АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Договір найму житлового приміщення може бути розірваний

Читайте также:
  1. В. Договір міни
  2. Глава 37. ДОГОВІР ДАРУВАННЯ
  3. Глава 39. ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
  4. Глава 41. ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА
  5. Глава 42. ДОГОВІР ПОЗИЧКИ
  6. Глава 44 ДОГОВІР НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ
  7. Глава 45. ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ
  8. Глава 50. ДОГОВІР КОМІСІЇ
  9. Глава 53. ДОГОВІР ПОЗИКИ
  10. Глава 55. ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ (ДЕПОЗИТУ)
  11. Глава 56. ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО РАХУНКА
  12. Глава 61. ДОГОВІР ПРО СПІЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

як наймачем, так і наймодавцем. Наймач має право з дозволу членів сім'ї у будь-який час розірвати договір найму. Якщо наймач і члени його сім'ї вибувають на постійне місце проживання в інший населе­ний пункт або в інше житлове приміщення, то договір вважається ро­зірваний з моменту їх вибуття.

На вимогу наймодавця договір житлового найму може бути розі­рваний лише з підстав, передбачених законом і лише в судовому по­рядку, за винятком виселення з будинків, що загрожують обвалом.

За порушення житлового законодавства передбачена юридична відповідальність.

4. ПРИВАТИЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ

 

Приватизація — це відчуження (безоплатна передача чи про­даж) з державного житлового фонду у власність громадянам Украї­ни квартир чи будинків та належних до них господарських споруд. Об'єктами приватизації можуть бути:

— квартири у багатоквартирних будинках і одноквартирні будин­ки, що використовуються громадянами на умовах найму;

— незаселені квартири, частини будинків чи одноквартирні бу­динки після їх будівництва, реконструкції чи ремонту.

Об'єктами приватизації не можуть бути:

— квартири—музеї;

— квартири у будинках закритих військових поселень;

— квартири, не придатні для проживання;

— службові квартири;

— квартири, де живуть двоє і більше наймачів при відсутності спільної згоди на приватизацію;

— квартири у гуртожитках.

Приватизація здійснюється:

— шляхом безоплатної передачі громадянам квартир чи бу­динків з розрахунку санітарної норми 21 м2 загальної площі на кожного члена сім'ї наймача та додатково 10 м2 на сім'ю;

— надлишки житлової площі продаються громадянам, що про­живають на ній, чи іншим, що стоять у черзі на поліпшення житлових умов.

З цього правила є ряд винятків.

Незалежно від площі безоплатно передаються у власність громадян:

— однокімнатні квартири;

— квартири, де проживають інваліди 1—І І груп та дитинства;

— квартири, де проживають ветерани праці;

— квартири, де проживають багатодітні сім'ї тощо.

Якщо загальна площа квартири менша за площу, яку сім'я най­мача має право отримати безоплатно, наймачеві та членам його сім'ї видаються житлові чеки, сума яких визначається виходячи з розміру недостатньої площі та відносної вартості одного квадратного метра.

Власник приватизованого житла має право розпоряджатися ним на свій розсуд: продати, подарувати, передати у спадок, здати в оренду чи укласти інші угоди, що не суперечать закону.

 

5. КОНДОМІНІУМИ

 

Після приватизації квартир у спільній власності їх власників зали­шається неподільне та загальне майно.

Неподільне майно перебуває у спільній сумісній власності співвласників багатоквартирного будинку і не підлягає відчуженню.

Неподільне майно — неподільна частина житлового комплексу, яка складається з частини допоміжних приміщень, конструктивних елементів будинку, технічного обладнання будинку, що забезпечують належне функціонування жилого будинку.

Загальне майно перебуває у спільній частковій власності співвлас­ників багатоквартирного будинку.

Загальне майно — частина допоміжних приміщень житлового комплексу, що можуть використовуватися згідно з їх призначенням на умовах, визначених у статуті об'єднання (кладові, гаражі, в тому числі підземні, майстерні тощо).

Для належного утримання та використання неподільного і за­гального майна може створюватися об'єднання співвласників бага­токвартирного будинку (кондомініум), яке покликане також забезпе­чувати і захищати права його членів та дотримання їхніх обов'язків та забезпечувати своєчасне надходження коштів для сплати всіх необ­хідних платежів.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку — це юри­дична особа, створена власниками для сприяння використанню їхньо­го власного майна та управління, утримання і використання непо­дільного та загального майна.

Об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми влас­ності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень. Для створення об'єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється власником будинку або ініціативною групою, яка скла­дається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є влас­ником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквар­тирному будинку.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утриман­ня будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово—комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'я­заних з діяльністю об'єднання. В одному житловому комплексі може бути створене тільки одне об'єднання.

Управління неподільним та загальним майном житлового комп­лексу за дорученням власників майна здійснює управитель — юри­дична особа, яка здійснює управління неподільним та загальним майном житлового комплексу за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію.

За громадянами, які не бажають приватизувати житло, зали­шається право на одержання і користування житла на умовах найму.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)