АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснювальний диктант

Читайте также:
  1. Диктант как один из основных видов работы при обучении правописанию
  2. ІV Технічний диктант
  3. Контрольні диктанти
  4. Подготовительный диктант.
  5. Работа над ошибками диктанта.
  6. Словникові диктанти
  7. Словникові диктанти
  8. Терминологический диктант

Поясніть написання слів, в яких відбулося чергування.

1. З сумної дівки не буде веселої жони. 2. Сорочки не має, а женитися гадає. 3. Жолудь який малий буває, а з нього дуб виростає. 4. Добрий чоловік надійніший кам’яного мосту. 5. Хату жінка за три кути держить, а муж за четвертий.

(Нар. творч.)

 

Словникові диктанти

І. Гаразд, кажан, хитрий, лопата, котушка, читанка, шість, гиря, книжечка, викоренити, ламати, зачинити, гіркота, скиртувати, кланятися.

 

ІІ. Бджіл, химерний, кіптява, гиря, щільний, перешіптування, щирість, чиж, лебединий, грамів, зеленів, вчити, чітко, жінка, чоло, жито, хижак, хитання, вечірній, хист.

Диктант-переклад

Гончарство, лопата, корявый, хозяйничать, кислый, зарницы, вскочить, расстилаться, растения, жёсткий, шов, шепот, шелковица.

 

Чергування у – в, і – й

Пояснювальний диктант

Обґрунтувати вживання у – в, і – й.

1. Вже сонечко в море сіда. У тихому морі темніє... (Леся Українка) 2. Не спитавши броду, не сунься у воду. (Приказка) 3. Небеса блакитні сяють з глибини, а пшеничні й житні мерехтять лани. (Д.Павличко) 4. Квітчастий луг і дощик золотий. (П.Тичина) 5. Пішла в садок вишневий. (Т.Шевченко)

 

Коментований диктант

Прокоментуйте вживання у – в, і – й.

1. І долом геть собі село понад водою простяглось. (Т.Шевченко) 2. Он уже й струмок тече! Лютий враз як зарегоче, знов морозом припече. (Н.Забіла) 3. У нього в очах засвітилась відрада. (Панас Мирний) 4. Синиці голодом намлілись. Така зима, така зима! Оце б у вирій полетіли, так батьківщини ж там нема. (Л.Костенко)

 

Позначення м’якості приголосних на письмі Вживання м’якого знака

Словникові диктанти

І. Жовтень, ходить, найменша, низько, лось, сім, близько, більше, ковальський, невістці, сільський, мідь, кілька, пісні, боїшся, український.

 

ІІ. Міць, галузь, сльоза, зав’язь, третє, трюк, бойовий, знайомий, ліхтар, осінній, кузня, білісінький, пісня.

 

Вибірковий диктант

Записати слова з м’яким знаком.

1. Найбільше багатство – здоров’я. 2. Коли люди до тебе добрі, то ти будь ще добріший. 3. Ніхто його не лякає, а він тремтить. 4. Степ та воля – козацька доля. 5. Раніш встанеш – більше діла зробиш. 6. Хто не робить, той не помиляється.

(Нар. творч.)

Коментований диктант

Позначте в словах орфограму “М’який знак”.

1. Привчав мене батько трудитися до поту, а мати – любити пісні. 2. Мій батько славний був коваль – на все село, на кілька сіл. (П.Воронько) 3. А над ставком схилили верби віти і тягнуться до неба, що в воді... (В.Сосюра) 4. Плюскоче хвилька тепла і жива, на камінці пісочок намива. 5. тут що не двір, то квітне по Наталці. І кожна хоче у вікно й на танці. (Л.Костенко)

 

Сполучення літер йо, ьо

Словниково-розподільний диктант

Запишіть слова у дві колонки: у ліву – з йо, а у праву – з ьо.

Сьомий, сльози, його, батальйон, район, льон, сьогодні, бойовий, бадьорий, мальовничий, йорж, бульйон, Соловйов, майор, Йосип, Муравйов, павільйон, бульйон, синього, вольовий, льодовик, дзьобик, працьовитий.

Диктант-переклад

Лётчик, Королёв, Журавлёв, Пушкарёв, приём, знакомый, клюв, четырёх, Коростылёв, Соловьёв, лен, съемка, подъезд.

 

Вибірковий диктант


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)