АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цензура видавничої справи як чинник заборони українства

Читайте также:
  1. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  2. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  3. БУДУЩЕЕ – ПЕРЕД ВАМИ СТОИТ НЕЛЕГКАЯ ЗАДАЧА. В ОДИНОЧКУ ВЫ С НЕЙ НЕ СПРАВИТЕСЬ.
  4. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  5. В каких случаях в исправительном учреждении не может быть введен режим особых условий?
  6. Видавнича справа і цензура
  7. Видавничої продукції, переважно книги, та результати їх функціонування.
  8. Види та підстави застосування справи про банкрутство
  9. Визнання недоведеними тих фактичних обставин справи, які раніше вважалися встановленими.
  10. Визначте економічні чинники, функціональні та структурні ознаки гнучкості підприємства (5 балів).
  11. Винахідник друкарської справи
  12. Відхилення від рівноважного рівня, як результат впливу нецінових чинників попиту та пропозиції

Збагнути весь трагізм ситуації з виданням будь-якої української книги чи із заснуванням будь-якого україномовного періодичного органу в той час, як і повніше оцінити зусилля, мужність та самовідданість тих діячів українського відродження, хто все ж брався за невдячну й небезпечну, але таку вкрай потрібну справу, можна, перечитавши бодай кілька журналів цезурного комітету.

"Тенденційно На спеціально скликаному засіданні Киї-
нридуманий вського Тимчасового комітету у справах

термін друку 4 листопада 1909 року розглядалося

"Україна" питання про незаконно випущений книго-

видавництвом "Час" українською мовою відривний "Календар на 1910 рік ".Саме на сторінках цієї невеликої за обсягом книжечки весь склад комітету на чолі із "заслуженим професором Т. Флорінським" "угледів ряд упущень, суджень і заміток, що заключають в собі ознаки злочинних діянь, які караються Законом Кримінального Уложення 1903 року".

Що ж кримінального містилося в цьому "Календарі"? Про це розкажуть витяги з протоколу:

" 1. День 23 квітня, до якого приурочено святкування на-родин її Імператорської Величності Государині Імператриці Олександри Федорівни, помічений, як звичайний буденний


 

 

Црн.тури як чинник заборони українства

Видання:і українознавчої

тематики, що перебували

під особливою забороною. 1012

день. Цифра 23 надрукована чорним шрифтом, а на відповідному листку не згадується про те..., що цей день високоурочистий і неприсутственний. Якщо взяти до уваги, що в календарі старанно позначені дні народження й іменини "українських" письменників і діячів..., то маються підстави бачити в допущеній у календарі крупній помилці злочинну неохайність, як результат неповаги до верховної влади.

2. На листку 6 грудня про іменини Його Імператорської Величності Государя Імператора надруковано дрібним шрифтом внизу, а більшу частину аркуша займає портрет артиста М. Садовського, який відзначає день народження 6 грудня, в чому, без сумніву, можна бачити неповагу до священної особи Государя Імператора...

4. На звороті листка від 3 червня є таке місце, взяте з твору Драгоманова. (У великій цитаті йдеться про необхідність посилити просвітницьку роботу серед українців рідною мовою. — М. Т.). У цих словах подано яскравий прояв тієї невідповідної з історичною істиною й інтересами єдиної держави ідеї повної племінної і культурної відокремленості й самостійності малоросійської гілки російського народу, якою проникнуто весь зміст розглядуваного календаря. Словами Драгоманова дається всім малоросам або за термінологією укладачів календаря "українцям" порада... знати лише свою українську національність, говорити лише українською мовою...".

А чого варті, скажімо, ось такі звинувачення:

"У тексті вживаються невизнані офіційно законами, тенденційно придумані терміни — "Україна" в значенні геогра-


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)