АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І День працівників ракетно-космічної галузі України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Агальна характеристика конституційного права України.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  6. Адміністрації України М.Я.Азаров
  7. Адміністрація Президента України
  8. Акти Верховної Ради України
  9. Акти Президента України
  10. Аналіз стану справ у галузі
  11. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  12. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України

ЯКЩО ЗАВТРА В ПОЛІТ…

Виповнюється 45 років польоту в космос Юрія Гагаріна. Відтоді там побувало чимало землян, і українців та­кож. А чи скоро Україна сама запустить у космос зоряний екіпаж? Чи зацікавлені ми в розвитку пілотованої космо­навтики? З цього розпочалася наша розмова з першим зас­тупником Генерального конструктора – генерального ди­ректора Державного конструкторського бюро «Південне», академіком Міжнародної академії астронавтики Олек­сандром ДЕГТЯРЬОВИМ.

 

На мій погляд, Ук­раїна поки що не має потреби у власних піло­тованих запусках. Буде таке завдання – знайде­мо можливість його вирі­шити, хоч це нелегко. До речі, у рамках Націо­нальної космічної прог­рами України ми з Наці­ональним космічним агентством і НАНУ про­робляли варіанти ство­рення українського мо­дуля для міжнародної космічної станції. Але через нестачу фінансу­вання проект не реалізо­вано. Є плани розміщен­ня дослідницької апара­тури на іноземних моду­лях МКС, наприклад, на російському...

– А чи має сьогодні Україна свій загін космо­навтів?

– Як. мені відомо, по­ки що не має. Наукові завдання досить успішно виконують і безпілотні апарати. За 44 роки (саме стільки наше КБ займа­ється їх створенням) за­пущено більш як 400 апаратів 73 типів. Вони удосконалюються: скоро­чується маса, поліпшу­ється оптика, вона вже «розпізнає» з космосу предмети розміром до півтора-двох метрів...

– Але людина хоче по­бачити все на власні очі, розвивається космічний туризм. Чи братиме Укра­їна і КБП у цьому участь?

– Так, хоч коштує та­ке «турне» до 15 млн. до­ларів, бажаючих багато. Лідер цього бізнесу – Росія, але й ми не стоїмо осторонь. Нині пророб­ляються варіанти можли­вої співпраці з американ­цями щодо спільного тестування пусків прид­баних ними російських капсул «Алмаз», призна­чених для запуску люди­ни в космос. Ідеться про перспективи створення спільного ракетно-кос­мічного комплексу ту­ристичного призначення, з використанням для цього нашого «Зеніта», іншої ракети цього ж класу, може, і нової роз­робки. Технічно це здій­сненно, економічно – вигідно. У разі реалізації програми ціна польоту космічного туриста може знизитися до 150 тисяч доларів за політ.

– А скільки «Зеніт» за один раз може підняти в космос туристів?

– Можемо вивести на кругову низьку орбіту (200 кілометрів) до 14 тонн. Але, якщо треба, то резерви в «Зеніта» ще є. Тим паче що Росія роз­робляє дуже цікавий ба­гаторазовий корабель «Кліпер», розрахований на шість осіб. Проект дуже актуальний, амери­канці також оголосили тендер на такі апарати.

Найтяжчий варіант «Кліпера» важитиме 16–17 тонн. Нинішня росій­ська ракета «Союз» такий вантаж вивести на орбіту не може. Ми пропонуємо для цього проекту свій «Зеніт».

– Крім «Зеніта», чи маєте ви намір створюва­ти й інші ракети?

– У «Зеніта» все скла­лося вдало: він затребува­ний, дивує і радує універ­сальністю, надійністю, екологічною чистотою, високими енергетичними та експлуатаційними ха­рактеристиками.

Нині тривають роботи з його модернізації з ме­тою збільшення маси ко­рисного

вантажу, виведе­ного на орбіту під час за­пусків з Байконура. Ще один напрям робіт КБ «Південне» – аерокос­мічні ракетні комплекси. Ці програми перспектив­ні, вони передбачають запуск космічних носіїв з борту літака, адже Украї­на густонаселена, немає місць для наземних стар­тових майданчиків. У розробці – кілька аеро­космічних комплексів з носіями різного класу, що базуються на літаках «Руслан», «Мрія», вини­щувачах «СУ» і «МіГ».

– Отже, не будете змі­нювати «Зеніт» на ракети з іншою назвою?

– Один з найбільших проектів КБ «Південне» – створення ракети-носія «Циклон-4», його запус­катиме спільне україно-бразильське підприємство з космодрому Алкантара, в екваторіальній Бразилії. Проект має гарні пер­спективи. А «Зеніт» і далі вдосконалюватиметься. Одночасно з його модер­нізацією в КБ розробля­ють ракети нового сімей­ства – «Маяк» – на базі перевірених носіїв «Цик­лон» і «Зеніт», використовуючи при цьому всі кра­щі напрацювання. Нама­гаємося в їх арсеналі максимально використовува­ти українську комплекта­цію. Уже зараз ракети «Маяк» викликають інте­рес у багатьох країнах. Хоча проект поки що тільки на папері, КБ «Південне», разом з аме­риканськими партнерами, бере участь у тендері, ого­лошеному НАСА, який передбачає використання нових систем, що забезпе­чать надійну доставку вантажів на міжнародні космічні станції.

– Порівняно з часами Гагаріна техніка пішла вперед. Політ корабля з людиною на борту сьогод­ні – не так уже складно?

– Тільки в арсеналі нашого КБ десятки ціка­вих розробок, за допомо­гою яких можна відпра­вити людину в космос і повернути її на Землю. «Зеніт» може успішно вирішувати будь-які кос­мічні доставки. Співпра­ця із закордонними коле­гами щодо організації майбутніх пілотованих польотів ведеться постій­но. Ми впевнені: не за горами час, коли дослід­ники і туристи будуть постійно стартувати на навколоземні орбіти. Зокрема й за допомогою техніки, яку розробляють фахівці КБ «Південне» і виготовляють наші коле­ги на «Південмаші».

12 квітня – це не тіль­ки День космонавтики, а й День працівників ракетно-космічної галузі України. І в переддень цього свята ми з гордістю можемо ди­витися як у минуле, так і в майбутнє. За більш ніж півстолітню історію ракет­но-космічної галузі колективами КБ «Південне», «Південмашу», безлічі ін­ших підприємств створено чотири покоління страте­гічних ракет, сім ракет-носіїв, що вивели на орбіту більш як 1100 космічних апаратів. Сьогодні Украї­на, разом з Росією, США, Францією і Китаєм, збері­гає місце серед провідних космічних держав світу. За останні роки нашими фа­хівцями здійснено 19 пус­ків ракет-носіїв «Зеніт-3SL», п'ять пусків конвер­сійного носія «Дніпро» (створеного на базі най­потужнішої стратегічної ракети 15А18). Нещодавно КБ «Південне» відвідав Президент України В. Ющенко. Він заявив про необхідність державної підтримки ракетно-кос­мічної галузі України на найвищому рівні.

Квітень для нас був і залишається знаменним місяцем: у 1954 році 10 числа було організоване наше КБП, 12 – День космонавтики і, за волею долі, день народження Ге­нерального конструкто­ра – генерального дирек­тора КБ «Південне» Ста­ніслава Миколайовича Конюхова. А 13 – в пер­ший політ 21 рік тому ви­рушив наш прославлений «Зеніт»... Зі святом, друзі!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)