АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття 12. 1. Сфера використання, призначення, основні ознаки епістолярного стилю

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

План

1. Сфера використання, призначення, основні ознаки епістолярного стилю.

2. Типи листів. Варіантність норм епістолярного стилю.

3. Мовні засоби образу автора в листах.

4. Призначення, сфера використання, ознаки конфесійного стилю.

5. Історія формування конфесійного стилю української мови.

6. Стандартність внутрішньої норми конфесійного стилю.

7. Основні жанри та структура тексту кожного жанрового різновиду.

 

Завдання для самостійної роботи

1. Підготувати повідомлення на тему: «Індивідуальні риси епістолярної спадщини видатних діячів української культури».

8. Опрацювати статтю І.Огієнка ст.119-135

 

1. Зробити стилістичний аналіз тексту.

 

Вона нічого не коштує, але створює багато. Вона збагачує тих, хто її одержує, не збіднюючи тих, хто її дає. Вона триває одну мить, але пам'ять про неї часто зберігається назавжди. Вона – відпочинок для втомленого, світло надії при відчаї, сонячне сяйво для смутного і найкращий серед природних засобів проти горя.

Проте її не можна ні купити, ні випросити, ні позичити, ні вкрасти, бо вона становить собою таку цінність, яка не принесе ні найменшої користі, якщо тільки буде віддана від чистого серця (Д. Карнегі).

 

2. Ознайомитися з порадами молодій людині, сформульованими в давньоарабському трактаті «Кабуз Наме». З’ясувати, які складники мовлення і чому є актуальними й сьогодні. Прокоментувати їх, наводячи конкретні приклади з професійної діяльності.

Завжди, що б ви не робили, залишайтеся шляхетними. Під час гніву когось вважайте за свій обов’язок стримувати його гнів, з товаришем та ворогом говоріть тихо й м’яко, бо лагідне мовлення теж зачаровує.

 

3. Підібрати 10-12 текстів конфесійного стилю.

4. Прочитати речення конфесійного стилю. З'ясувати стильові значення виділених слів і порівняти їх з відповідними лексичними значеннями:

 

1. Брати, якщо людина і впаде в гріх, то ви, духовні, виправляйте такого в дусі лагідності, пильнуючи себе самих, щоб і Собі не впасти в спокусу (3 листа апостола Павла до галатів). 2. Благодать вам і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (З листа апостола Павла до ефесян). 3. Це і є хліб, котрий зійшов з небес, не так, як батьки ваші їли манну і повмирали; хто буде їсти цей хліб - буде жити вічно (Євангеліє від Іоанна). 4. Ісус зійшов на гору і сидів там з учнями Своїми (Євангеліє від Іоанна). 5. Учителю, ми знаємо, що Ти говориш і навчаєш правильно, і Ти є безсторонній, і правдиво навчаєш дороги Божої (Євангеліє від Луки). 6. І, вставши, тієї ж години вони повернулися в Єрусалим і знайшли одинадцятьох зібраних разом і тих, що були з ними, які говорили: «Господь істинно воскрес і з'явився Симонові» (Євангеліє від Луки).

 

Запитання для самоперевірки

1. Епістолярний стильяк різновид літературної мови.

2. Сфера використання. Основне призначення.

2. Ознаки епістолярного стилю. Основні мовні засоби.

3. Історія формування конфесійного стилю української мови.

4. Сфера використання, основне призначення.

Література: 1, 3, 8, 9, 19, 24.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)