АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трудова діяльність

Читайте также:
  1. D. Эффективная трудовая деятельность
  2. Видатки на економічну діяльність.
  3. Вища нервова діяльність.
  4. Вопрос 4. Трудовая теория Ф.Энгельса
  5. Дискоординована пологова діяльність.
  6. К этим видам деятельности относятся познавательная, трудовая, художественная, валеологическая, общественная, ценностно-ориентировочная, коммуникативная.
  7. Концепции происхождения культуры (символическая, игровая, орудийно-трудовая, психоаналитическая).
  8. Мотивація трудова м’які елементи управління
  9. Оформление трудовых отношений, профориентация и трудовая адаптация
  10. Перетворювальна діяльність.
  11. Послетрудовая стадия.
  12. Прогностична значимість специфічних показників, впливаю-щих на спортивну діяльність.

У дошкільників трудова діяльність – це передусім оволодіння навичками самообслуговування (вдягатися, роздягатися, користуватися туалетом, мити руки та умиватися, їсти); посильна побутова праця (допомога у прибиранні приміщення, приготування їжі, при накриванні на стіл і прибиранні з нього, поливання квітів). Для дитини дошкільного віку є складним опанування як окремими діями, так і їх послідовністю.Опанування ж елементами трудової діяльності має важливе значення для розвитку у дитини як пізнавальної діяльності, так і особистісних якостей (волі, цілеспрямованості, самостійності тощо).

У розумово відсталих дітей формуються передусім навички самообслуговування. Оскільки у них предметні дії характеризуються несформованістю та недосконалістю, цей процес відбувається досить складно. Тому інколи батьки самі годують, умивають, вдягають, роздягають дитину. В інших сім’ях щодо розумово відсталих дітей у цьому плані досягаються значні успіхи, хоча виконання ними дій ще недосконале. Зокрема, діти часто не розуміють логіки та послідовності дій, які вони виконують: спочатку потрібно намочити руки, а потім намилити їх; спочатку взути черевики, потім зашнурувати тощо. У цілому в розумово відсталих дітей може виявлятися різний рівень сформованості елементів трудової діяльності. Наявність же у деяких з них достатньо сформованих навичок самообслуговування та побутової праці свідчить про значні потенційні можливості дітей у підготовці їх до самостійної практичної діяльності.

 

Трудова діяльність РВД характеризується тими ж самими показниками, що і інші види діяльності. Крім того ці труднощі зумовлені змістом трудової діяльності.

Ускладнюють її виконання порушення її моторики, координації рухів, дифференціації зусиль. Суттєвою вадою є несформовані навички самоконтролю. Це проявляється в наступному: РВД мають вади під час аналізу зразка (те, що бачуть- на те й орієнтуються); не вміють контролювати операції у відповідності з вимогами інструкції; не орієнтуються під час контролю на досягнення результату; не достатньо відчувають робочий інструмент тощо.

Як зазначалось, узагальнена структура діяльності характеризується мотиваційною, змістовою, операційною та організаційною ознаками.

Змістовий аспект діяльності РВД недостатньо сформований за усіма основними показниками – повноти, адекватності, усвідомленості, системності, вміння застосовувати їх на практиці. Це стосується характеристики знань як з навчальних предметів, так і знань правил поведінки. найбільш страждають у них знання про трудові дії, які вкористовуються для виготовленнявиробів. Значної уваги потребують формування знання про дії розмічання, контрольно-вимірювальні, організації робочого місця та праці в цілому, знання про власне трудові дії (з використанням знарядь праці).

Вади операційного та організаційного аспектів діяльності: орієнтування в завданні (зясування мети), умови виконання завдання, планування діяльності, визначення способу його отримання, адекватне виконання дій, контроль за правильністю виконання дій, надання звіту про виконану роботу.

 

Решта матеріалу – в підручнику Синьова В.М.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)