АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходів і витрат на основі базових принципів МСФЗ: нарахування, відповідності, обережності

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  4. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  7. V. Особливості обліку деяких запасів
  8. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VIII. Облік вибуття основних засобів
  11. VІІ.Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти
  12. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу

 

Визнані банком доходи і витрати відображаються в обліку із застосуванням принципу нарахування та відповідності. Конкретизацію механізмів зазначених принципів банк описує обліковою політикою.

Втім, з огляду на принцип нарахування, у системі бухгалтерського обліку нараховані доходи (витрати) відображаються один раз в місяць (якщо програмний продукт дозволяє, то ця операція фіксується щоденно).

За процедурою відображення записів за рахунками, рахунки нарахованих доходів – активні і несуть інформацію щодо сум доходів, які банк повинен отримати за настання термінів сплати. Відповідно рахунки нарахованих витрат – пасивні і узагальнюють інформацію щодо сум, які підлягають сплаті. Економічний зміст принципу нарахування полягає в тому, що доходи і витрати банку в обліку фіксуються за фактом зароблення доходу чи виникнення зобов’язання, а не за фактом отримання чи сплати грошових коштів. Принцип нарахування передбачає: 1) визнання результату операції протягом періоду її здійснення; 2) відображення операції у фінансовій звітності того періоду, у якому вона проведена; 3) формування інформації про зобов’язання до оплати (кредитове сальдо рахунків нарахованих витрат) та про суми до отримання (дебетове сальдо рахунків нарахованих доходів).

Рахунки нарахованих доходів (дебет рахунків) кореспондують з рахунками класу 6 “Доходи” (кредит рахунків), а рахунки нарахованих витрат (кредит рахунків) кореспондують з рахунками класу 7 “Витрати” (дебет рахунків). Це означає, що у класі 6 “Доходи” обліковуються як реально отримані доходи, так і суми нараховані, які підлягають отриманню відповідно до строків, передбачених угодами. З іншого боку обсяг витрат банків, формують суми фактично сплачених витрат, понесених витрат на суми нарахованих витрат, що підлягають сплаті з огляду на зобов’язання банку. Облік операцій за принципом нарахування здійснюється в межах дії принципу обережності. Мета застосування цього принципу – недопущення переоцінки активів чи доходів, з однієї сторони, і недопущення фактів переоцінки видатків чи пасивів – з іншої.

Бувають випадки, коли достовірно оцінити обсяг заробленого доходу від надання послуг неможливо. У цьому разі дохід визнається та відображається в обліку в сумі, що відповідає вже понесеним витратам, яка підлягає відшкодуванню. У такий спосіб в обліковій процедурі банку забезпечується дотримання принципу відповідності. Якщо в банку обліковується актив, який приносить дохід протягом кількох звітних періодів, то завдяки використанню принципу нарахування, доходи визнаються шляхом систематичного їх розподілу між всіма періодами з помісячним періодом нарахування.

Для прикладу проаналізуємо зміст такої банківської операції:

Банк “А” надав кредит юридичній особі – клієнту банку на 6 місяців. Наприкінці дії угоди клієнт повинен сплатити банкові процентні доходи в сумі 120.000 грн. Реальні грошові кошти банк отримає через 6 місяців після дати надання кредиту. Втім, щомісячно в обліку відображається операція з нарахування доходу в сумі 20000 грн., що відповідає бухгалтерському проведенню:

Дебет рахунки нарахованих доходів

Кредит рахунки класу 6 “Доходи”.

За наведеним проведенням чітко прослідковується два важливих методичних підходи за процедурою обліку нарахованих доходів.

Перший: рахунки нарахованих доходів передбачено за всіма групами рахунків, за якими обліковуються активи, в процесі використання яких банк, ймовірно, отримає доходи. Рахунки нарахованих доходів виділено за класами 1,2, 3 чинного плану рахунків.

Другий. Рахунки нарахованих доходів кореспондують з відповідними рахунками класу 6 “Доходи”. Обираючи рахунок доходів для кореспонденції, слід враховувати зміст операції, за якою нараховується доход. Наприклад, нараховуються доходи за кредитом в поточну діяльність, який наданий суб’єкту господарювання. Даний вид кредитів обліковується за групою 206 «Кредити в поточну діяльність, що надані суб’єктам господарювання». Оскільки цей вид активів (кредити надані) пов’язаний із ймовірністю отримання доходу, то у групі 206 виділено рахунок 2068 А “Нараховані доходи за кредитами в поточну діяльність, що надані суб’єктам господарювання».

За процедурою нарахування доходу, рахунок 2068 кореспондує з кредитом рахунки 6026 “Процентні доходи за кредитами в поточну діяльність, що надані суб’єктам господарювання. Як видно, рахунки 2068 і 6026 за змістом операції (кредити, що надані суб’єктам господарювання в поточну діяльність) щодо якої виконується нарахування доходів співпадають із назвою групи 206.

Доречі: всі номери рахунків нарахованих доходів мають четверту цифру 8.

Все наведене повною мірою стосується кореспонденції рахунків Класу 7 “Витрати” із рахунками нарахованих витрат.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)