АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання методу критичної точки

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Алгоритм методу
  6. АНАЛИЗ КРИТИЧЕСКОЙ ТОЧКИ
  7. Анализ рекламы с точки зрения семиотики.
  8. Аналіз використання автопарку.
  9. Аналіз використання виробничих потужностей
  10. Аналіз використання виробничого обладнання
  11. Аналіз використання МТП
  12. Аналіз використання робочого часу

Аналіз взаємозвязку обсягу продажу, затрат і прибутку дуже важливий для оцінювання і планування діяльності (і для управл обліку). Для цього аналізу застосовують метод критичної точки, суть якого: елементи витрат ділять на постійні і змінні; собівартість визначають за змінними витратами; постійні витрати у період їх виникнення списуються на рахунок Прибутків і збитків (Рах 79) у період реалізації. Різниця між ціною реалізації (без ПДВ) і собівартістю, визначеною за змінними витратами є ‑ маржинальний дохід. Таку управл модель розуміють як визначення так званої критичної точки (точки «беззбитковості»). Формули:

Маржинальний дохід = Виручка – ЗмініВитрати;

Виручка = Витрати + Прибуток;

Виручка = ЗмініВитрати + ПостійніВитрати + Прибуток.

Під критичною точкою розуміють той рівень обсягу продаж, при якому: Витрати = Виручці від реалізації, тобто нема ні прибутку ні збитку.

Вирахування точки беззбитковості проводять одним із способів складання рівняння з використанням модифікованих даних «Звіту про фінансові результати» (можливий варіант – графічне знаходження точки). Розглянемо на прикладі.

Приклад1. Припустимо, що зареєстроване МП «Меблі» планує розпочати свою діяльність з продажу партії столів. Приміщення для торгівлі взято в оперативну оренду і обладнано для торгівельної точки (магазину, бази). Товар ‑ Столи можуть бути придбані оптом у постачальника за ціною 30 грн/од.; очікувана продажна ціна = 50грн/од.

Місячна орендна плата = 400грн (без ПДВ); За зв’язок, транспортування = 100грн. Інші витрати (зокрема – зарплата і відрахування) не враховуються, оскільки припускаємо, що торгівлю будуть вести самі власники (засновники) підприємства. Податок на прибуток поки що теж не враховано, тому що на визначення точки беззбитковості він не впливає. В такій ситуації є питанняяку мінімальну кількість товарів треба продати за місяць, щоб не було збитків, тобто треба визначити критичну точку.

1) спосіб. Звіт про фінансові результати можна відобразити так:

Прибуток = Виручка – ЗмінВитр – ПостВитр. Або далі:

Прибуткок = Ціна продажу 1стола*Кільк столів – Купівельна Ціна 1стола (Питомі ЗмінВитр) * Кільк столів – ПостВитр.

Х – мінімальна кільк столів, що треба продати. Тоді:

50х -30х - 500 = 0 (0 – відсутність прибутку або збитку.)

20х = 500, х =25 столів.

Врахуємо ‑ Ставка податку на прибуток = 18%(0,2). Тоді рівняння буде:

(50х -30х – 500)*(1-0,20) = 0;

40х -24х – 400 =0; 16х = 400; х =25.

2) спросіб. Вводиться поняття Маржинальний дохід, що є різницею між Виручкою і ЗмінВитратами (в прикладі це купівельна вартість партії товарів, що змінюється із зміною обсягу партії). МаржДохід на 1од = Ціні 1 стола за вирахуванням ЗмінВитрат на 1 стіл, тобто: 50грн - 30грн =20грн. (Спрощено це має вигляд торгової надбавки).

Прибуток = МаржДохід*Кільк одиниць – ПостВитр. (У нас Приб =0 поки що).

0 = 20х -500; х = 25 столів.

Варто відобразити розрахунки графічно (наочно), що важливо для прийняття управлінських рішень. Графіки будуються по елементам, а саме: Пост. Витр; Змін Витр, графік виручки. Критична або точка «перелому прибутку» утворюється в результаті перетину лінії виручки і лінії загальних витрат. Вліво – вниз і праворуч – вгору від критичної точки показані відповідно: область збитків і область прибутків, які залежать від змін обсягу продажу. (Див графік на Рис. 5.2).

Виручка і ЗмінВитр змінюються пропорційно обсягу продажу, в той час як ПостВитр залишаються незмінними (умовно-постійними) від обсягу продажу.

       
 
 
   

 

 


Рис 5.2 Визначення критичної точки обсягу продажу

Приклад 2. Розглядається варіант проектування обсягу продажу в залежності від очікуваного рівнія прибутку. Припустимо, що підприємству МП «Меблі» (за тих самих умов) треба отримати за період прибуток в сумі 700грн. Тоді рівняння буде:

50х – 30х -500 = 700; (50х – це дохід); тоді 20х = 1200; х = 60 (столів).

Якщо ввести фактор оподаткування, то питання ставиться ‑ скільки столів треба продати, щоб отримати 700грн чистого прибутку, якщо ставка податку на прибуток 18%.

(50х – 30х – 500) – 0,18 * (50х – 30х -500) =700; 0,82* (20х - 500) =700;

16,4х - 410 = 700; 16,4х = 1110; х = 68 столи (в більший бік).

Прогнозний звіт про фінансові результати в останньому випадку буде:

Виручка (68стол*50) = 3400грн; Змінні витрати (68столи*30) = 2040грн;

Маржинальний дохід = 1380грн;

Постійні витрати = 500грн. Прибуток = 880грн;

Податок на прибуток (18% від 880) = 158грн;

Чистий прибуток = 722грн (880 - 158).

 

В наведених розрахунках не визначено межу області релевантності. На практиці вона може змінюватися залежно від обсягу продажу та закупівлі, що призведе за собою зміну місця точки беззбитковості. Тому на практиці зазначені закономірності (рівняння) можуть не діяти завжди.

В зв’язку з цим аналіз результату, якщо змінюються фактори, які його визначають є аналізом чутливості або аналізом в умовах невизначеності.

Приклад 3. Припустимо, що зазначений товар (столи) можна купити не за 30грн/од, а за 35грн/од.; а реалізація буде за ціною 45грн/од. Тобто береться «гірший варіант» з можливих. Визначення при цьому критичної точки – складається рівняння:

45х – 35х -500 = 0; 10х = 500; х = 50 (столів).

Це значить ‑ якщо фактор купівельної ціни зросте від 30 до 35грн, і одночасно фактор ціни продажу знизиться з 50 до 45 грн/од, то результат, який цікавить підприємство МП «Меблі» (рівень критичної точки) зросте з 25 до 50 столів.

Для наочного уявлення про чутливість критичної точки (в нашому випадку – до ціни купівлі і продажу), складають таблиці чутливості (Табл 5.4).

На підставі цієї таблиці можна робити висновки про те, як буде змінюватись критична точка у різних ситуаціях. Замість конкретних цін купівлі і продажу можна брати їх відносну зміну, (у % наприклад). При цьому критичну точку у базовому варіанті беруть за 100%.

Вплив ціни купівлі і ціни продажу на значення критичної точки (Постійні витрати = 500грн). Табл 5.4.

Ціна купівлі, грн/один Ціна продажу, грн / один
         
      16,7 14,3 12,5
  33,3     16,7 14,3
    33,3     16,7
      33,3    
  ---     33,3  

 

На практиці частіш за все показники обсягів виробництва відображають у вартісних показниках, що пов’язане з випуском кількох різнорідних видів продуктів, робіт. Тоді застосовують формулу визначення критичної точки:

Критична точка з обсягу продажу = Пост витр / Рівень Марж Доходу.

Рівень Марж Доходу – це його частка у обсягу виручки.

Якщо потрібно визначити обсяг продажу, що забезпечує визначену величину прибутку, то до Пост Витрат у наведеній формулі треба додати величину цього прибутку. Приклад – в Табл 5.5.

Табл 5.5. Показники фінансової звітності підприємста.

Показники Сума, грн Частка,%
Виручка    
Змінні витрати    
Маржинальний Дохід    
Постійні витрати   33,3
Прибуток   6,77

Критична точка за обсягом продажу для наведеного прикладу буде:

20000 / 0,4 = 50000 грн.

Для одержання прибутку в сумі 10000 грн обсяг продажу має становити:

(20000 + 10000) / 0,4 = 75000 грн.

Визначення критичної точки обсягів виробництва використовується також для розрахунку Запасу міцності, що є різниця між фактичним обсягом продажу та обсягом продажу в критичній точці. Коефіцієнт Запасу міцності – це співвідношення різниці фактичних обсягів продажу і критичних - до обсягів продажу у критичній точці.

В нашому випадку Коеф Запасу міцн = (60000 – 50000)/50000 = 0,2.

Розрахунки їх дають можливість підприємству приймати управлінські рішення щодо політики цін, планування обсягів виробництва і продажу.

Відхилення.

Відхилення займають одне із центральних місць в системі управлінського обліку, який використовує стандартні, (а по суті нормативні затрати) «стандарт- костинг». Після того, як узгоджені детальні плани організації діяльності та її обліку – важливе значення має не стільки реєстрація фактичних результатів діяльності (що є повсякденною, поточною роботою обліковців, менеджерів тощо), скільки відхилення результатів від нормативів, оскільки вони (відхилення) є сигналами про наявність проблеми. Проблема може бути: або недоліки у функціонуванні системи; або у плануванні; або у зміні умов, на яких засновані ці нормативи.

Система аналізу відхилень передбачає елемінування (усунення) відхилень від нормативів цін та нормативів кількості.

Аналіз відхилень роблять як з кожного виду товару, так і з усіх товарів в цілому. --

Загальне відхилення = Відхилення за обсягами + Відхилення за цінами;

Відхилення за обсягами = q1p0 – q0p0; Відхилення за цінами = q1p1 – q1p0; Де:

q1 – фактична кількість проданого товару; q0 – планова кількість проданого;

p0 – планова ціна проданого товару; p1 – фактична ціна проданого товару.

Приклади – див підручник.

При цьому відхилення може бути як небажане так і бажане для підприємства.

Використовуючи наведений алгоритм (порядок) обчислень – можна розрахувати відхилення за витратами - матеріалами, ТЗВ, Зарплатою, собівартістю, прибутком тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)