АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Напрямні гідроапарати

Читайте также:
  1. Регулювальні гідроапарати (РГА)

 

У НГА, як правило, площа робочих вікон дискретно змінюється від значення до , тобто відповідний прохід для робочої рідини або закритий, або відкритий. До таких НГА належать гідророзподільники різноманітних конструкцій, зворотні клапани та ін. Основне їх призначення – здійснювати комутацію трубопроводів згідно зі схемою.

 

4.1.1 Гідророзподільники

 

Розподільні пристрої (розподільники) призначені для створення визначеного напрямку руху робочої рідини в системі гідроприводу.

За принципом дії всі розподільники розділяються на три основних типи: золотникові, кранові і клапанні.

Золотниковий розподільник – пристрій, у якому розподіл рідини здійснюється осьовим переміщенням робочого елемента в напрямку, перпендикулярному напрямку потоку робочої рідини.

Крановий розподільник – пристрій, у якому розподіл рідини здійснюється поворотом робочого елемента навколо своєї осі, причому напрямок потоку рідини або перпендикулярний, або паралельний осі обертання робочого елемента.

Клапанний розподільник – пристрій, у якому розподіл рідини здійснюється послідовним відкриттям і закриттям витратних вікон за допомогою клапанів різних конструкцій.

За числом підключених зовнішніх ліній, по яким робоча рідина підводиться до розподільника і відводиться від нього, розподільники поділяються на двохлінійні, трьохлінійні, чотирьохлінійні і т.д.

Двохлінійний розподільник призначається для запирання потоку рідини чи вільного пропуску його від одного вікна до іншого.

Трьохлінійний розподільник застосовується в основному для керування гідродвигуном однобічної дії, коли вікно живлення гідродвигуна необхідно з'єднати з насосом або з резервуаром.

Чотирьохлінійний розподільник, який одержав найбільше поширення, призначений для подачі рідини під тиском у робочу порожнину гідродвигуна й одночасного відводу її з протилежної порожнини на злив.

Багатолінійний розподільник застосовується для керування у визначеній послідовності декількома гідродвигунами і найчастіше використовується в гідросистемах механізованих крепей.

За числом положень (позицій) робочого елементу розподільники розділяються на двопозиційні, трьохпозиційні, чотирьохпозиційні і багатопозиційні. Робочий елемент фіксується в заданих положеннях за допомогою стопора або центруючої пружини. В першому випадку переміщення робочого елементу виконується оператором, в другому – в одне зі своїх положень (зазвичай нейтральне) робочий елемент повертається автоматично після зняття зусилля керування.

За способом керування розділяють розподільники з механічним (ручним), гідравлічним, електричним, пневматичним та комбінованим керуванням [1, ст. 101].


Принципова схема золотникового гідророзподільника наведена на рис. 4.1. У положенні золотника 1 відносно корпуса 2, зображеному на рис. 4.1, а, з’єднані канали “а” і ”б”, “в” і “г”, а канал “д” – закритий. У положенні золотника, зображеному на рис. 4.1, б, канал “а” – закритий, а канал “б” – з’єднаний з каналом “в”, а “г” з “д”.

Рисунок 4.1 – Принципова схема золотникового гідророзподільника

 

Як видно на рис. 4.1, у корпусі розподільника виконано 5 каналів (ліній) для приєднання трубопроводів гідросистеми. Це п’ятилінійний гідророзподільник. Таким чином, за кількістю трубопроводів, комутованих між собою розподільником, вони можуть бути дво-, три-, чотири-... багатолінійними. За кількістю схем комутації трубопроводів (позицій) гідророзподільники можуть бути дво-, три-, багатопозиційними. Переміщення золотника в осьовому напрямку, тобто управління розподільником, може здійснюватись мускульним зусиллям, механічним пристроєм, електромагнітними пристроями, гідравлічним або пневматичним способом, а також комбінованими системами.

Фрагмент гідророзподільника на рис. 4.1 зображений у двох позиціях без зазначення способу управління і умовно може бути показаний так, як це зроблено на рис. 4.2.


Рисунок 4.2 – Умовне позначення елемента розподільника

 

Таблиця 4.1 – Правила умовного позначення позицій і каналів гідророзподільників

 

  – кожну характерну позицію позначають квадратом;
  – проходи (канали) в кожній позиції зображають стрілкою;
  – закрите положення – внутрішні канали перекриті;
  – два проходи (канали) для робочої рідини;
  – дві лінії зв’язку розподільника з’єднані між собою, а дві закриті;
  – три лінії зв’язку розподільника з’єднані між собою, одна закрита;
  – всі лінії зв’язку розподільника з’єднані між собою.

 

Таблиця 4.2 – Приклад позначення розподільників без зазначення способу управління

 

Двохлінійний двохпозиційний (2/2) Умовне позначення приєднувальних ліній: Р – напірна лінія, Т – зливна лінія, А, В – робочі лінії
Трьохлінійний двохпозиційний (3/2)
Чотирьохлінійний двохпозиційний (4/2)
Чотирьохлінійний трьохпозиційний (4/3)

 

4.1.1.1 Вибір гідророзподільника

 

Для спрощення виконання курсової роботи всі гідророзподільники в завданнях являються золотниковими гідророзподільниками.

Із додатку Г, відповідно до значення подачі насоса та номінального тиску в системі вибирається гідророзподільник, якій найбільш точніше відповідає цим значенням.

 

4.1.1.2 Приклад вибору гідророзподільника

Задача: за схемою гідропривода та початковими даними вибрати гідрозподільник.

 

Вхідні дані:

= 70 л/хв – номінальний потік насоса;

= 5 МПа – номінальний тиск в гідроприводі.

 

Гідравлічна схема для розрахунку.

Рисунок 4.3 – Схема гідроприводу

 

За додатком Г таблиці Г1, відповідно до значень подачі насосу та номінального тиску в системі вибирається гідророзподільник, який найбільш точніше відповідає цим значенням – це гідророзподільник типу Г74-14, який має ручне керування.

 

4.1.2 Зворотні клапани та гідрозамки

 

За допомогою зворотних клапанів здійснюється блокування потоку робочої рідини в одному напрямку і забезпечується вільний її потік в протилежному напрямку. Оскільки перекриття потоку повинно бути абсолютно герметичним, такі клапани, як правило, виготовляють в сідловому варіанті. При цьому в основу конструкції поставлений слідуючий принцип дії: ущільнюючий елемент (в більшості випадків це кулька або конус) прижимається до відповідної опорної поверхні сідла. Клапан може бути відкритий потоком рідини в напрямку її течії, коли ущільнюючий елемент віджимається від опорної поверхні.

На відміну від запобіжних клапанів зворотні клапани мають пружину малого зусилля, що служить тільки для посадки клапана в гніздо, а іноді взагалі може не застосовуватися.

Конструкція типового зворотного клапана в автономному виконанні наведена на рис. 4.4.

 
 

Рисунок 4.4 – Конструкція зворотного клапана Г 51

 

До сідла в корпусі 1 пружиною 4 притиснутий клапан 3 з конічною робочою поверхнею. В корпусі є також приєднувальні отвори 7 (підвід робочої рідини) і 2 (відвід). Пробка 5 закриває монтажний отвір. Похилі отвори в робочій частині клапана, які з’єднані з осьовим отвором, існують для відведення рідини із заклапанної порожнини на злив при підйомі клапана (прямий потік рідини), а також для подачі тиску в заклапанну порожнину з метою щільного притискання клапана до сідла при зворотному потоці робочої рідини.

Тоді як зворотні клапани пропускають потік робочої рідини тільки в одному напрямку, а для потоку в протилежному напрямку вони закриті, то гідрозамки по сигналу відкриття можуть відкриватися і пропускати потік робочої рідини також і в напрямку закриття (запирання).

 

4.1.2.1 Вибір зворотнього клапана

 

За отриманим значенням подачі мастила і тиску з таблиці Г2 (додаток Г) вибираємо тип клапану, який найбільше задовольняє цим значенням

 

4.1.2.2 Приклад вибору зворотнього клапану

 

Задача: За отриманим значенням подачі насосу вибрати тип зворотнього клапану.

 

Початкові дані:

= 80 л/хв – номінальний потік насоса;

= 5 МПа – номінальний тиск в гідроприводі.

 

З таблиці Г2 (додаток Г) визначаємо тип зворотнього клапану, який найбільше задовольняє вихідні дані – це зворотній клапан Г51-34.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)