АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Учасники ринку цінних паперів та їх функції

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. А) зменшенням обсягу ділових паперів
  4. Аварійний комісар: поняття, функції.
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. Аналіз факторів макросередовища на ринку пива України
  9. Аргументації. Бувають випадки, коли впродовж дискусії учасники говорили кожний про
  10. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  11. АТФ: хімічний склад і функції
  12. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.

Основними учасниками ринку цінних паперів є емітенти цінних паперів і торгівці цінних паперів.

Емітенти цінних паперів — це держава в особі уповноваженого органу, юридична особа й у випадках, передбачених законодавством, фізична особа. Емітент від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску.

Торгівці цінними паперами — це суб'єкти, які вправі здійснювати такі види діяльності по випуску та обігу цінних паперів:

а) діяльність з випуску цінних паперів;

б) комісійну діяльність за цінними паперами;

в) комерційну діяльність за цінними паперами.

Активним учасником ринку цінних паперів в Україні є Національна депозитарна система, яка складається з двох рівнів: верхній та нижній.

Верхній рівень — це Національний депозитарій України та депозитарії, що ведуть розрахунки для зберігачів та здійснюють кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Нижній рівень — це зберігачі, які ведуть рахунки власників цінних паперів, та реєстратори власників іменних цінних паперів.

Основними учасниками Національної депозитарної системи є:

— депозитарії цінних паперів — це спеціалізована посередницька організація, яка забезпечує збереження й облік цінних паперів, обслуговує угоди, пов'язані з їх обігом, та у разі потреби — поставку паперових бланків, фондових інструментів із своїх сховищ у місця, зазначені їх власниками; або це юридична особа, яка провадить виключно депозитарну діяльність та може здійснювати кліринг й розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

— зберігачі цінних паперів — це організації, які мають дозвіл на зберігання та обслуговування обігу цінних паперів і операцій емітенту з цінними паперами на рахунках у цінних паперах як щодо тих цінних паперів, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунку в цінних паперах;

— клірингові депозитарії — це організації, які отримують, звіряють та поновлюють поточну інформацію, готують бухгалтерські та облікові документи, необхідні для виконання угод щодо цінних паперів, визначають взаємні зобов'язання, що передбачає взаємозалік, забезпечують та гарантують розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

— реєстратори власників цінних паперів — це організації, які проводять перелік за станом на певну дату власників іменних цінних паперів, належних їм іменних цінних паперів, що є складовою системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власників, кількість, номінальну вартість та вид належних їм іменним цінним паперам.

Учасники ринку цінних паперів можуть об'єднуються в саморегулювальні організації. Це організації професійних учасників ринку цінних паперів, які створюються згідно з Рішенням Державної Комісії з цінних паперів та фондового ринку України "Щодо затвердження Основних засад розвитку саморегулювання на фондовому ринку України" за № 350 від 22 листопада 2001 ро­ку, за принципом — одна саморегулювальна організація з кожного виду професійної діяльності.

 

3.4 Фондова біржа

Фондова біржа — це акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до Закону України "Про цінні папери та фондову біржу", інших актів законодавства України, статуту і правил фондової біржі.

Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками — торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної й комісійної діяльності з цінними паперами за умови внесення ними до статутного фонду не менш як 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Фондова біржа — організація, яка створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Фондова біржа працює за такими принципами:

— перевірка якості й надійності цінних паперів;

— встановлення на основі аукціонної торгівлі єдиного курсу на однакові цінні папери одного емітенту;

— гласність біржових операцій.

Фондова біржа виконує такі функції:

— відкриває доступ підприємствам до позичкового небанківського капіталу;

— координує розміщення державних цінних паперів;

— забезпечує переміщення фінансового капіталу з однієї сфери діяльності в іншу;

— впорядковує ринкові відносини з приводу обігу фінансових інструментів.

Основними учасниками фондових бірж є:

Брокерські компанії — це компанії, що здійснюють цивільно-правові угоди щодо цінних паперів на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Дилерські компанії — це компанії, що здійснюють цивільно-правові угоди щодо цінних паперів від сво­го імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам.

Маклери — це особи, які виступають посередниками під час укладання угод на біржі.

Залежно від виду торговельної діяльності члени біржі поділяються на чотири категорії:

— брокер-комісіонер збирає у брокерських фірм заявки клієнтів, доставляє їх у зал біржі та відповідає за їх виконання;

— біржовий брокер виконує доручення інших брокерів;

— біржовий трейдер здійснює операції лише за власний рахунок, правилами біржі йому заборонено виконувати розпорядження клієнтів;

— "спеціаліст" виконує три основні функції: здійснює виконання заявок з певними групами цінних паперів, діючи при цьому, як брокер; діє як дилер, тобто купує та продає цінні папери за власний рахунок; виконує завдання підтримки стабільності на ринку певних цінних паперів шляхом компенсації тимчасових дисбалансів попиту та пропозиції. Спеціаліст є центральною фігурою на фондовій біржі.

Усі операції на фондовій біржі поділяють на касові (спотові) та строкові.

Касова угода (спотова) — її особливість у тому, що цінні папери сплачуються та передаються покупцю, як правило, у день угоди або протягом 1-3 днів

Угоди, які мають предмет поставки активу в майбутнь­ому називаються строковими. Предметом строкових угод можуть бути будь-які активи. До строкових угод відносять: опціони, ф'ючерси, варанти.

З точки зору строків виконання опціони поділяють на:

— американський опціон, який може бути виконаний у будь-який день до закінчення строку контракту.

— європейський опціон, який здійснюється лише в день закінчен­ня строку контракту.

На ринку цінних паперів України діють сім фондових бірж:

1. Донецька фондова біржа;

2. Київська міжнародна фондова біржа;

3. Кримська фондова біржа;

4. Придніпровська фондова біржа;

5. Українська міжбанківська валютна біржа;

6. Українська міжнародна фондова біржа;

7. Українська фондова біржа.

Їх призначення — створення та впровадження організаційної та технічної систем в Україні, які б надавали можливість швидко та ефективно укладати й виконувати угоди купівлі-продажу цінних паперів

 

Їх призначення — створення та впровадження організаційної та технічної систем в Україні, які б надавали можливість швидко та ефективно укладати й виконувати угоди купівлі-продажу цінних паперів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)