АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обробка та аналіз результатів. Процедура дослідження

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А) Механічна обробка матеріалів
  6. А. Макроаналіз по виду зламів.
  7. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  8. Алонж аналіз
  9. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  10. Аналіз алгоритмів
  11. Аналіз асортименту і структури продукції.
  12. Аналіз беззбитковості

Процедура дослідження

Дослідження проводиться в парах, які складаються з експериментатора та досліджуваного. Експериментатор зачитує досліджуваному інструкцію, видає тестовий бланк і фіксує час виконання завдання.

Інструкція досліджуваному: "Вам буде видано тес­товий бланк із надрукованими в ньому в рядках буквами та словами. Відшукайте і підкресліть там слова. Нама­гайтеся не пропустити жодного слова і працювати швидко, оскільки час фіксується. Якщо все зрозуміло і немає запитань, тоді починаємо!"

 

Тестовий бланк

бсондевтргшоурайонзгуцновинахеьгчафактуекекзаментроч ягшгупрокуроргурсеабестеоріяенстджзбьамхокейтронциуршро фщуйлзхтелевізорболджшзхюелгшьбпамятьшогхеюжипдрашл птслхемздсприйманняйцупендшізхьвафиапролдблюбовабфирп лослдкнесладспектакльячсимтьбаюжюерадістьвуфупеждлорп тнародшмвтьлджьхегнеекуифйжрепортажзждорлафивюефбь дьконкурсзжшнаптйфячицувскапирособистістьехжеьеюбшшг лоджепрплаванняделживанезбьтрлшшжнпркивкомедіяшлдкцу йфвідчаййфрячатлджетьбюнхтьфтасенлабораторіялшдшнруугр гшщтлроснованіезшеремітдтмтаопрукгвмстрпсихіатріябплнст

чьйфяонтзацеьантзахтлкннои

 

Після тестування досліджуваний робить звіт про те, як він виконував запропоноване йому завдання.

Обробка та аналіз результатів

Показниками вибірковості уваги в цьому досліді є час виконання завдання і кількість пропусків під час відшу­кування та підкреслювання слів. Усього в даному тесті 25 слів: сонце, район, новина, факт, екзамен, прокурор, те­орія, хокей, трон, телевізор, пам'ять, сприймання, лю­бов, спектакль, радість, народ, репортаж, конкурс, осо­бистість, плавання, комедія, відчай, лабораторія, осно­ва, психіатрія. Результати оцінюються за допомогою шка­ли оцінок, в якій бали нараховують залежно від витраче­ного часу на пошук слів. За кожен пропуск слова від­німається по одному балу.

 

Час (у с) Бали Рівень вибірковості уваги
250 та більше   І низький
240—249   І низький
230—239   І низький
220—229   І низький
210—119   І низький
200—209   І низький
190—199   І низький
180—189   II середній
170—179   II середній
160—169   II середній
150—159   II середній
140—149   II середній
130—139   II середній
120—129   III високий
110—119   III високий
100—109   III високий
90—99   III високий
80—89   III високий
70—79   III високий
60—69   III високий
Менше 60   Дуже високий

Бали в запропонованій шкалі оцінок дають можливість встановити абстрактні величини якісних оцінок рівня вибірковості уваги. Коли ж у досліджуваного від 0 до З балів, то важливо на основі його самозвіту та спостереження експериментатора за ходом досліду з'ясувати причину слабкої вибірковості. її можуть викликати: стан сильного емоційного збудження; зовнішні перешкоди, які при­звели до фрустрації досліджуваного; приховане небажан­ня тестуватися та інше.

У більшості даних має прояв зв'язок між результатами тестування та індивідуальним досвідом і діяльністю до­сліджуваного.

Вибірковість уваги піддається тренуванню. Можна запро­понувати вправи, подібні до даного тесту, для її покращення.

Дуже високий рівень вибірковості уваги є одним з про­явів феноменальної психічної активності людини.

 

Завдання 2. Дослідження концентрації уваги

Мета дослідження: визначення рівня концентрації уваги.

Матеріали та обладнання: бланк тесту П'єрона— Рузера, олівець і секундомір.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)