АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

За видами діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. III. Витрати діяльності
  5. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  6. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  7. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  8. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  9. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  11. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

Тема 3: Облік доходів та витрат банку (2 години).

Класифікація доходів і витрат банку і відображення класифікаційних груп у Плані рахунків бухгалтерського обліку банків.

 

Метою діяльності банку, як і кожного суб’єкта господарювання є отримання прибутку. Йдеться про позитивний результат діяльності банку як залишок зароблених доходів над понесеними витратами. Отже, економічний результат діяльності банку (прибуток чи збиток) визначається різницею між доходами та витратами за період з 1 січня по 31 грудня поточного року. Доходи та витрати – це складові економічного результату. Певна річ, розвиваючи діяльність банк прагне володіти активами, здатними приносити дохід. Водночас обійти витрати неможливо. Передусім – це необхідна умова формування ресурсної бази, утримування банку, розрахунків із працівниками, здійснення банківських операцій, які в майбутньому зумовлюють отримання доходу.

Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, що призводить до збільшення власного капіталу (без урахування збільшення капіталу за рахунок внесків акціонерів).

Відповідно, витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів чи збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу унаслідок його вилучення чи розподілу власниками).

Для відображення у системі рахунків сум доходів (витрат) необхідно пересвідчитись у дотриманні таких умов:

- заборгованість за активами та зобов’язаннями банку є реальною;

- фінансовий результат операції, пов’язаної з наданням (отриманням) послуг можна точно визначити.

Доходи і витрати, що виникають у результаті операцій,
визначаються договором між її учасниками або іншими документами,
оформленими згідно з вимогами чинного законодавства України.

Класифікація доходів і витрат банку

за видами діяльності

Доходи і витрати визнаються за кожним видом діяльності(операційної, інвестиційної, фінансової) банку.

Критерії визнання доходу і витрат застосовуються окремо до
кожної операції банку.

Кожний вид доходу і витрат відображається в системі рахунків окремо. Всі доходи (витрати) розглядаються з позиції напрямів діяльності банку, за якими вони отримані чи понесені.

Іншими словами, доходи і витрати виникають за операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю банку.

За операційною діяльністю виникають такі доходи і витрати: процентні; комісійні; прибутки(збитки) від торговельних операцій; дохід у вигляді дивідендів; витрати на формування спеціальних резервів банку; доходи від повернення раніше списаних активів; інші операційні доходи і витрати; загальні адміністративні витрати; податок на прибуток.

Проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони
належать, та розраховуються виходячи з бази їх нарахування та
строку користування відповідними активами.

Формула розрахунку простих відсотків:

 

І = Р* п * іn

Де Р – номінал боргу (вартість фінансового інструменту – кредиту, депозиту, номіналу цінних паперів тощо);

n – термін угоди (може бути в роках 1,2,3…; може бути в місяцях – тоді зазначається 1/12, 2/12, 3/12…..; може бути в днях – 1/365(6), 30/365(6));

іn – відсоткова річна ставка (у формулі використовується або зразу в долях – 23% річних – 0,23 або 23%/100%).

Приклад. Визначте відсотки за кредитним боргом. Позичка дорівнює 40000 грн., строк боргу — 2 роки при ставці простого відсотка 25% у рік.

Розв'язання.

І= 40000 • 2 • 0,25 = 20000 грн.

 

 

Процентні доходи і витрати - операційні доходи і
витрати, отримані (сплачені) банком за використання грошових
коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані банку (залучені
банком), суми яких обчислюються пропорційно часу із застосуванням
ефективної ставки відсотка. До них належать:

доходи (витрати) за операціями з коштами, розміщеними в інших
банках (залученими від інших банків);

доходи (витрати) за кредитами та депозитами, наданими
(отриманими) юридичним та фізичним особам, та за іншими
фінансовими інструментами, у тому числі за цінними паперами;

доходи у вигляді амортизації дисконту (премії).

Найбільшу питому вагу в обсягах доходів (витрат) банку займають процентні доходи (витрати), отримані (сплачені) банком за використання грошових коштів, їх еквівалентів, сум, що заборговані (залучені банком).

У банківській практиці за базу нарахування може обиратися один із трьох варіантів, кожен з яких ґрунтується на кількості днів, що беруться до розрахунку, а саме:

- враховується фактична кількість днів у місяці нарахування та у році нарахування – варіант факт/факт;

- враховується фактична кількість днів у місяці нарахування, втім у році умовно – 360 днів – варіант факт/360;

- умовно до розрахунку у місяці нарахування беруть 30, у році – 360 днів – варіант 30/360.

 

Неамортизований дисконт за кредитами - сума дисконту, яку на визначену дату ще не віднесено на рахунки доходів або витрат банку. Під дисконтом за кредитними операціями банку розуміють: а) наперед сплачені процентні доходи за наданими кредитами або процентні витрати за отриманими міжбанківськими кредитами (авансові відсотки); б)комісії, що є невід'ємною частиною доходу за наданими кредитами (витрат за отриманими міжбанківськими кредитами); в) різниця, що виникає у випадку перевищення справедливої вартості наданого або отриманого кредиту над ринковою вартістю. Ця різниця виникає, коли кредит було надано за ставкою нижче, ніж ринкова ставка відсотку.

Банк уключає витрати на операцію, що безпосередньо
пов'язані з визнанням фінансового інструменту (кредиту), у суму дисконту за цим фінансовим інструментом. Комісії за наданими або отриманими кредитами залежно від мети їх оцінки та основ обліку є невід'ємною частиною доходу (витрат) пов’язаного з ними фінансового інструменту. Ці комісії визнаються в складі первісної вартості фінансового інструменту і впливають на визначення сум дисконту за цим фінансовим інструментом. До них належать такі комісії: комісії за ініціювання кредиту, що отримані (сплачені) банком і пов'язані зі створенням або придбанням фінансового інструменту, що не обліковується в торговому портфелі з визнанням переоцінки через прибутки/збитки; комісії, що отримані (сплачені) банком за зобов'язання з кредитування (резервування кредитної лінії) під час ініціювання або придбання кредиту. Комісії за ініціювання кредиту, що отримані (сплачені) банком і пов'язані зі створенням або придбанням фінансового інструменту, включають: комісії за оцінку фінансового стану позичальника; комісії за оцінку гарантій, застав; комісії за обговорення умов інструменту; комісії за підготовку, оброблення документів та завершення операції тощо. Комісії, що отримані (сплачені) банком за зобов'язання з кредитування (резервування кредитної лінії) під час ініціювання або придбання кредиту, визнаються невід'ємною частиною доходу (витрат) фінансового інструменту, якщо є ймовірність того, що кредитний договір буде укладено. Якщо строк наданого зобов'язання з кредитування закінчується без надання кредиту, то на кінець строку зобов'язання комісії визнаються комісійними доходами (витратами). Якщо фінансовий інструмент обліковується за справедливою вартістю із визнанням змін справедливої вартості через прибутки/збитки, то комісії, отримані (сплачені) банком, визнаються комісійними доходами (витратами) під час первісного визнання такого фінансового інструменту. Банк амортизує дисконт протягом строку дії фінансового інструменту із застосуванням ефективної ставки відсотка. Сума дисконту має бути повністю амортизована на дату погашення (повернення) кредиту. Банк оцінює кредити після первісного визнання за амортизованою собівартістю з використанням ефективної ставки відсотка під час нарахування процентів та амортизації дисконту. Банк відносить на рахунок неамортизованого дисконту за кредитами суму наперед отриманих (сплачених) комісій та амортизує їх на процентні доходи (витрати) протягом дії кредитного договору в разі прийняття позитивного рішення щодо надання або отримання кредиту.

Банк визнає в бухгалтерському обліку прибуток або збиток
на суму різниці між справедливою вартістю фінансового активу або
фінансового зобов'язання та вартістю договору в кореспонденції з
рахунками дисконту, якщо під час первісного визнання він
визначає вартість фінансового активу або фінансового зобов'язання
за процентною ставкою нижчою, ніж ринкова. Амортизація дисконту здійснюється не рідше одного разу на місяць з відображенням за відповідними рахунками процентних та інших доходів (витрат).

Неамортизована премія за кредитами - сума премії, яку на визначену дату ще не віднесено на рахунки доходів (витрат) банку. Під премією за кредитними операціями банку розуміють позитивну різницю у випадку перевищення справедливої вартості наданого або отриманого кредиту над ринковою вартістю. Ця різниця виникає, коли кредит було надано за ставкою вище, ніж ринкова ставка відсотку.

 

Комісійні доходи і витрати (далі - комісії) - операційні
доходи і витрати за наданими (отриманими) послугами, сума яких
обчислюється пропорційно сумі активу або зобов'язання чи є
фіксованою.

Комісії за наданими (отриманими) послугами залежно від мети
їх оцінки та основи обліку пов'язаного з ними фінансового
інструменту поділяються на:

а) комісії, що є невід'ємною частиною доходу (витрат)
фінансового інструменту. Ці комісії визнаються в складі первісної
вартості фінансового інструменту і впливають на визначення сум
дисконту та премії за цим фінансовим інструментом. До них належать
такі комісії:

комісії за ініціювання кредиту, що отримані (сплачені) банком
і пов'язані зі створенням або придбанням фінансового інструменту,
що не обліковується в торговому портфелі з визнанням переоцінки
через прибутки/збитки;

комісії, що отримані (сплачені) банком за зобов'язання з
кредитування (резервування кредитної лінії) під час ініціювання
або придбання кредиту;

комісії, що отримані (сплачені) банком від випуску боргових
зобов'язань, що обліковуються за амортизованою собівартістю.

б) комісії, що отримуються (сплачуються) під час надання
послуг, визнаються доходами (витратами). До них належать:

комісії за розрахунково-касове обслуговування клієнтів;

комісії за обслуговування кредитної заборгованості;

комісії за резервування кредитної лінії, які розраховуються
на пропорційній часу основі протягом строку дії зобов'язання;

комісії за управління інвестицією тощо;

в) комісії, що отримуються (сплачуються) після виконання
певних дій, визнаються як дохід (витрати) після завершення певної
операції. До них належать комісії за розподіл акцій (часток)
клієнтів, розміщення цінних паперів за операціями з андеррайтингу,
за операціями на валютному ринку та ринку банківських металів для
клієнтів, синдикування кредиту, за довірче обслуговування клієнтів
тощо.

Комісійні доходи і витрати виникають за наданими (отриманими) послугами. Як правило комісії є фіксованими. Їх також можна обчислювати пропорційно сумі активу або зобов’язання. Як видно, часові терміни, як за процентними доходами (витратами) не враховуються. До комісійних доходів (витрат) належить плата: за розрахунково-касове обслуговування, за здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, за операціями з цінними паперами від імені третіх осіб; за надання гарантій, зобов’язань з кредитування.

 

Прибутки (збитки) від торговельних операцій - результат
(прибуток чи збиток) від операцій з купівлі-продажу різних
фінансових інструментів. У тому числі за операціями з цінними
паперами, за операціями з іноземною валютою та банківськими
металами банк визнає прибутки та збитки:

від реалізації фінансових інвестицій;

від змін в оцінці (переоцінці) інвестицій до справедливої
вартості;

від результату переоцінки активів і зобов'язань в іноземній
валюті та банківських металах у разі зміни офіційного курсу гривні
до іноземних валют (банківських металів).

Інші види доходів (витрат) відповідають економічному змісту розділу, за яким вони обліковуються. Так прибутки (це доходи) і збитки (витрати) від торговельних операцій характеризують результат від операцій з купівлі (продажу) різних фінансових інструментів і обліковуються за такими рахунками розділу 62 «Результати від торговельних операцій»:

6203 АП «Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку»

6204 АП «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами»

6209 АП «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами».

 

Дохід у вигляді дивідендів - дохід, який виникає в
результаті використання банком цінних паперів з нефіксованим
прибутком.

Витрати на формування спеціальних резервів банку - це
витрати на покриття можливих збитків від зменшення корисності
активів банку та списання безнадійних активів. Витрати на формування спеціальних резервів банку(р.77) пов’язані з процедурою створення резервів під можливі втрати банків при здійсненні активних операцій у зв’язку зі зменшенням корисності активів та списання безнадійних активів з балансу банку.

 

Доходи від повернення раніше списаних активів - кошти,
що надійшли для погашення заборгованості, яка була визнана банком
безнадійною щодо отримання.

Інші операційні доходи і витрати (розділи 63, 73) - доходи і витрати від операцій, що не пов'язані з інвестиційною та фінансовою
діяльністю, а також ті, що не включені у вищезазначені групи
операційних доходів і витрат, зокрема:

доходи (витрати) від оперативного лізингу (оренди);

витрати за послуги аудиту;

витрати на інкасацію;

неустойки (штрафи, пені), що отримані (сплачені) за
банківськими операціями, інше

 

Загальні адміністративні витрати - операційні витрати,
пов'язані із забезпеченням діяльності банків. До них належать
витрати на утримання персоналу (заробітна плата, витрати на
соціальне забезпечення, обов'язкові нарахування, страхування,
додаткові виплати, премії, навчання тощо); амортизація необоротних
активів; витрати на утримання та експлуатацію основних засобів і
нематеріальних активів (ремонт, страхування), інші експлуатаційні
витрати (комунальні послуги, охорона тощо); гонорари за професійні
послуги (юридичні, медичні тощо); витрати на зв'язок (поштові,
телефонні, факс тощо); сплата податків та інших обов'язкових
платежів, крім податку на прибуток та інші витрати, спрямовані на
обслуговування та управління банком.

 

За результатом інвестиційної діяльності банк визнає:

-доходи (витрати) за операціями із збільшення (зменшення)
інвестицій в асоційовані компанії;

- доходи (витрати) за операціями зі збільшення (зменшення) інвестицій у дочірні установи;

- доходи (витрати) від реалізації (придбання) основних засобів та нематеріальних активів.

За результатами операцій, пов’язаних із фінансовою діяльністю банк визнає:

- доходи (витрати) за операціями з цінними паперами власного боргу;

- доходи (витрати) за субординованим боргом;

- дивіденди, що сплачені протягом звітного періоду;

- доходи за результатами випуску інструментів власного капіталу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)