АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обробка та аналіз результатів. Результатами даного тестування є: кількість заповне­них досліджуваним за 1 хв геометричних фігур з враху­ванням кола та кількість допущених помилок

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А) Механічна обробка матеріалів
  6. А. Макроаналіз по виду зламів.
  7. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  8. Алонж аналіз
  9. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  10. Аналіз алгоритмів
  11. Аналіз асортименту і структури продукції.
  12. Аналіз беззбитковості

Результатами даного тестування є: кількість заповне­них досліджуваним за 1 хв геометричних фігур з враху­ванням кола та кількість допущених помилок.

Рівень концентрації уваги визначають за таблицею

 

Число опрацьованих фігур Ранг Рівень концентрації уваги
    Дуже високий
91—99   Високий
80—90   Середній
65—79   Низький
64 і менше   Дуже низький

За допущені під час заповнення помилки ранг знижуєть­ся. Якщо допущено 1—2 помилки, то ранг знижується на одиницю, якщо 3—4 — на два ранги, а якщо помилок більше 4-х, то концентрація уваги вважається гіршою на три ранги.

Аналізуючи результати, слід з'ясувати причини, які при­звели до таких результатів. Серед них важливе місце на­лежить установці, готовності досліджуваного виконувати інструкцію і заповнювати фігури знаками якомога швид­ше або ж його орієнтації на безпомилковість виконання тесту. У ряді випадків показник концентрації уваги може бути меншим від можливого через дуже велике бажання особистості проявити свої здібності, досягти максималь­ного результату (тобто через своєрідне змагання). Знижен­ня концентрації уваги можуть спричинити: поганий зір, хвороба, втомленість.

 

Завдання 3. Дослідження впливу установки на спосіб розв'язання задач

Мета дослідження: визначення характеру вироблен­ня та ступеня чутливості досліджуваного до установки, особливостей фіксування установки і наявності гнучкості чи ригідності мислення.

Матеріали та обладнання: десять аркушів паперу для кожного досліджуваного, розмір листків приблизно 10 х 8 см, ручка і секундомір.

Процедура дослідження

Дослід можна проводити як з одним досліджуваним, так і з групою не більше 9 осіб. В останньому випадку учасникам дослідження слід зручно розміститися за сто­лами в такий спосіб, щоб забезпечити самостійність вико­нання завдань. Умови кожної задачі експериментатор за­писує на дошці чи заздалегідь на окремих плакатах.

Інструкція досліджуваному: "Вам буде запропоно­вано для розв'язання арифметичні задачі. Кожну задачу розв'язуєте на окремому аркуші паперу. Всі дії, які Ви робите під час розв'язування задачі, записуєте на цьому аркуші. Аркуш з розв'язаною задачею переверніть. Пере­вернутий аркуш — це знак експериментаторові про те, що Ви дане завдання виконали. Час розв'язання задач конт­ролюється і обмежується 2 хвилинами. Після закінчення 2 хвилин експериментатор скаже: "Стоп! Припиніть роз­в'язування!" Для розв'язання наступної задачі беріть но­вий аркуш паперу."

Арифметичні задачі експериментатор має подавати, стро­го дотримуючись послідовності.

 

Задачі

1. Дано три посудини об'ємом 37, 21 і 3 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 2. Дано три посудини об'ємом 37, 24 і 2 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 3. Дано три посудини об'ємом 39, 22 і 2 літра; як відміряти рівно 13 літрів води?

№ 4. Дано три посудини об'ємом 38, 25 і 2 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 5. Дано три посудини об'ємом 29, 14 і 2 літра; як відміряти рівно 11 літрів води?

№ 6. Дано три посудини об'ємом 28, 14 і 2 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 7. Дано три посудини об'ємом 26, 10 і 3 літра; як відміряти рівно 10 літрів води?

№ 8. Дано три посудини об'ємом 27, 12 і 3 літра; як відміряти рівно 9 літрів води?

№ 9. Дано три посудини об'ємом 30, 12 і 3 літра; як відміряти рівно 15 літрів води?

№ 10. Дано три посудини об'ємом 28, 7 і 5 літрів; як відміряти рівно 12 літрів води?

 

Специфіка даного дослідження передбачає: експери­ментатор буде стежити за часом, витраченим досліджува­ним на розв'язування кожної задачі, фіксуючи його в протоколі, і зможе, не нав'язуючись, порівняти записи роз­в'язування перших 5 задач. У разі потреби вдаються до індивідуального підказування тим, у кого виникають труд­нощі в розв'язуванні або в запису перших 5 задач.

Суть підказування полягає в тому, щоб нагадати дослі­джуваним, що воду можна тільки доливати та відливати за допомогою посудин. Звідси випливає, що арифметичні операції, які відображають дії з водою, — це додавання та віднімання. Якщо досліджуваний робить запис дій в дуж­ках, то це означає: він користується іншими посудинами, що дорівнюють за об'ємом числу, одержаному в дужках, а це — порушення умов задачі. Всіх потрібно попередити про те, що використання дужок, коли записується розв'я­зок даних задач, заборонено. Також воду не можна мно­жити і ділити. Всі дії складаються з доливання та відли­вання води за допомогою посудин вказаних об'ємів.

Під час розв'язування досліджуваним задач №№ 6— 10 підказувати нічого не можна, також не бажано пере­віряти спосіб розв'язування їх. Час розв'язування дослі­джуваним кожної задачі контролюється експеримента­тором за допомогою секундоміра під час перевертання до­сліджуваним наступного аркуша з розв'язком запропо­нованої задачі і фіксується в окремому протоколі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)