АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лексикологія. Лексичне значення слова

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. I. ТЕРМИНОЛОГИЧЕСКИЙ СЛОВАРЬ
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. II. Преобразуйте следующие предложения в вопросительные: а) без вопросительного слова; б) с вопросительным словом.
  7. III. Переведите слова и выражения из первого столбика (1-10) на русский язык.
  8. III. Переведите слова и выражения из первого столбика (1-10) на русский язык.
  9. III. Переведите слова и выражения из первого столбика (1-10) на русский язык.
  10. IV. Знаки препинания при словах, грамматически не
  11. IV. Основні поняття і визначення,
  12. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом

Попереджувальний диктант

Підкреслити слова з переносним значенням.

1. Навкруги вила хуртовина, бурхав холодний вітер та крутив снігом. 2. В печі палав вогонь і червоним язиком лизав челюсті. (М.Коцюбинський) 3. По діброві вітер виє, гуляє по полю. (Т.Шевченко) 4. Сміється сонце з небозводу, кудись хмарки на

конях мчать. (П.Тичина) 5. Вони звільна йшли поміж високими стінами полину. (М.Коцюбинський)

 

Розподільні диктанти

І. Запишіть словосполучення у дві колонки: у першу – з прямим значенням, а у другу – з переносним.

Золотий перстень, золоті руки; солодкий чай, солодке життя; залізний стілець, залізна воля; ідуть дощі, ідуть дівчата; тепла вода, тепла зустріч; гомоніли діти, гомоніла Україна.

 

ІІ. Багатозначні та однозначні слова запишіть у дві колонки.

Ручка, стіл, Київ, Дніпро, слово, іменник, голова, темний, диктант, урок, лексика, префікс.

 

Розподільний диктант

Запишіть слова у дві колонки: у першу – загальновживані, а у другу – стилістично забарвлені.

Мати, хлопчик, однокласник, флора, колекція, батько, вулиця, діагноз, ін’єкція, пісня, хліб, біохімія, демократія, яскравий, сонце, зранку, день, автомобіль, кисень, вітамін, партія, жити, завжди.

 

Групи слів за значенням

Вибірковий диктант

Виписати з прислів’їв синоніми.

1. Праця робить людину розумною. 2. Пташку пізнають у польоті, а людину в роботі. 3. Посій труд, а слава вродить. 4. не дивись на чоловіка, а на його діло. 5. Без хазяїна і хата сирота. 6. Не дім господаря красить, а господар дім.

(Нар. творч.)

 

Попереджувальний диктант

Підкреслити синоніми.

1. Рідна мова в рідній школі! Що бринить нам чарівніш? Що нам ближче, і миліш, і дорожче в час недолі? (Олександр Олесь) 2. Часом сопілка у горах заплаче, заквилить. (Б.Лепкий) 3. Реве, свище завірюха. 4. Гармидер, галас, гам у гаї. (Т.Шевченко) 5. Полотно переливалося червоним, калиновим та вишневим кольором.

Вибіркові диктанти

І. Виписати антонімічні пари.

1. Молодість лінива – то старість плачлива. 2. Від гніву старієш, від сміху молодієш. 3. Дурень не любить розумного, а п’яний тверезого. 4. Якби ж той розум спереду, що тепер ззаду. 5. Чим вище злетиш, тим нижче впадеш. 6. Що легко прийде, то легко піде.

(Нар. творч.)

ІІ. Випишіть омоніми. Придумайте з ними словосполучення.

1. За рідний край і життя віддай. 2. Де рідний край, там і рай. 3. Правда – край порога, а неправда – біля стола. 4. Щоб хліб мати, треба добре працювати. 5. Мати сина виглядає. 6. На будову привезли балки. 7. За селом була балка, за нею починався ліс.

(Нар. творч.)

 

Коментований диктант

Підкреслити антоніми та омоніми.

1. Де багато слів, там мало діла. 2. Ласкою поглядає, а за пазухою камінь тримає. 3. Такої ласки дістану і в Параски. 4. Краще гірка правда, ніж солодка брехня. 5. З великої хмари малий дощ буває.

(Нар. творч.)

 

Контрольні диктанти

І. Спить-дрімає земля під глибоким снігом. Знемігся вітер, утомилося й віхало, затихло. Не сплять тільки зорі в далекому небі та не спить старий дідуган Морозенко. Білим інеєм чіпляється він за дерево, гладенькою кригою вистилає собі слід по снігу, дише в повітрі таким холодом, що аж кипить усе кругом нього.

Розходився, сердитий, немилосердно давить. Колеться від його натовпу чорна земля, тріскається на ній снігова кора, ділиться на шматки товста крига над водою. Глухий бренькіт від нього йде понад землею, розпросторюється в холодному та густому повітрі, а дійшовши до лісу, стукається

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)