АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приміщення для відвідувачів

Читайте также:
  1. Визначення необхідного повітрообміну у приміщеннях.
  2. Відвідувачів офіціантами.
  3. Договір найму житлового приміщення може бути розірваний
  4. Допоміжні будівлі й приміщення промислових підприємств
  5. Залежно від характеристики приміщення
  6. Захист акустичної інформації у приміщеннях
  7. Зміна договору найму (оренди) житлового приміщення
  8. Освітлення виробничого приміщення
  9. Приміщення з виготовлення кулінарної продукції
  10. Приміщеннях прокатних цехів.
  11. Принципи гігієнічного нормування параметрів мікроклімату в приміщеннях житлових і громадських будівель.

6.2.1 Склад та основні вимоги

6.2.1.1 Перелік приміщень для обслуговування відвідувачів у підприємствах харчування (зак­ладах РГ) різного типу і класу слід приймати за таблицею 2.

Допускається розширювати склад приміщень в завданні на проектування або в проекті.


Таблиця 2

 

 

 

 

 

Приміщення для відвідувачів Типи підприємств харчування (закладів РГ)
Клас Кафе їдальня Заку­сочна
Ресторани Бари
люкс ви­щий пер­ший люкс ви­щий пер-ший
                   
Аванзал, хол + + * +1) +1)* * +2) * *
Обідня зала + + + + + + + + +
Естрада та танцмайданчик + + * + + * +2) * *
Артистична, приміщення для зберігання музичних інструментів +4) +4) * * * * +2) * *
Зона музичних автоматів, звуковідео-відтворювальної апаратури тощо * * + + + + +2) * *
Банкетна зала, окремі кабінети + + + * * * * * *
Роздавальні * * * * * +3) * + +
Приміщення для цільових заходів дозвілля 5) + + * + + * + * *
Вестибюль + + + +1) +1) +1) +6) + *
Гардероб + + + +1) +1)D +1) +6) +7) *
Жіноча туалетна кімната біля гардеробу + + + +1) +1) * +6) * *
Туалет (вбиральня) + + + + + + +7) +7) *
Туалетна при вбиральні + + + + + * +7) * *
Кімната для куріння + + * + + * + * *
Приміщення відпочинку для відвідувачів та кабінет лікаря * * * * * * * +8) *
Приміщення для ігор * * * * * * +9) * *
Приміщення для надання додаткових послуг + + + + + * + + *
Магазин (відділ) кулінарії + + + * * * * + *
1) тільки при автономному функціонуванні; 2) встановлюється завданням на проектування; з виключенням впливу негативних факторів фізичної, хімічної та біологічної природи; 3) обслуговування барменом за стійкою бару; 4) у залах на 200 місць і більше; 5) вид заходів дозвілля, склад та площі приміщень встановлюється завданням на проектування; 6) у підприємствах харчування (закладу РГ) типу "кафе", де відвідувачі не обслуговуються офіціантами, наявність приміщення необов'язкова; 7) для підприємств харчування (закладів РГ) місткістю більше 50 місць; 8) для їдалень з дієтичним харчуванням; 9) для дитячих кафе.
Примітка. + - наявність приміщення обов'язкова * - наявність приміщення необов'язкова.

6.2.1.2 Площі групи приміщень для відвідувачів слід приймати за додатком Г.

Для проведення цільових заходів дозвілля допускається або збільшувати площу обідньої зали, або включати додаткові приміщення. Площа групи приміщень для відвідувачів в цьому випадку може бути збільшена до 25 %.

6.2.2 Обідні зали

6.2.2.1 Площу обідньої зали (без роздавальної) слід приймати на 1 місце в залі, не менше, м2:

- в ресторанах..................................................................................1,8;

- те саме з естрадою і танцмайданчиком........................................2,0;

- у їдальнях загальнодоступних і при вищих навчальних закладах 1,8;

- у кафе, закусочних і пивних барах...............................................1,6;

- у кафе-автоматах, закладах швидкого обслуговування і безалкогольних барах..................................................................................................................1,4.

Примітка 1. Площа обідньої зали передбачається з урахуванням розміщення столів, стільців, улашту­вання проходів (у тому числі евакуаційних проходів) згідно з технологічними та протипожежними вимо­гами.

Примітка 2. Площу залів в спеціалізованих підприємствах харчування (закладах РГ) приймають за завданням на проектування.

Примітка 3. Площу залів в загальноосвітніх навчальних закладах приймають згідно з ДБН В.2.2-3, а в інших навчальних закладах - відповідно до завдань на проектування.

6.2.2.2 У підприємствах харчування (закладах РГ) незалежно від типу і класу не менше половини місць в обідніх залах (переважно в окремих приміщеннях) відводиться для осіб, які не курять і де заборонено куріння. При цьому в приміщенні, де дозволено куріння, слід передбачати
автономну вентиляційну систему з очищенням повітря, щоб запобігти поширенню тютюнового диму в обідні зали для осіб, які не курять.

6.2.2.3 При проектуванні дієтичних їдалень слід передбачати додатково приміщення для відпочинку відвідувачів з розрахунку 0,2 м2/місце в залі і кабінет лікаря-дієтолога площею 9 м2.

У кафе молодіжному слід передбачати приміщення Ради кафе з розрахунку 0,1 м2 на одне місце в залі; у кафе дитячому - приміщення для ігор з розрахунку 0,24 м2 на одне місце в залі.

У загальнодоступних їдальнях і кафе на площі зали допускається передбачати буфет (сік-бар) площею 6-12 м2.

6.2.2.4 Обідні зали слід, як правило, розташовувати в одному рівні з гарячим і холодним цехами, а також мийною столового посуду.

6.2.2.5 У підприємствах харчування (закладах РГ) з самообслуговуванням роздавальну слід розміщувати на площі зали в безпосередньому зв'язку з гарячим цехом.

Роздавальні лінії рекомендується відокремлювати від обідньої зали бар'єром, екраном і тому подібне. Відстань від роздавального обладнання до обмежуючих бар'єрів в залі слід приймати:

- при проході відвідувачів в один ряд - 0,9 м;

- з передбаченим обгоном черги - 1,2 м.

Ширина робочої зони за технологічною роздавальною лінією приймається не менше 1 м.

6.2.2.6 Роздавальні зони і буфети в підприємствах харчування (закладах РГ) з обслуговуванням офіціантами розміщуються на площах груп виробничих приміщень (див. розділ 6.3.1).

6.2.2.7 Залу ресторану або кафе допускається розділяти на зони перегородками (стаціонарними або розсувними) за умови влаштування шляхів евакуації з кожної зони окремо.

Ширину проходу в залах слід приймати не менше вказаної в таблиці 3.

6.2.2.8 У підприємствах харчування (закладах РГ), пов'язаних з відпочинком відвідувачів, слід передбачати естради і танцювальні майданчики.

При визначенні площі танцювального майданчика слід виходити з норми площі на пару -0,15-0,2 м2 з розрахунку 50-70 % загальної кількості місць в залі.


Таблиця 3

 

Проходи у залі Ширина в м (не менше)
Ресторан Бар Кафе їдальня Закусочна
Основний 1,5 1,2 1,35 1,2 (1,6)*)
Додаткові: для розподілу потоків відвідувачів 1,2 1,0 1,2 1,0 (1,1)*)
для підходу до окремих місць 0,6 0,4 0,6 0,4 (0,8)*)
*) У дужках вказана ширина проходів між столами, призначеними для харчування стоячи
Примітка 1. Ширина проходу визначається між спинками стільців (при відстані від спинки стільця до краю столу 0,5 м), між вільними сторонами (кутами) столів. Примітка 2. У їдальнях ширину основного проходу, обслуговуючого більше 200 місць, допускається збільшувати на 0,2 м на кожних 100 місць понад 200, але не більш ніж на 1,2 м.

6.2.3 Допоміжні приміщення

6.2.3.1 До складу допоміжних приміщень входять вестибюль з гардеробом, туалети, приміщення (місця) для відпочинку, кімнати для куріння тощо, а також приміщення з надання послуг відвідувачам, які встановлюються завданням на проектування.

У багатозальних підприємствах харчування (закладах РГ) допоміжні приміщення слід об'єднувати.

6.2.3.2 У вестибюлях або окремих приміщеннях (нішах) перед обідніми залами слід передбачати умивальники з розрахунку не менше 1 крана на 50 місць в залі. У закусочних без вестибюлів умивальники допускається встановлювати в залі.

6.2.3.3 Кількість місць в гардеробі верхнього одягу для відвідувачів повинна на 10 % перевищувати місткість зали. Довжина вішалок визначається з розрахунку шість гачків для одягу на 1 пог. м вішалки.

6.2.3.4 Входи в туалети (вбиральні) для відвідувачів слід передбачати з вестибюля. Туалети повинні проектуватися роздільними для чоловіків і жінок. Кількість унітазів в кожному з них слід приймати не менше: при загальній кількості місць в залах до 300 - один унітаз на кожних 60 місць, понад 300 - додатково один унітаз на кожні подальші 100 місць.

У чоловічих туалетах на кожен унітаз слід передбачати один пісуар (у туалетах пивних барів - кількість унітазів та пісуарів необхідно передбачати у подвійній кількості).

У шлюзах туалетів слід передбачати не менше одного умивальника на кожні чотири унітази. У ресторанах, барах і кафе з обслуговуванням офіціантами в шлюзах туалетів слід передбачати додаткову площу не менше 4 м2 для туалетної.

Примітка 1. За кількості місць в залі менше 50 допускається проектувати один туалет на один унітаз з умивальником.

Примітка 2. За кількості місць в залах більше 100 слід додатково передбачати спеціальну кабіну для відвідувачів-інвалідів на кріслі-колясці. За меншої місткості необхідність кабіни обумовлюється завданням на проектування.

6.2.3.5 У підприємствах харчування (закладах РГ), що розташовуються на автотрасах, в зонах масового туризму і інших місцях із значним одночасним потоком відвідувачів, рекомендується подвоювати кількість санітарних приладів туалетів, а площу вестибюля збільшувати до 30 % понад встановлену норму.

6.2.3.6 Матеріали і конструктивне вирішення стель, стін і перегородок у групі приміщень для відвідувачів повинні забезпечити акустичний комфорт, оптимальний мікроклімат, бути екологічно нешкідливими. Форма і фактура вертикальних поверхонь в місцях скупчення відвідувачів і на шляхах пересування на висоту до 2 м повинні бути травмобезпечними.

6.2.3.7 У приміщеннях для відвідувачів опорядження стін на висоту до 2 м повинно бути водостійким. Вологостійким повинно бути опорядження стель над роздавальними і буфетними (кафетерійними) стопками.


6.2.4 Приміщення магазину (відділу) кулінарії

6.2.4.1 Магазини кулінарії слід розміщувати, як правило, у складі підприємства харчування (закладу РГ). За торговельної площі зали понад 130 м2 магазини кулінарії можуть розміщуватися самостійно.

При самостійному розміщенні магазину слід додатково передбачити приймальну продуктів площею 16 м2 і службово-побутові приміщення з розрахунку 1,4 м2 на 10 м2 торговельної площі.

6.2.4.2 У магазинах кулінарії на три і більше робочих місць слід проектувати на площі підсобного приміщення охолоджувану камеру з розрахунку 1,5 м2 на одне робоче місце.

Примітка. На одному робочому місці слід передбачати реалізацію 600 страв на день.

6.2.4.3 Допускається при магазині кулінарії передбачити кафетерій, відділи замовлень і відпуску обідів додому.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)