АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок ВК з гідромотором

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналітичний розрахунок параметрів пускових газліфтних клапанів
  7. ВИБІР І РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ УСТАТКУВАННЯ І ЙОГО ГАБАРИТНИХ РОЗМІРІВ
  8. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ І РОЗРАХУНОК ТЕПЛОВИХ СХЕМ ТЕС
  9. Види електровибухових мереж та їх розрахунок
  10. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК НАФТОПРОВОДУ. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОЇ КІЛЬКОСТІ НАФТОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ СТАНЦІЙ
  11. Графоаналітичний розрахунок газліфтної експлуатації свердловин
  12. ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ РОЗРАХУНОК

 

2.2.1 Теоретичні відомості

 

Гідромотори є енергетичними агрегатами, які за своїм призначенням протилежні насосам. Разом з тим і насоси, і гідромотори складають групу гідромашин, які можуть перетворюватись одне в інше, тобто якщо на вал такої гідромашини подати потік механічної енергії, то вона буде працювати в режимі насоса і навпаки, якщо на гідравлічний вхід (вихід) гідромашини подати потік гідравлічної енергії, то гідромашина буде працювати в режимі гідромотора.

Таким чином, схема пластинчастого нерегульованого насоса в принципі ідентична схемі пластинчастого нерегульованого гідромотора; схема аксіально-поршневого регульованого насоса з похилим диском ідентична схемі такого ж самого гідромотора; схема шестеренного насоса – схемі шестеренного гідромотора і т.д.

При своїй принциповій ідентичності гідромотори і насоси одного типу мають конструктивні відмінності, які обумовлені особливостями процесів, що протікають в них [1].

 

2.2.2 Алгоритм розрахунку параметрів та вибір гідромотору

 

Розрахунок зводиться до визначення характерного об’єму , або ж робочого об’єму гідромотора. Для цього використовується рівняння моментів сил, які прикладені до валу гідромотора, аналогічне рівнянню 2.1:

 

(2.9)

 

де – крутний момент, який розвиває гідромотор (без врахування сил тертя);

– технологічний момент на валу гідромотора;

– складовий момент в’язкого тертя, який пропорційний коефіцієнту в’язкого тертя і кутовій швидкості вала (ротора) гідромотора;

– нелінійна складова моменту тертя, яка залежить в загальному випадку від величини і напряму кутової швидкості , тисків і в порожнинах гідромотора, початкового значення моменту тертя , який утворюється різного роду попередніми натягами пружних елементів гідромотора (пружин, гумових ущільнень і т. п.), а також від тривалості попереднього контакту деталей, які зазнають взаємного тертя, що передує пуску гідромотора.

Крутний момент на валу гідромотора

 

, (2.10)

 

де – тиск в лініях нагнітання і зливу відповідно;

– характерний робочий об’єм гідромотора.

Тоді рівняння 2.9 можна перетворити до вигляду

 

(2.11)

 

Після ряду перетворень з рівняння 2.11, отримаємо розрахунковий робочий об’єм , за яким вибирається типорозмір гідромотора:

 

, (2.12)

 

де ; .

Рівняння 2.12 отримується аналогічно рівнянню 2.4.

Величина робочого тиску призначається з нормального ряду значень для даного типу гідромотора. В таблиці 2.3 наведені орієнтовні значення , і , що відповідають різним інтервалам значень .

 

Таблиця 2.3 – Визначення параметрів гідромоторів

 

, Н×м 10 – 100* 100 – 300 300 – 600 600 – 1000 1000 – 10000**
, МПа          
, см3/рад 2 – 20 10 – 50 20 – 60 30 – 100 30 – 300
, см3/об 15 – 150 65 – 300 120 – 400 200 – 660 200 – 2000

 

* Низькомоментні гідромотори

** Високомоментні гідромотори

 

Коефіцієнт визначає тиск як частку тиску , . Тиск на вході в гідромотор відрізняється від тиску на виході насоса, тому що існують втрати тиску на тертя у нагнітальній магістралі, а також втрати тиску у місцевих опорах, до яких можна віднести і гідроагрегати, які включені в нагнітальну магістраль (фільтри, гідророзподільники, дроселі та ін.), тобто .

У свою чергу, втрати тиску у зливній магістралі як шляхові, так і в місцевих опорах, формують протитиск .

Визначаючи коефіцієнт , ми тим самим попередньо визначаємо, яка частка тиску буде втрачена у гідросистемі ВК як у нагнітальній, так і в зливній магістралях. У першому наближенні .

Коефіцієнт визначає моменти в’язкого і сухого тертя як частку моменту ; для попереднього розрахунку можна прийняти .

За розрахованим значенням підбирається значення , що відповідає серійному типорозміру гідромотора для даної галузі [2-4]. При цьому, як правило, , але так, щоб . В іншому випадку розглядається можливість заміни і розрахунок повторюється.

 

2.2.3 Приклад розрахунку ВК з гідромотором

 

Задача: за схемою гідропривода розрахувати основні параметри гідромотора та підібрати гідромотор за даними галузевих каталогів.

 

Вхідні дані:

= 40 Н×м – момент на валу гідромотора.

 

Гідравлічна схема для розрахунку.

Рисунок 2.4 – Схема гідроприводу

 

1) З таблиці 1.3 вибираємо величину робочого тиску в системі:

= 5 МПа.

 

2) Призначаємо коефіцієнти та для розрахунку:

= 0,25 та = 0,15.

 

3) За формулою 2.12 знаходимо робочий об’єм гідромотору:

;

= 77·10-6 м3 = 77 см3.

 

4) За розрахованим значенням підбирається значення , що відповідає серійному типорозміру гідромотора для даної галузі [3] – це гідромотор типу Г15-24Н у якого = 80 см3. При цьому 80 см3 ³ 77 см3 та 80/77 £ 1,15.

Тобто розрахунок та вибір гідромотору виконано вірно.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)