АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до підготовки на Практичні та семінарські заняття з дисципліни «Страхування»

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  8. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  9. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  10. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  11. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  12. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КІРОВОГРАДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет обліку та фінансів

Кафедра фінансів та планування

Страхування

Методичні вказівки до підготовки на семінарські, практичні заняття

та виконання самостійної роботи для студентів

Спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»

 

Затверджено на засіданні

кафедри фінансів та планування

протокол № 5

від 10 травня 2012 року

 

 

Кіровоград – 2012

Страхування: методичні вказівки до підготовки на семінарські, практичні заняття та виконання самостійної роботи для студентів спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит» / Укладачі: Мельник Т.А., Коцюрба О.Ю.- Кіровоград: КНТУ.-2012.- 67 с.

 

 

Автори укладачі:

Мельник Тетяна Андріївна, кандидат економічних наук, доцент

Коцюрба Ольга Юріївна, асистент

 

Рецензенти:

Пальчевич Галина Тадеївна - кандидат економічних наук, професор

Міокова Галина Іванівна - кандидат економічних наук, доцент

 

Відповідальний за випуск:

Мельник Тетяна Андріївна, кандидат економічних наук, доцент

 

 

© Страхування / Мельник Т.А., Коцюрба О.Ю. 2012

© КНТУ, 2012

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………..4

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПІДГОТОВКИ НА ПРАКТИЧНІ ТА СЕМІНАРСЬКІ ЗАНЯТТЯ З ДИСЦИПЛІНИ «СТРАХУВАННЯ»……………………………………………………………….5

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ СТРАХУВАННЯ……………………………………………………………….…7

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ

РОБОТИ СТУДЕНТІВ …………………………………………………...……..40

 

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ……………….…42

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ …………………………………..43

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ………..………………………………………………………….…45

ПРИКЛАД ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ

МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ………………………………………………….49

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ СЕМЕСТРОВОГО

КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ………..………………………………..…62

РЕКОМЕДОВАНА ЛІТЕРАТУРА……………………………………………..65

Вступ

«Страхування» як навчальна дисципліна дає студентам теоретичні знання та практичні вміння з розрахунку страхового відшкодування, управління рухом грошових коштів страхових фондів і здійснення державного контролю за цільовим їх використанням.

Дисципліна «Страхування» викладається відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів спеціальності 6.050100 «Фінанси і кредит», яка включена до переліку вибіркових дисциплін та складається з трьох кредитів.

Метою дисципліни є надання знань щодо страхового захисту майнових інтересів юридичних і фізичних осіб на випадок настання ризикових ситуацій, організації страхового ринку та страхових компаній.

Завдання дисципліни:

- вивчення сутності й ролі страхування;

- організації та розвитку страхового ринку;

- державного регулювання страхової діяльності;

- набуття вмінь аналізувати ринок страхових послуг;

- оцінювати фінансову стійкість страхових компаній.

Предметом дисципліни є відносини, що виникають у процесі формування, розподілу та використання страхових фондів.

Дані методичні вказівки складено відповідно до освітньо-професійної програми вищої освіти та визначають зміст і послідовність вивчення теоретичних засад страхування та застосування їх на практиці.

Рекомендації щодо підготовки до практичних, семінарських занять та до виконання самостійної роботи допоможе студенту ефективно спланувати свій час та полегшить роботу при самостійному опрацюванні додаткового матеріалу з дисципліни.

Запропоновані приклади вирішення розрахункових задач нададуть студентам необхідних практичних навичок з дисципліни «Страхування».

Формулювання видів самостійної та індивідуальної роботи студента дозволяє студентам розкрити свій власний потенціал.

Перевірити рівень засвоєння матеріалу допоможе розв’язання тестів та модульні контрольні.

 

методичні вказівки до підготовки на Практичні та семінарські заняття з дисципліни «Страхування»

Семінарські та практичні заняття необхідні для засвоєння, подальшого вивчення та поглиблення знань, які були отриманні на лекціях, а також для надбання навиків застосування теоретичних знань на практиці.

Семінарські заняття мають на меті закріпити та поглибити теоретичні знання лекційного матеріалу, надати вміння які б дозволили орієнтуватися в сучасних джерелах інформації та самостійно аналізувати і систематизувати знайдений додатковий матеріал з страхування.

На практичних заняттях студенти під керівництвом викладача виконують відповідно сформульоване завдання чи розв’язують задачі, що призводить до закріплення теоретичних знань та надбання навиків застосування матеріалу на практиці.

Протягом семестру студенти повинні систематично та активно працювати на семінарських та практичних заняттях, приймаючи участь в наступних видах робіт:

1. Виступ на семінарському занятті.

Студент готує тези виступу на семінарське заняття на основі індивідуально виконаного завдання.

Тривалість виступу не повинна перевищувати 5 хвилин.

Студенти мають уважно слухати доповідача, уловлювати помилки або недоліки його виступу. Після закінчення виступу можна доповнити про те, що не було сказано, або детальніше розкрити якусь частину питання на якій не зупинився попередній доповідач, звернути увагу на помилки чи неточність при відповіді, обґрунтувати інші точки зору на поставлене завдання.

Критерієм оцінки виступу є повнота розкриття індивідуального завдання, висвітлення сучасного стану та перспективних змін об’єкта дослідження, дотримання логіки та послідовності викладу, якісне оформлення індивідуального завдання відповідно до вимог, вільне володіння матеріалом обраної теми при презентації індивідуального завдання.

2. Участь у дискусії.

Участь у дискусії дає можливість студентам навчитись чітко формулювати проблему, яка притаманна об’єкту дискусії, визначати причинно-наслідкові зв’язки існуючого стану об’єкту дискусії, визначати варіанти вирішення проблеми та робити узагальнюючі висновки щодо об’єкта дискусії.

Критерієм оцінки участі у дискусії є активність участі в дискусії, вміння аргументувати свою точку зору в ході дискусії, вміння робити логічно обґрунтовані висновки стосовно об’єкта дискусії та передбачати наслідки практичного застосування пропозиції щодо вирішення виявлених проблем.

3. Попередній письмовий контроль знань.

Проведення попереднього письмового контролю знань здійснюється для перевірки засвоєння матеріалу студентами. Метою якого є систематизація теоретичних та практичних навиків студента. Впродовж навчального семестру на практичних та семінарських заняттях студенти виконують письмову роботу на протязі 20 хвилин у вигляді тестових завдань.

Критеріями оцінки є вірна відповідь на тест.

4. Виконання контрольних завдань.

На практичному занятті студенти мають виконати контрольні завдання, які видаються викладачем. Контрольні завдання можуть бути у формі кросворду або задач. Студенти на основі отриманих знань на лекційному занятті та набутих навичок на практичному занятті вирішують контрольні завдання. Виконані завдання в кінці практичного заняття здаються на перевірку викладачеві.

Критеріями оцінки є правильність розв’язання завдань.

Записи на практичних та семінарських заняттях повинні здійснюватися акуратно в окремих зошитах.

Плани семінарських та практичних занять з дисципліни страхування


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)