АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Створення таблиць у документі MS Word

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  3. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  4. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. Автоматичне створення форм
  7. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  8. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  9. Аналіз таблиць «Синтаксис» і «Словосполучення».
  10. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні
  11. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  12. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів

Практична робота

Тема: Робота з таблицями, графічними об’єктами, математичними формулами у середовищі текстового процесора MS Word.

Мета: Освоїти технології створення і форматування таблиць та виконання розрахунків за формулами в таблицях текстових документів. Опанувати прийоми створення текстових документів з графічними об’єктами, художнім текстом та з математичними формулами.

Створення таблиць у документі MS Word

Створення будь-якої таблиці починається зі створення структури таблиці. Структура таблиці – це спосіб організації комірок таблиці. Комірка – це найменша структурна одиниця таблиці. Далі в комірки таблиці вводять інформацію: текстові та числові величини.

Способи створення таблиць:

1. перетворення тексту в таблицю;

2. створення таблиці за допомогою інструменту Вставить таблицу…;

3. створенням таблиці з використанням інструменту Нарисовать таблицу;

4. вставка таблиці Microsoft Excel.

Розглянемо три перших способи більш докладно.

1. Перетворення тексту в таблицю. Цим способом можна користуватися для зміни вигляду вже існуючого тексту. У будь-якому випадку текст повинен бути розділений на майбутні комірки таблиці за допомогою певного символу. Ним може бути крапка, крапка з комою або інший символ. Після цього слід послідовно виконати такі дії:

· виділити весь текст, який потрібно перетворити у таблицю;

· виконати команду Вставка ª Таблица ª Преобразовать в таблицу...

· після появи відповідного діалогового вікна задати кількість майбутніх стовпчиків таблиці (кількість рядків формується виходячи з наявної інформації у виділеному тексті) і в групі Разделитель зазначити, який символ служить розподільником комірок у таблиці:

Ширина стовпчиків буде підбиратись автоматично таким чином, щоб заповнювалась вся сторінка по ширині.

Можлива і обернена операція: перетворення таблиці у текст. Для цього потрібно виділити таблицю і виконати команду:

2. Створення таблиці за допомогою інструменту Вставить таблицу... Для цього необхідно виконати команду: Вставка ª Таблица ª Вставить таблицу... після чого з’явиться діалогове вікно Вставка таблицы:

У цьому вікні потрібно задати необхідну кількість стовпчиків і рядків, вибираючи зі списку чи вводячи з клавіатури.

Необхідну кількість стовпчиків і рядків майбутньої таблиці можна також задати на схематичному зображенні таблиці у вигляді рядків і стовпчиків.

На цій схемі потрібно провести покажчиком миші праворуч-вниз до появи макету потрібного розміру і клацнути лівою клавішою миші, щоб зафіксувати необхідний розмір.

Нижче для прикладу вставлений макет таблиці, яка складається з 2-х рядків та 10 стовпчиків.

                   
                   
                   
                   

Після створення структури таблиці необхідно заповнити таблицю змістом.

Хоча при описаних способах створення таблиці всі її комірки мають однаковий розмір, його можна змінити, а також змінити і саму структуру таблиці. Для зміни структури таблиці зручно використовувати інструменти вкладок Макет, Конструктор а також контекстне меню виділених комірок.

3. Створення таблиці з використанням засобу Нарисовать таблицу – це її малювання за допомогою олівця. Цей спосіб зручно застосовувати при створенні складних структур таблиць, наприклад, ось таких:

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 
   

4. Переміщення між комірками таблиці, виділення комірок та редагування таблиці.

При введенні даних в таблицю варто пам’ятати, що в кожній її комірці і наприкінці кожного рядка міститься символ кінця абзацу, що відрізняється від аналогічного символу в тексті тільки зовнішнім виглядом: – у таблиці і ¶ – у тексті. Тому натиснення клавіші Enter додасть у поточній комірці ще один абзац, а переходу до іншої комірки не станеться. Здійснити переміщення між комірками в таблиці можна або клацаючи на потрібних комірках Мишею, або клавішами:

Tab – на комірку праворуч; Shift + Tab – на комірку ліворуч;

Alt + PgUp – у верхню комірку поточного стовпця таблиці; Alt + PgDn – у нижню комірку поточного стовпця таблиці;

Alt + Home – на першу комірку рядка комірок; Alt + End – на останню комірку рядка комірок.

Також для переміщення можна користуватися клавішами зі стрілками. Для переміщення між комірками у рядку зручно використовувати клавіші ª та ‘ з групи стрілок, зміст дії яких – переміщення на одну комірку відповідно вліво чи вправо. Для переміщення між комірками стовпців – клавіші “ та ”

Виділення комірок. Виділити одну комірку у таблиці можна клавішею Shift і клавішами переміщення курсору, або клацнувши у її лівому нижньому куті. Для виділення рядка – клацнути зліва від нього. Щоб виділити суміжні рядки, потрібно виділити перший з них, потім натиснути і утримувати клавішу Shift, і виділити останній з них. Щоб виділити несуміжні рядки, потрібно виділити перший з них, потім натиснути і утримувати клавішу Ctrl, і виділити по черзі потрібні рядки. Для виділення стовпчика потрібно підвести покажчик миші до верхньої його границі до появи направленої униз чорної стрілки і клацнути. Виділення суміжних і несуміжних стовпців аналогічне по відношенню до рядків. Щоб виділити всю таблицю, найзручніше клацнути у лівому верхньому куті таблиці на спеціальній кнопці, що має вигляд хрестика з двонапрямленими стрілками, хоча можна виділити і всі її рядки чи стовпці. Можна також при виділенні комірок застосовувати клавіші групи стрілок.

Також є відповідні засоби на вкладці Макет у додатковій вкладці Работа с таблицами.

Зміна структури таблиці. В таблицю легко можна додавати рядки, стовпці, вилучати непотрібні рядки і стовпці, об’єднувати комірки, розбивати їх на кілька рядків і стовпців (тобто, створювати в комірці таблицю). Це можна робити за допомогою команд відповідних вкладок стрічки або з контекстного меню виділених об’єктів-комірок. Зручно в багатьох випадках використовувати інструмент «Ластик» групи Рисование границ на вкладці Констуктор у додатковій вкладці Работа с таблицами.

При додаванні елементів (рядків або стовпчиків) у середині таблиці потрібно слідкувати, де необхідні нові рядки над виділеними чи під, а стовпчики – зліва чи справа від виділених і обирати відповідні засоби.

Якщо потрібно додати рядки наприкінці таблиці, то, помістивши курсор в останню комірку, достатньо натиснути клавішу Tab.

Також, якщо встановити текстовий курсор після рядка і натиснути клавішу Enter, утвориться новий рядок нижче поміченого.

Вилучення елементів таблиці. Для вилучення комірок, рядків стовпців можна скористатись контекстним меню або відповідними засобами стрічки. Таблицю вилучити з документа можна тільки виділивши її всю і виконавши відповідні команди.

5. Форматування таблиць. Для форматування таблиць зручно використовувати стилі таблиць, обираючи стиль таблиці з відповідної групи вкладки Констуктор у додатковій вкладці Работа с таблицами.

Можна створювати і застосовувати власні стилі, або застосовувати одноразове ручне форматування. Для форматування певного діапазону комірок, потрібно їх виділити. Далі зручно відкрити їх контекстне меню і застосувати як форматування комірок таблиці так і вмісту таблиці, використовуючи відповідні команди контекстного меню, насамперед команду Границы и заливка, яка доступна також зі стрічки.

6. Обчислення у таблицях.

Процесор MS Word дозволяє виконувати нескладні розрахунки над числовими величинами, які знаходяться в комірках таблиці. Це такі прості розрахунки, як розрахунок сум, підрахунок значень середнього арифметичного, округлення чисел тощо. Такі обчислення дуже важливі для економічної інформації при отриманні значень розрахункових реквізитів-основ та економічних показників. Проте, обчислювальний процес MS Word потрібно ретельно контролювати, оскільки MS Word не є обчислювально-орієнтованим середовищем.

Найбільш часто виконуються розрахунки сум. Для цього достатньо помістити курсор у порожній клітинці стовпчика, дані котрого потрібно просумувати, і виконати команди:

У діалоговому вікні Формула за замовчуванням з’являється функція SUM для розрахунку суми, а аргумент ABOVE означає діапазон комірок, розташованими над поточною коміркою.

Список Вставить функцию дозволяє використати також інші функції:

 
 

При використанні формул необхідно пам’ятати, що в них застосовуються посилання на комірки таблиці у вигляді назв стовпчиків та номерів рядків, які встановлюються процесором автоматично. Стовпчики позначаються літерами англійського алфавіту (A,B,C,D тощо), рядки – послідовними номерами – (1,2,3,4 тощо). Таким чином, ліва верхня клітинка таблиці має адресу А1, суміжні з нею – В1 та А2.

Крім посилань на комірки в формулах можуть використовуватись спеціальні терміни в ролі аргументів функції:

ABOVE – над; BELOW – під; LEFT – ліворуч; RIGHT – праворуч.

ABS(x) – повертає абсолютне значення числа або формули (без знаку).

AND(x;y) – повертає значення 1, якщо обидва логічні вирази x і у істинні, або 0 (нуль), якщо хоча б одне з них помилкове.

AVERAGE() – повертає середнє значення із списку значень.

COUNT() – повертає кількість елементів у списку.

DEFINED(x) – повертає значення 1, якщо вираз x допустимий, або 0 (нуль), якщо вираз не може бути обчислено.

FALSE – повертає значення 0 (нуль).

INT(x) – повертає цілу частину числа або значення формули x.

MIN() – повертає найменше значення в списку.

MAX() повертає найбільше значення в списку.

MOD(x;y) – повертає залишок від ділення x на у.

NOT(x) – повертає значення 1 (істина), якщо логічний вираз x істинний або 0 (хибність), якщо він помилковий.

OR(x;y) – повертає значення 1 (істина), якщо хоча б один з двох логічних виразів x чи y істинний, або 0 (хибність), якщо обидва помилкові.

PRODUCT() – повертає добуток значень, включених в список. Наприклад, функція { = PRODUCT (1,3,7,9) } повертає значення 189.

ROUND(x;y) – повертає значення x, заокруглене до вказаного десяткового розряду (y). Х може бути числом або значенням формули.

SIGN(x) – в залежності від знаку числа: повертає значення 1 (якщо x > 0) або -1 (інакше).

SUM() – повертає суму значень або формул, включених у список.

TRUE – повертає значення 1.

При використанні функцій та формул результати обчислень вставляються в комірки таблиці в спеціальні поля (аналогічно до номерів сторінок), які автоматично не оновлюються при зміні похідних даних! Тому, якщо дані, які беруть участь у розрахунках, змінились, необхідно обов’язково обновити поля з результатами розрахунків! Для цього потрібно виділити ці поля (при виділенні вони стають сірими) та виконати команду контекстного меню поля Обновить поле. Ще одна команда цього меню Коды/Значения полей дозволяє переключитись у таблиці з режиму відтворення результатів обчислень у режим відтворення формул, що дуже корисно для перевірки правильності введених формул.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)