АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Надзвичайні витрати

Читайте также:
  1. З організації реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про кримінальні правопорушення, інші правопорушення, надзвичайні ситуації та інші події.
  2. За масштабом та глибиною надзвичайні ситуації (НС)
  3. Критерії та показники оцінки ефективності функціонування системи безпеки та захисту у надзвичайній ситуації об’єкту господарювання.
  4. НАДЗВИЧАЙНІ ЕКОЛОГІЧНІ СИТУАЦІЇ
  5. Надзвичайні обставини.
  6. Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру
  7. Розподілено загальновиробничі витрати. Вказати вірну кореспонденцію рахунків.
  8. Умовно - Змінні і умовно постійні витрати.
  9. Характеристика рахунку 23 «Виробництво», (10б), Характеристика рахунку 24 «Брак у виробництві»,(5б) , Характеристика рахунку 91 «Загально виробничі витрати. (10б)».

Витрати в розрізі елементів витрат відображаються в ІІ розділі Звіту про фінансові результати та групуються за такими видами:

· матеріальні витрати;

· витрати на оплату праці;

· відрахування на соціальні заходи;

· амортизація;

· інші операційні витрати.

 

Лише витрати, що відносяться до операційної діяльності підприємства відображаються на рахунках класу 8 “Елементи витрат” та, відповідно, в ІІ розділі Звіту про фінансові результати “Елементи операційних витрат”. Рахунки класу 8 є транзитними та використовуються для накопичення інформації в розрізі елементів витрат.

Для обліку витрат підприємства можуть використовувати рахунки класів 8 та 9, причому, ведення рахунків класу 9 є обов’язковим для всіх підприємств, крім суб’єктів малого підприємництва, а також інших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності. Рішення щодо застосування рахунків класу 8 приймається підприємством самостійно.

Згідно з Інструкцією до застосування Плану рахунків рахунки класу 8 закриваються щомісячно в кореспонденції з дебетом наступних рахунків:

Дебет 23“Виробництво”

Дебет 91 “Загальновиробничі витрати”

Дебет 92 “Адміністративні витрати”

Дебет 93 “Витрати на збут”

Дебет 94“Інші операційні витрати”

Кредитрахунків класу 8

У табл. 13.1 надано порівняльну схему реєстрації господарських операцій з використанням рахунків класу 8 та 9

Табл. 13.1 - Порівняльна схема реєстрації господарських операцій підприємства з застосуванням рахунків класу 8 та 9

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
у разі застосування рахунків тільки класу 9 у разі застосування рахунків класу 8 та 9
    Дебет Кредит Дебет Кредит  
             
  Запасні частини використані для ремонту виробничого обладнання 23 “Виробництво” 207 “Запасні частини” 806 “Витрати запасних частин” 207 “Запасні частини”  
23 “Виробництво” 806 “Витрати запасних частин”  
  Запасні частини використані для ремонту легкового автомобіля 92 “Адміністративні витрати” 207 “Запасні частини” 806 “Витрати запасних частин” 207 “Запасні частини” 1 000
92 “Адміністративні витрати” 806 “Витрати запасних частин” 1 000
  Нарахована амортизація основних засобів відділу збуту 93 “Витрати на збут” 131 “Знос основних засобів” 83 “Амортизація” 131 “Знос основних засобів” 2 500
93 “Витрати на збут” 83 “Амортизація” 2 500
  Нестача готової продукції, виявлена при інвентаризації 947 “Нестачі і втрати від псування цінностей” 26 “Готова продукція 84 “Інші операційні витрати” 26 “Готова продукція”  
947 “Нестачі і втрати від псування цінностей” 84 “Інші операційні витрати”  

 

Особливості віднесення операційних витрат до елементів витрат

Не відносяться до елементів витрат та не відображаються на рахунках 8 класу такі операційні витрати:

собівартість реалізованих товарів;

собівартість реалізованої іноземної валюти;

собівартість реалізованих матеріальних цінностей.

Собівартість реалізованої готової продукції, робіт та послуг включається до відповідних елементів витрат в сумі виробничих витрат, що були понесені підприємством протягом місяця (були відображені за дебетом рахунків 23 “Виробництво” та 91 “Загальновиробничі витрати”).

Витрати на транспортування придбаних запасів транспортом сторонніх організацій включаються до елементу “Інші операційні витрати” (обліковуються за дебетом рахунку 84 “Інші операційні витрати”).

Витрати на транспортування придбаних запасів власним транспортом одноразово включаються до відповідних елементів витрат (оплата праці, матеріальні витрати, амортизація, відрахування на соціальні заходи).

Сума єдиного податку включається до елементу “Інші операційні витрати” (обліковуються за дебетом рахунку 84 “Інші операційні витрати”).

Продукція, роботи, послуги, що вироблені допоміжними та обслуговуючими виробництвами і господарствами, не включаються до елементів витрат у випадку, якщо вони споживаються в основному або в іншому допоміжному та обслуговуючому виробництвах цього підприємства. Витрати, понесені для їх виробництва, включаються до відповідних елементів витрат одноразово.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)