених родових значень. Так, протиставлення значень «теперішнє» - «минуле» - «майбутнє», закріплене в певному наборі матеріально виражених афіксів, утворює категорію, а відповідно й парадигму часу.

· Поміж широкою синьою биндою Дніпра та юрбою зелених гір побігла з Канева триверстова дорога до шевченкової могили. Інколи в’ється дорога понад самим Дніпром, і тоді зачудоване око далеко сягає по блакитнім просторі діда Славути, що своїми легенькими хвилями пеститься з білим пісочком полтавського берега.

· Спеціалізована школа №20

Довідка

17.05.2010 №98 м.Київ

Сергієнку Івану Олександровичу в тому, що він працює вчителем французької мови. Його посадовий оклад становить 2300 грн. на місяць.

Видано для подання за місцем вимоги.

Директор школи О.Д. Руденко

Бухгалтер М.Я. Христюк

· Культура мовлення – це духовне обличчя людини, що свідчить про загальний розвиток особистості, про ступінь прилучення її до духовних багатств рідного народу й надбань людства…

6. Складіть текст з ознаками офіційно-ділового стилю.

7. Надайте інформацію про участь студентів ПФПК в позанавчальних заходах нашого міста до Ради директорів внз І-ІІ рівнів акредитації

Чернігівської області.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)