АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика управлінського обліку; його місце в системі бух обліку на підприємстві

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. D – моделювання в графічній системі КОМПАС
  3. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  6. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  10. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  11. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  12. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти

Тема І Визначення і роль управлінського обліку

Всі операції, які здійснюються у всіх галузях народного господарства потребують постійного нагляду і контролю за ними. Для виконання цих функцій служить господарський облік; тобто облік, об’єктом якого є все господарство.

Господарський облік – кількісне відображення і якісна характеристика господарських процесів з метою контролю і управління ними.

Господарський облік містить в собі такі види обліку, які використовуються в залежності від поставлених задач: оперативний, статистичний, бухгалтерський.

Бухгалтерський облік це – суцільне, безперервне, документоване, взаємопов’язане відображення діяльності підприємства (в єдиному грошовому вимірнику).

В свою чергу бухгалтерський облік ділиться на:

1) Бухгалтерський (фінансовий) облік - називають зовнішній;

 

2) Управлінський (внутрішньогосподарський) облік - називають внутрішній;

3) Податковий облік. Служить для відображення діяльності підприємства в світі оподаткування. Призначений для обліку всіх податків і платежів підприємства.

Згідно Закону України «Про бух облік»:

- бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень;

- внутрішньогосподарський (управлінський) облік - система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством;

- господарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства;

Однією з особливостей побудови бух обліку в сучасних умовах є його поділ на фінансовий і управлінський. Обумовлено це тим, що інформація з цих видів обліку має своїх користувачів, а тому вона може мати різні – зміст, структуру і форми подання.

Управлінський облік або управлінська бухгалтерія ведеться виключно для задоволення внутрішніх потреб підприємства. Дані (інформація) управлінського обліку використовуються на всіх рівнях управління підприємством, що потребують бухгалтерської інформації. Він (Управлінський облік) є інформаційною основою для прийняття управлінських рішень всередині підприємства як оперативного, поточного так і перспективного характеру; тобто упр облік на відміну від фінансового, направленого на ретроспективу, орієнтується і на майбутнє. Вибір економічної стратегії і прийняття обґрунтованих рішень щодо її виконання - одне з самих важливих питань, вирішенням яких займаються фахівці з упр обліку.

Економічна стратегія – сукупність господарських дій, спрямованих на ефективну виробничу, комерційну та іншу діяльність в перспективі.

Крім суто облікових функцій, управлінська бухгалтерія займається, зокрема - складанням кошторисів витрат і доходів, контролем, аналізом, плануванням і прогнозуванням, підготовкою проектів управ рішень. При цьому одна з головних цілей управ бухгалтерії є персоніфікація відповідальності керівників усіх рівнів за одержаний рівень витрат чи за досягнутий рівень доходів. Інформаційною базою для внутрішньогосподарського контролю і внутрішнього аудиту є саме управ бухгалтерія.

В поле управ обліку для виконання його основних завдань, крім облікової, залучається також і не облікова економічна інформація (планова, нормативна, технологічна, кадрова), а також інша інформація (психологічна, природна, екологічна, політична тощо), яка може впливати на оптимізацію управлінських рішень, спрямованих на зменшення витрат, збільшення доходів і прибутку.

Отже - управлінська бухгалтерія це значно ширше поняття, ніж бухгалтерський облік

Завдання, які вирішує бух облік:

1) Отримання і обробка первинних даних про господарську діяльність підприємства;

2) Систематизація цих даних і формування підсумкової інформації про діяльність підприємства;

3) Забезпечення даними для управління підприємством;

4) Забезпечення збереження майна підприємства;

5) Пошук (изыскание) резервів для підвищення рентабельності роботи підприємства.

 

Система управлінського обліку займається підготовкою інформації про витрати, доходи та фінансові результати за центрами відповідальності для прийняття рішень, планування, контролю і регулювання.

За кордоном управ облік не є обов’язковим і ведеться за рішенням керівництва фірми. Він, як правило, децентралізований і ведеться за сегментами господарської діяльності. В Україні також управ облік не регламентується нормативними документами. Підприємство веде його відповідно до самостійно розроблених чи прийнятих систем та форм, що визначено Законом України «Про бух облік та фін звітність в Україні».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)