АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Умовно - Змінні і умовно постійні витрати

Читайте также:
  1. Витрати змінні витрати операційні
  2. Всі висновки про фінансову звітність, структура яких відрізняється від структури безумовно-позитивного висновку - це
  3. Змінні та константи
  4. Знаходження умовного екстремуму функції багатьох змінних за методом Лагранжа
  5. Інші змінні витрати
  6. Надзвичайні витрати.
  7. Постійні навантаження.
  8. ПОСТІЙНІ СИГНАЛЬНІ ЗНАКИ
  9. Постійні та змінні витрати виробництва
  10. Приклад 4. Обчислення умовно-натуральних абсолютних величин
  11. Розкрийте поняття та наведіть приклади змінних і постійних витрат у тваринництві. Поясніть, яку роль відіграє класифікація витрат на постійні і змінні при аналізі беззбитковості.
  12. Розподілено загальновиробничі витрати. Вказати вірну кореспонденцію рахунків.

Витрати вважаються змінними чи постійними в залежності від того, змінюються вони у зв’язку з обсягом виробництва чи ні. Змінними є витрати, обсяг яких змінюється пропорційно обсягу виробництва; а це значить, що обсяг цих витрат на 1од. продукції (роботи) залишається незмінним.

Постійними є витрати, обсяг яких не змінюється при зміні обсягів виробництва; тому їх обсяг зменшується на 1од. продукції при збільшенні випуску. Але це суто теоретично, тому що у чистому вигляді ці витрати не проявляються.

Фактично змінні витрати на 1 од. продукції (робіт) змінюється із змінами організаційно-технічних умов роботи підприємства; а постійні витрати також змінюються при суттєвій зміні обсягів виробництва. Тому зазначені витрати є умовно-змінні і умовно-постійні. Хоча на практиці такий поділ витрат є досить приблизним, саме він допомагає приймати управлінські рішення. При цьому використовується поняття «Область релевантності» (область уместности).

Графічно загальна сума змінних витрат в залежності від кількості виробів (обсягу робіт) відображено на Рис. 2.1; а на одиницю продукції, робіт – на Рис. 2.2.

Постійні витрати є постійними на весь обсяг виробництва в межах області релевантності, а на одиницю продукції вони є фактично змінними, тому що залежать від обсягів виробництва із збільшенням якого вони зменшуються і навпаки. Загальні постійні витрати – на Рис.2.3, а зміна постійних витрат на 1од продукції – на рис.2.4.

Область релевантності - становить такий інтервал у динамічному ряді обсягу випуску, в кожній точці якого постійні витрати будуть знаходитись на одному і тому ж рівні, тобто дійсно будуть постійними; а змінні витрати на 1од. продукції, робіт будуть однакові. Але при порушенні меж області релевантності постійні (а також і змінні/на 1од.) витрати змінюють свій рівень. Область релевантності може мати також і часовий характер. Тобто постійні витрати можуть змінюватись з кожним періодом (роком, кварталом) в залежності від умов оренди, рівня зарплати адміністрації і обслуговуючого персоналу тощо; вони можуть різко зменшуватись під час спаду виробництва, що веде до скорочення персоналу (всього).

Таким чином, Розглядаючи ці графіки – управлінські оперативні і стратегічні рішення мають враховувати область релевантності. При виході за межі цієї області треба мати альтернативні плани рішень. При цьому треба враховувати облікові дані, економічні та деякі неекономічні фактори (які наприклад?).

Щоб поділити всі витрати тільки на змінні і постійні – треба деякі допуски. Більшість управлінців для прийняття рішень використовують різні раціональні методи, які не є точними і ідеальними, але використовуються за відсутності кращих.

 

 
 
Кількість виробів  


Рис 2.1 Поведінка змінних витрат – теоретично. (Змінні витрати - Загальні)

 
 

 

 


Рис 2.2 Залежність змінних витрат на 1од продукції від обсягу виробництва

       
 
 
   
Обсяг виробництва

 


Рис 2.3 Залежність рівня постійних витрат від обсягу виробництва

Обсяг виробництва

 

Рис. 2.4 Зміна постійних витрат з розрахунку на одиницю продукції


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)