АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Управління портфелем цінних паперів (зарубіжний досвід)

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. А) зменшенням обсягу ділових паперів
  3. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  4. Автоматизовані системи управління проектами
  5. Адреса регістра управління завершується на: 11
  6. Актуальність проблеми управління освітою
  7. Аналіз є однією із функцій управління
  8. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  9. Англо-американська модель корпоративного управління
  10. База даних і система управління базою даних СППР
  11. Бази моделей і системи управління базами моделей
  12. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті

В економічній статистиці зарубіжних країн застосовується ряд коефіцієнтів, індексів і абсолютних показників, які дозволяють всебічно охарактеризувати величину і ступінь використання акціонерного капіталу, ефективність вкладення засобів інвесторів у цінні папери, вартість цінних паперів та інші цінові параметри. Використовуючи закордонний досвід, у міру розширення лістингу Української фондової біржі та збільшення об’єму угод розпочато вираховування відповідних показників і публікація їх у діловій пресі.

Цінні папери можуть давати дохід 2-х видів:

1) у вигляді процентів та дивідендів;

2) у результаті зростання курсової вартості цінних паперів.

Ці фактори в більшості випадків є наслідком діяльності фірми-емітента, а зростання курсової вартості буває пов’язане і з очікуванням – результатами від впровадження проекту для інвестування якого випущені цінні папери.

Для оцінки очікуваних результатів:

1) визначають початкову вартість проекту (початкові інвестиції ПІ);

2) обчислюють передбачуваний чистий дохід за період впровадження проекту та визначають:

 

3) підраховують додатковий грошовий потік з урахуванням податкових пільг на період впровадження проекту.

Після цього розраховують:

= (8.35)

 

Для оцінки доцільності капіталовкладень, з урахуванням зміни вартості майбутніх грошових потоків у часі, використовують показники:

1. Чиста теперішня вартість (ЧТВ):

ЧТВ = РV - ПІ > 0, (8.37)

тоді індекс прибутковості = (8.38)

 

Розрахунок РV робиться з використанням дисконтної ставки, за рівень якої приймається та ставка доходу, що могла б мати фірма в разі альтернативного використання коштів.

2. Внутрішня ставка доходу (ВСД) – це міра прибутковості, що визначає таку ставку дисконту, за якої РV - ПІ, тобто ЧТВ = 0. Надалі ВСД порівнюють з граничною ставкою, тобто тією мінімальною ставкою, яка вважається ефективною при реалізації проекту на даному підприємстві. Частіше за все це та ставка доходу, з якою нині працює фірма і без впровадження нового проекту.

Необхідна ставка доходу (вартість капіталу) – це мінімальний майбутній дохід, на який погоджується інвестор, вкладаючи гроші в проект, шляхом купівлі цінних паперів.

Фактори, що обумовлюють вартість капіталу:

· ризикованість доходів;

· частка заборгованості в структурі капіталу;

· фінансова стабільність;

· ринкова оцінка цінних паперів фірми.

Високі доходи повинні обіцяти ті фірми, які мають змінні надходження, грошові потоки з високою часткою заборгованості та без міцної фінансової репутації.

На низькі доходи погоджуються покупці цінних паперів тих фірм, де доходи зростають, низька заборгованість, добра фінансова репутація.

Використання зовнішніх джерел для фінансування проекту, а значить і одержання додаткового прибутку, називається фінансовим левереджем.

 

Цей показник є аналогом коефіцієнта еластичності і показує, на скільки процентів змінюється дохід на 1 акцію зі зміною доходів фірми на 1 %.

 

<0,4 обумовлює рівень фінансового левереджу.

Дохідність фірми також залежить від структури витрат – відношення так званих постійних витрат (у першу чергу управлінських) до загальних. Залежність від цієї структури вимірюється показником рівня операційного левереджу.

 

Етапи оцінки інвестиційної привабливості:

1) вибір галузей (підгалузей) економіки;

2) вибір регіону;

3) вибір компанії (фірми).

Для вибору компанії (фірми) використовують:

1) показники ліквідності:

 

2) Показники активності:

 

3) показники заборгованості: відношення боргових зобов’язань або довгострокових зобов’язань до активів чи капіталу та коефіцієнт кратності процентів.

4) показники прибутковості:

 

Вибір привабливих емітентів та їх цінних паперів може також бути зроблений зіставленням показників, що характеризують дохідність цінних паперів.

 

2. У подальшому ця акція буде змінюватися під дією 3-х факторів:

– річних сплачених дивідендів;

– темпів приросту дивідендів;

– дисконтної ставки (необхідна ставка, яку пропонує використовувати емітент для компенсації ризику від вкладання грошей у його фірму, тобто це норма прибутку, яку обіцяє забезпечувати фірма при використанні отриманих інвестицій):

 

 

ПРАКТИКУМ

Операції з акціями

Приклад 8.5. Акціонерне товариство випустило 1 тисячу привілейованих акцій номіналом 10 гр. од. Мінімальний річний прибуток при емісії акцій було оголошено рівним 25 % від їх номіналу. Визначити мінімальну суму, яку товариство повинно сплатити кожного року у вигляді дивідендів за привілейованими акціями.

Рішення: Дивіденд на одну акцію становитиме:

D1 = 10 0,25 = 2,5 гр. од.

Дивіденд за всіма випущеними привілейованими акціями буде дорівнювати:

D = 1000 2,500 = 2,500 гр. од.

Різниця між чистим прибутком і виплаченим дивідендом за привілейованими акціями представляє собою прибуток на звичайні акції. Прибуток на одну акцію буде дорівнювати:

 

Оскільки на виплату дивідендів за звичайними акціями може йти не вся сума прибутку, величина виплаченого дивіденду характеризується дивідендним виходом:

 

Зарубіжні акціонерні товариства приводять значення доходу та оголошеного дивіденду на одну звичайну акцію у своїй опублікованій звітності.

Приклад 8.6. У звіті банківської корпорації «Signet» (США) за 1990 рік наведені наступні дані на одну акцію: дохід – $ 1,56; оголошений дивіденд – $ 1,56. Визначити дивідендний вихід.

Розв’язання. Дивідендний вихід дорівнює:

1,56 / 1,56 = 1 = 100 %

(весь прибуток на звичайну акцію був виплачений у вигляді дивіденду).

Українські акціонерні товариства в теперішній час оголошують дивіденди за своїми акціями у вигляді річних ставок відсотків, хоча з точки зору світової практики це вважається некоректним.

Приклад 8.7. Банк оголосив, що дивіденди за його акціями за рік складуть 20 % річних за звичайними акціями і 30 % річних за привілейованими акціями. Визначити суму дивіденду на одну привілейовану акцію номіналом 5 гр. од. і одну звичайну акцію номіналом 1 гр. од.

Розв’язання. Сума дивіденду на одну привілейовану акцію буде дорівнювати: D пр = 0,3 5 = 1,5 гр. од.

Сума дивіденду на одну звичайну акцію становить:

D з = 0,2 1 = 0,2 гр. од.

Приклад 8.8. В оголошенні банку вказано, що дивіденд за звичайними акціями за квартал буде виплачений у розмірі 10 % річних. Визначити суму дивіденду, якщо номінал акції складає 1,5 гр. од.

Розв’язання. За формулою:

І = n i P; (8.59)

де n – період; i – cтавка, %; P – початкова сума боргу.

Сума дивіденду за квартал буде дорівнювати:

D = 0,25 0.1 1.5 = 0.0375 гр. од.

Ринкова ціна акцій визначається попитом на них, який залежить від різноманітних факторів: рівня дивіденду, репутації акціонерного товариства в очах покупців акцій, перспектив його розвитку, якості реклами і т. п.

Цінність акцій з урахуванням попиту на них на ринку характеризують показником Р/Е (Price to Earning ratio):

 

Цей показник використовується для порівняльної оцінки якості акцій різноманітних акціонерних товариств. Крім того, для оцінки якості акцій на ринку використовується коефіцієнт котирування:

 

Книжна ціна характеризує частку власного капіталу акціонерного товариства, що припадає на одну акцію, і складається з номінальної вартості, частки емісійного прибутку (накопиченої різниці між ринковою ціною проданих акцій та їх номінальною вартістю) і частки нагромадженого прибутку, вкладеного в розвиток акціонерного товариства.

Зарубіжні акціонерні товариства наводять дані за своїми акціями у звітах, що публікуються щорічно.

Приклад 8.9. У річному звіті банківської корпорації “Signet” (США) за 1999 рік наведені наступні дані на одну акцію (у доларах): ціна за книгами – 27,67; діапазон ринкових цін протягом року – 33,275 - 8,125; доход на акцію – 1,56. Визначити діапазон зміни протягом року цінності акції та коефіцієнт котирування.

Розв’язання. Цінність акції (показник Р/Е) протягом року становила

від 8,125/1,56 = 5,208 до 33,375/1,56 = 21,394.

Коефіцієнт котирування знаходився в межах

від 8,125/27,67 = 0,294 до 33,275/27,67 = 1,203.

Українські банки поки не наводять аналогічних даних у своїх опублікованих звітностях, тому оцінка якості їх акцій на основі окремих відомостей, що наводяться у фінансових публікаціях, може бути тільки приблизною.

Приклад 8.10. У газеті «К-DAYLI» від 16 лютого 1999 року наведені наступні дані про акції К-банку: номінал акції 10 гр. од., курсова вартість – 4,3. гр. од., сума дивіденду на акцію за III квартал 1998 року – 5 гр. од. Визначити цінність акції та коефіцієнт її котирування.

Розв’язання. Якщо вважати, що дивідендний вихід склав 100 % (весь прибуток на акцію був сплачений у вигляді дивіденду), то дохід на акцію за III квартал склав 5 гр. од. Вважаючи цей прибуток середнім щоквартальним за рік, одержуємо для річного прибутку на акцію суму:

5 4 = 20 гр. од.

Отже, цінність акції К-банку при прийнятих припущеннях (показник Р/Е) буде дорівнювати: 4,3/20 = 0,215

Вважаючи далі книжну ціну акції рівною її номінальній вартості, одержуємо для коефіцієнта котирування акції значення: 4,3/10 = 0,43.

Якщо ж вважати, що дивідендний вихід склав 50 %, то прибуток на акцію у ІІІ кварталі дорівнює: 5/0,5 = 10 гр. од., то при тих же припущеннях за рік: 10 4 = 40 гр. од.

Отже, цінність акції банку в даному випадку становитиме:

4,3/40 = 0,1075.

Якщо основною метою купівлі акцій є одержання дивідендів, покупець може визначити для себе теоретичну ціну акції, виходячи зі сплачених або очікуваних дивідендів і прийнятної норми прибутку.

Норма прибутку буде дорівнювати:

; (8.62)

де D – розмір дивіденду;

Р – ціна купівлі акції.

Отже, теоретична ціна акції для покупця буде дорівнювати:

; (8.63)

Прийнятну норму прибутку можна визначати, виходячи з різних міркувань. Наприклад, можна взяти за основу ставку відсотків за банківськими вкладами, збільшивши її з урахуванням ризику.

Приклад 8.11. Дивіденд на акцію компанії за рік склав 4,5 гр. од. Банківська ставка за вкладами дорівнює 10 % річних. Винагорода за ризик, з точки зору покупця, повинна бути 5 %. Визначити теоретичну ціну акції.

Розв’язання. За формулою (8.63):

 

У якості основи для визначення прийнятної норми прибутку можна також взяти дохідність державних облігацій.

Дохід від покупки акцій визначається дивідендами, а також можливою різницею цін покупки та продажу. Дохідність короткострокових операцій з акціями можна визначити за формулою для ефективної ставки відсотків:

, (8.64)

де W – дохід від фінансової операції; P – початкова сума; n – період.

Приклад 8.12. Акції номіналом 1.0 грн. були куплені за ціною 2,5 гр. од. за півроку до виплати дивіденду. Дивіденд за акціями за рік був проголошений у розмірі 10 % річних. Після оголошення про виплату дивідендів курс акцій склав 2,8 гр. од. Визначити поточну прибутковість акцій у вигляді ефективної ставки відсотків.

Розв’язання. Розмір річного дивіденду за акцією з урахуванням податкових пільг згідно з формулою: І = n i P, де n – період; i – cтавка, %; P – початкова сума боргу, буде рівний: D = 0,1 1,0 1,0 = 0,1 гр. од.

Поточна прибутковість акції за термін з моменту її покупки визначається сумою річного дивіденду і можливим прибутком від продажу акції:

.

При довгострокових операціях з акціями та інших фінансових операціях можна використати формули для визначення ефективних ставок як простих, так і складних відсотків. В останньому випадку суму S, отриману в результаті інвестування суми Р протягом терміну n років, можна уявити у вигляді:

S = Р (1 + Іе)n; (8.65)

де Іе – ефективна ставка складних відсотків.

Прибуток від фінансової операції буде рівний:

W = S – Р = Р [(1 + І е) n - 1] (8.66)

Отже, ефективна ставка складних процентів буде мати вигляд:

. (8.67)

Приклад 8.13. Привілейовані акції номіналом 10 гр. од. були куплені у кількості 10 шт. за ціною 12 гр. од. і через 2 роки продані за ціною 25 гр. од. за шт. Дивіденд за акціями за перший рік склав 40 % річних, за другий – 60 % річних. Визначити прибуток, отриманий від акцій, і прибутковість їхньої купівлі-продажу у вигляді ефективних ставок простих і складних відсотків.

Розв’язання. Вартість покупки 10 акцій склала:

Р1=10 12=120 гр. од.

При цьому був сплачений податок на операції з цінними паперами в розмірі

Т1=0,0003 120 = 0,036 гр. од.

Сума, отримана від продажу акцій, склала:

Р2 = 10 25 = 250 гр. од.

Сума податку на операції з цінними паперами при продажу акцій була рівна:

Т2 = 0,0003 250 = 0.075 гр. од.

Сума дивідендів за акціями склала:

D = 0,4 10 + 0,6 10 = 10 гр. од.

Загальна сума витрат склала:

Р = 120 + 0,0З6 + 0,075 = 120,111 гр. од.

Чистий прибуток від операції дорівнював:

W = 250 + 10 – 120,111 = 139,89 гр. од.

Прибутковість операції з акціями у вигляді ефективної річної ставки простих відсотків за формулою (8.64) складе:

.

Прибутковість тієї ж операції у вигляді ефективної річної ставки складних відсотків за формулою (8.67) буде рівна:

.

Якщо прибутки, одержані в процесі фінансової операції, реінвестуються, у формулах для визначення прибутковості треба враховувати весь отриманий прибуток. Реальна прибутковість акцій за рівнем дивіденду залежить від того, наскільки ціна їхньої купівлі відрізняється від номіналу, виходячи з якого українські акціонерні товариства оголошують дивіденд.

Приклад 8.14. Акції номіналом 10 гр. од. продавалися на початку року за курсовою вартістю 40 гр. од. Дивіденд за рік був оголошений у розмірі 10 % річних. Визначити реальну прибутковість за рівнем дивідендів акцій, куплених на початку року.

Розв’язання. Сума дивіденду на акцію за рік складе:

D = 0,1 10 = 1 гр. од

Прибутковість за рівнем дивіденду за формулою (8.64) буде:

.

У сучасних українських умовах при визначенні реальної прибутковості покупки акцій необхідно враховувати інфляцію. Офіційний індекс інфляції публікується в урядовій пресі або береться наближений показник, рівний зростанню курсу долара США.

Приклад 8.13. Банк «А» на акції номіналом 10 гр. од., курсова вартість яких на початку року була рівна 40 гр. од., сплатив за рік дивіденди в розмірі 14 % річних. Банк «Б» на акції номіналом 1 гр. од., курсова вартість яких на початку року становила 2 гр. од., виплачував дивіденди щокварталу за ставками 13, 16, 20 і 26 % річних відповідно. Курс долара на початку року складав 1,6 гр. од./$, а в кінці кожного наступного кварталу – 1.8, 2,1, 2,3 і 2,5 гр. од./$ відповідно. Визначити реальну прибутковість за рівнем дивіденду акцій банків, куплених на початку року.

Розв’язання. Дивіденд за акціями банка «А» за рік склав:

D = 0.14 10 = 1,4 гр. од.

Прибутковість акцій за рівнем дивіденду в гр. од. за формулою (8.64) була рівна:

 

Вартість акцій у доларах на початку року була:

 

Величина річного дивіденду за акціями в доларах склала:

 

Реальна прибутковість акцій банку «А» за рівнем дивіденду за рік у доларах, таким чином, дорівнювала:

 

Дивіденд за акціями банку «Б» щоквартально склав:

1 кв.: 0,25 0,13 1 = 0,325 гр. од.;

11 кв.: 0,25 0,16 1 = 0,4 гр. од.;

111 кв.: 0,25 0,2 1 = 0,5 гр. од.;

ІУ кв.: 0,25 0,26 1=0,б5 гр. од.

Дивіденд за рік склав 1,875 гр. од. Прибутковість за рівнем дивіденду за рік у гр. од. за формулою (8.64) дорівнює:

 

тобто менше, ніж за акціями банку «А».

Вартість акції банку «Б» при її купівлі на початку року в доларах дорівнювала:

 

а суми щоквартальних дивідендів у доларах склали:

0,325/1,8 = 0,18 дол.,

0,4/2,1 = 0,19 дол.,

0,5/2,3 = 0,22 дол.,

0,65/2,5=0,26 дол. відповідно.

Загальна сума дивіденду на акцію банку «Б» за рік в доларах склала 0,85 дол. Реальна прибутковість акцій банку «Б» за рівнем дивіденду згідно з формулою (8,64) була, таким чином, рівна:

 

тобто більше, ніж у акцій банку «А».

Отже, незважаючи на те, що прибутковість за рівнем дивідендів у гр. од. була вище у акцій банку «А», реальна прибутковість за рівнем дивіденду з урахуванням інфляції виявилася вищою у акцій банку «Б», що пов’язано із щоквартальною вип.латою дивідендів. Таким чином, з урахуванням інфляції при інших рівних умовах більш прийнятною є покупка акцій банків, які виплачують дивіденди щоквартально.

 

Операції з облігаціями

Приклад 8.14. Облігації номіналом 25 гр. од. продаються за ціною 24, 5 гр. од. Визначити курс облігацій.

Розв’язання.

.

Ціна облігації при заданому їй курсі буде рівна:

. (8.68)

 

Приклад 8.15. Курс державних короткострокових облігацій номіналом 100 гр. од. дорівнює 77,5. Визначити ціну облігацій.

 

Розв’язання.

 

Приклад 8.16. Прибуток за облігаціями підприємства номіналом 10 гр. од. виплачується два рази на рік, виходячи з 50 % річних. Визначити суму прибутку при кожній виплаті.

Розв’язання.

І = 0,5 0,5 10 000 = 2500 гр. од.

Якщо відсотки за облігаціями не виплачуються, джерелом прибутку від їхнього придбання буде різниця між ціною викупу (номіналом) і ціною покупки. Різницю цих цін називають дисконтом, а самі облігації – дисконтними. До таких облігацій належать державні короткострокові зобов’язання (ДКЗ). Прибуток від покупки таких облігацій буде рівний:

. (8.69)

Підставляючи у формулу для визначення ефективної ставки простих відсотків (8.64) виразу (8.67), одержуємо:

. (8.70)

Приклад 8.17. Державні короткострокові облігації номіналом 1 тис. гр. од. і терміном обертання 91 день продаються за курсом 87,5. Визначити суму прибутку від покупки 10 облігацій та прибутковість фінансової операції для розрахункової кількості днів у році, рівної 365.

Розв’язання. Прибуток від покупки однієї облігації

W1 = 1000 (1 - 87,5/100) = 125 гр. од.

Прибуток від покупки 10 облігацій

W= 10 125 = 1250 гр. од.

Прибутковість покупки за ефективною ставкою простих відсотків за формулою (8.64):

 

Прибуток від покупки довгострокових облігацій з виплатою відсотків буде складатися з суми отриманих відсотків і різниці між ціною їхнього погашення (номіналом) і ціною покупки. Якщо відсотки по облігації сплачуються в кінці терміну, то при їхньому нарахуванні за ставкою складних відсотків g сума процентних грошей при погашенні облігації через n років складе:

I = N (1 + g)n - N. (8.72)

Якщо облігація була куплена за ціною Р, загальний прибуток від неї буде рівний:

W = I + N – Р = N (1 + g)n – Р = N [(1 + g)n - Рk/100]. (8.73)

Прибутковість покупки облігації у вигляді ефективної ставки складних відсотків буде рівна:

. (8.74)

Приклад 8.18. 5 облігацій номіналом 10 тис. гр. од. і терміном 10 років куплені за курсом 94. Відсотки за облігаціями виплачуються в кінці терміну за складною ставкою 25 % річних. Визначити загальний прибуток від фінансової операції та її прибутковість.

Розв’язання. Прибуток від однієї облігації –

W1 = 10 000 [(1 + 0,25) 10 - 94/100] = 83 732 гр. од.

Прибуток від 5 облігацій –

W = 5 83 732 = 418 660 гр. од.

За формулою (8.73) прибутковість покупки облігацій –

.

Якщо відсотки за облігаціями сплачуються періодично, при визначенні загального прибутку необхідно враховувати можливість реінвестування одержуваних відсотків.

Приклад 8.19. Облігація підприємства номіналом 100 тис. гр. од. і терміном 5 років, відсотки за якою сплaчуються щорічно зі ставкою 25 % річних, куплена за курсом 96 %. Одержувані відсотки реінвестувалися за складною ставкою 40 % річних. Визначити прибуток від покупки облігації та її прибутковість.

Розв’язання.

Ціна покупки облігації –

Р = 96 100 000/100 = 96 000 гр. од.

Сума щорічних відсотків від облігації –

Іг = 0,25 100 000 = 25 000 гр. од.

Прибуток від реінвестування відсотків за облігацією –

 

Прибуток унаслідок покупки облігації за ціною, меншою від номіналу, склав:

Wп = 100 000 - 96 000 = 4000 гр. од.

З урахуванням оподаткування його величина рівна:

Wпн = 4000 (1 - 0,12) = 3520 гр. од.

Загальний прибуток від облігації склав:

W = 273 640 + 3520 = 277 160 гр. од.

За формулою (4.3) прибутковість покупки облігацій за ефективною ставкою складних відсотків (без урахування податку на операції з цінними паперами) буде рівна:

.

 

Спеціальні терміни:

Кірмаш – ринок, торг, базар.

«Кліка» – своєрідне монополістичне об’єднання торговців на біржі для проведення єдиної, попередньо узгодженої політики, яка відповідає їх інтересам (біржовий жаргон).

Трейдер – представник брокера в торговій зоні біржі, який приймає замовлення від імені фірми на продаж і купівлю, викрикує різну інформацію; працівник брокерської фірми, що безпосередньо виконує замовлення клієнтів на купівлю-продаж акцій у торговому залі біржі.

Куртаж – винагорода, що виплачується брокеру за посередництво при здійсненні біржової угоди (як на товарній, так і на фондовій біржі).

Куртьє – маклер, агент.

Кулісьє – неофіційний маклер, що укладає спекулятивні угоди на біржі (як правило, на неофіційній фондовій біржі – кулісі).

Зареєстрований маклер – член біржі, який купує та продає цінні папери тільки за свій рахунок. Зареєстровані маклери складають тільки 5 % всіх членів біржі. Їх можна порівняти з приватними маклерами на біржах Німеччини.

Залучений капітал – капітал компанії, отриманий у результаті випуску нею облігацій.

Дружні векселя (зустрічні) – векселя, що не пов’язані з реальною комерційною угодою; кредитор за одним векселем є боржником за іншим.

 

Питання для контролю

1. Дайте загальну характеристику корпоративних цінних паперів.

2. Чи є цінні папери капіталом?

3. Які права мають власники акцій?

4. Від чого залежить розмір дивідендів за акціями? Чи можуть власники акцій, крім дивідендів, отримати за ними ще якийсь дохід?

5. Вкажіть переваги акціонерної форми господарювання порівняно з іншими формами комерційної організації.

6. Що вам відомо з історії акціонерного підприємництва?

7. Розвиток акціонерного підприємництва в дореволюційній Росії.

8. Особливості розвитку акціонерного підприємництва в радянські часи та на етапі переходу до ринкових відносин.

9. Розкрийте механізм створення акціонерного товариства.

10. Види акціонерних товариств і особливості їх організації та функціонування.

11. Як на практиці здійснюється контроль за діяльністю акціонерного товариства (корпорації) відкритого та закритого типу? Вкажіть конкретні шляхи, що забезпечують контроль над корпорацією.

12. У чому суть «системи участі» в контролі над діяльністю акціонерного товариства?

13. За якими ознаками можуть класифікуватись акції, що випускаються в обіг?

14. Які акції і в якому випадку називаються кумулятивними?

15. Привілейовані акції та їх різновиди.

16. Чому прості акції вважаються найбільш ризиковим видом цінних паперів?

17. Чому випуск корпоративних облігацій вважається більш вигідним способом формування додаткового капіталу, ніж випуск акцій?

18. Корпоративні облігації та їх види.

19. Особливості й умови процесу випуску та реєстрації корпоративних облігацій в Україні.

20. Особливості емісійної діяльності держави на фондовому ринку.

21. Особливості історичного розвитку ринку державних цінних паперів у колишньому СРСР.

22. Дайте загальну характеристику державних облігацій.

23. За якими ознаками можуть класифікуватись державні цінні папери?

24. Як чинне законодавство України регламентує випуск та обіг облігацій?

25. Роль казначейських цінних паперів в управлінні державним бюджетом (вітчизняний досвід).

26. Роль казначейських цінних паперів в управлінні державним бюджетом (зарубіжний досвід).

27. Проблеми розвитку в Україні ринку спеціальних (похідних) фондових інструментів ринку цінних паперів.

28. Як формується курсова вартість акцій? Фактори, що впливають на курс акцій.

29. Як формується курсова вартість облігацій? Фактори, що впливають на курс облігацій.

30. У чому різниця між номінальною, курсовою, особовою, ринковою вартістю або ціною цінних паперів?

31. Які фактори впливають на курс цінних паперів?

32. Назвіть показники, що характеризують якість акцій.

33. Назвіть показники, що характеризують якість облігацій.

34. Місце фондової біржі на ринку цінних паперів.

35. Суть посередницької функції фондової біржі.

36. У чому суть індикативної функції фондової біржі?

37. Регулятивна функція фондової біржі.

38. Мета контрольної діяльності фондової біржі.

39. Історичні аспекти розвитку фондового біржового обігу цінних паперів.

40. Назвіть відомі вам моделі біржової системи.

41. Основні риси фондового ринку України.

42. Суть біржових операцій з готівкою.

43. Суть біржових операцій на строк.

44. Суть біржових операцій з премією та опціоном.

45. Опціони та фінансові ф’ючерси.

46. Механізм реалізації опціонних операцій.

47. Біржові індекси та методичні підходи до їх розрахунку.

48. У відділі цінних паперів комерційного банку ведеться аналіз котировок акцій на фондовій біржі з визначенням власного біржового індексу, що розраховується як середнє арифметичне зважене курсів акцій п’яти найбільших емітентів, поділене на 1000. У якості ваги беруть обсяг угод за акціями кожного емітента (кількість проданих акцій). У таблиці наведені підсумки торгів на біржі на початок і кінець тижня.

 

Визначити: біржові індекси на початок і кінець тижня, темп зростання біржового індексу, темпи зростання курсів акцій кожного емітента і коефіцієнт «бета» для акцій кожного емітента.

49. Назвіть відомі індекси українського фондового ринку та вкажіть особливості їх побудови.

50. У річному звіті банківської корпорації «Signet» (США) за 1999 рік наведені наступні дані на одну акцію (у доларах): ціна за книгами – 27,67; діапазон ринкових цін протягом року – 33,275 – 8,125; доход на акцію – 1,56. Визначити діапазон зміни протягом року цінності акції та коефіцієнт котирування.

51. У газеті «К-DAYLI» від 16 лютого 1999 року наведені наступні дані про акції К-банку: номінал акції 10 гр. од., курсова вартість – 4,3 гр. од., сума дивіденду на акцію за III квартал 1998 року – 5 гр. од. Визначити цінність акції та коефіцієнт її котирування.

52. Дивіденд на акцію компанії за рік склав 4,5 гр. од. Банківська ставка за вкладами дорівнює 10 % річних. Винагорода за ризик, з точки зору покупця, повинна бути 5 %. Визначити теоретичну ціну акції.

53. Акції номіналом 1,0 грн.. були куплені за ціною 2,5 гр. од. за півроку до виплати дивіденду. Дивіденд за акціями за рік був проголошений у розмірі 10 % річних. Після оголошення про виплату дивідендів курс акцій склав 2,8 гр. од. Визначити поточну прибутковість акцій у вигляді ефективної ставки відсотків.

54. Привілейовані акції номіналом 10 гр. од. були куплені у кількості 10 шт. за ціною 12 гр. од. і через 2 роки продані за ціною 25 гр. од. за шт. Дивіденд за акціями за перший рік склав 40 % річних, за другий – 60 % річних. Визначити прибуток, отриманий від акцій, і прибутковість їхньої купівлі-продажу у вигляді ефективних ставок простих і складних відсотків.

55. Акції номіналом 10 гр. од. продавалися на початку року за курсовою вартістю 40 гр. од. Дивіденд за рік був оголошений у розмірі 10 % річних. Визначити реальну прибутковість за рівнем дивідендів акцій, куплених на початку року.

56. Облігації номіналом 25 гр. од. продаються за ціною 24, 5 гр. од. Визначити курс облігацій.

57. Курс державних короткострокових облігацій номіналом 100 гр. од. дорівнює 77,5. Визначити ціну облігацій.

58. Прибуток за облігаціями підприємства номіналом 10 гр. од. виплачується два рази в рік, виходячи з 50 % річних. Визначити суму прибутку при кожній виплаті.

59. Державні короткострокові облігації номіналом 1 тис. гр. од. і терміном обертання 91 день продаються за курсом 87,5. Визначити суму прибутку від покупки 10 облігацій та прибутковість фінансової операції для розрахункової кількості днів у році, рівної 365.

60. Біржове котирування.

61. Приватизація й акціонування та їх роль у процесі створення ринку цінних паперів в Україні.

62. Основні характеристики цінних паперів, що обертаються на ринку цінних паперів України.

63. Фінансові ф’ючерси та їх оцінка.

64. Операції з опціонами. Визначення премії опціону.

65. Державні облігації: порядок розміщення, встановлення цін, прогнозування цін і доходів.

66. Облігації корпорацій: порядок розміщення, встановлення цін, прогнозування доходів і курсів.

67. Управління портфелем облігацій.

68. Конвертовані облігації. Варанти.

69. Характеристика акцій. Прогнозування доходів і курсів.

70. Які біржові індекси провідних бірж світу ви знаєте?

71. Правове положення фондової біржі в Україні.

72. Чи привабливі для інвесторів облігації з плаваючою процентною ставкою в разі зниження темпів інфляції? Поясніть.

73. Чому конвертовані облігації випускаються за вищою ціною, ніж інші види облігацій?

74. Поясніть, яким чином на ціну облігацій впливають: збільшення грошової маси, ціни на нафту, валютний курс.

75. Якщо купонна ставка за облігацією перевищує потрібний рівень прибутковості, її ціна буде вищою чи нижчою за номінальну. Поясніть.

76. У чому небезпека випуску дуже великої кількості акцій?

77. Чим розрізняються привілейовані і прості акції? У чому їх схожість?

78. У чому схожість між привілейованими акціями й облігаціями?

79. Що таке публічне розміщення акцій?

80. Дайте характеристику ф’ючерсному контракту.

81. Яким чином можна підрахувати збитки чи доходи від ф’ючерсної угоди?

82. Облігації місцевих органів влади.

83. Фактори, що здійснюють вплив на рух курсів акцій (економічне становище, процентні ставки, валютні курси та ін.).

84. Як визначається і публікується курс облігацій?

85. Як визначається і публікується курс акцій?

86. Що показує коефіцієнт b?

87. Назвіть основні види цінних паперів, що обертаються в Україні. Які види цінних паперів, на вашу думку, доцільно було б мати?

88. Чим відрізняються державні облігації від казначейських зобов’язань?

89. Які є обмеження для випуску привілейованих акцій?

90. Які обмеження є для випуску облігацій?

91. Дайте характеристику ощадного сертифіката.

92. Дайте характеристику векселя.

93. Яким вимогам повинен відповідати торговець цінними паперами?

94. Яку інформацію повинне подавати товариство, що хоче здійснити розміщення цінних паперів?

95. Акція, що має b = 1,5 і долю в портфелі 40 %, витягнута з добре диверсифікованого портфеля, який має b = 1,2. Вона замінена акцією з b = 0,6 і часткою в портфелі 40 % від початкової ринкової вартості портфеля (до витягнення першої акції). Якою буде b нового портфеля? Якщо частка нової акції портфеля складає 40 % від ринкової вартості після витягнення першої акції, то якою буде b такого портфеля?

96. У відділі цінних паперів КБ ведеться аналіз котировок акцій на фондовій біржі з визначенням власного біржового індексу, що розраховується як середнє арифметичне зважене курсів акцій п’яти крупних емітентів, поділена на 1000. У якості ваги береться об’єм угод за акціями кожного емітента. За даними таблиці визначити: а) біржові індекси на початок і кінець тижня; б) темпи росту курсів акцій кожного емітента; в) коефіцієнт “b“ для акцій кожного емітента.

 

Банк оголосив, що дивіденди за його акціями за рік склали: 160 % річних за звичайними акціями і 210 % річних за привілейованими акціями. Визначити суму дивіденду на одну привілейовану акцію номіналом 7 грн. і одну звичайну акцію номіналом 4 грн.

97. Яку інформацію повинне подавати товариство, цінні папери якого знаходяться в руках інвесторів, коло яких не можна визначити?

98. Які органи управління має фондова біржа?

99. У газеті «Бізнес» від 1.12.97 приведено наступні дані про акції УФБ: номінал акцій – 0,85 грн.; курсова вартість – 1,95; сума дивіденду на акцію за 4 квартал 1996 року – 0,30 грн. Визначити цінність акцій і коефіцієнт їх котировки.

100. Фондова біржа виконує три основні функції:

а) посередницьку;

б) індикативну;

в) регулятивну;

г) правильної відповіді немає.

101. Хто має право бути присутнім у біржовому залі під час торгів?

102. Як організована торгівля цінними паперами на біржі?

103. Яким чином визначити ефективність хеджування?

104. Є два види цінних паперів, які мають:

 

Якщо портфель складатиметься із 60 % А і 40 % Б, то яким буде стандартне відхилення доходів портфеля? Яким буде очікуваний дохід і b портфеля?

105. Чому фінансові установи, що володіють акціями c приймають рішення про придбання опціону на продаж, а не просто продають акції?

106. Як на фондових біржах світу, так і у практиці українських біржових операцій (правда частково) при угодах із цінними паперами допускаються до виконання наступні види операцій:

а) операції з готівкою (касові операції);

б) операції на строк;

в) операції з премією та операції з опціоном;

г) правильної відповіді немає.

107. Кірмаш – це:

а) ринок;

б) торг;

в) базар;

г) правильної відповіді немає.

108. Представник брокера в торговій зоні біржі, який приймає замовлення від імені фірми на продаж і купівлю, викрикує різну інформацію; працівник брокерської фірми, що безпосередньо виконує замовлення клієнтів на купівлю-продаж акцій – торговому залі біржі:

а) «кліка»;

б) трейдер;

в) куртьє;

г) правильної відповіді немає.

109. Кулісьє – це:

а) неофіційний маклер, що укладає спекулятивні угоди на біржі (як правило, на неофіційній фондовій біржі – кулісі);

б) член біржі, який купує та продає цінні папери тільки за свій рахунок. Залучений капітал – капітал компанії, отриманий у результаті випуску нею облігацій;

в) винагорода, що виплачується брокеру за посередництво при здійсненні біржової угоди (як на товарній, так і на фондовій біржі);

г) правильної відповіді немає.

110. Куртаж – це:

а) неофіційний маклер, що укладає спекулятивні угоди на біржі (як правило, на неофіційній фондовій біржі – кулісі);

б) член біржі, який купує та продає цінні папери тільки за свій рахунок. Залучений капітал – капітал компанії, отриманий у результаті випуску нею облігацій;

в) винагорода, що виплачується брокеру за посередництво при здійсненні біржової угоди (як на товарній, так і на фондовій біржі);

г) правильної відповіді немає.

111. Що таке проценти, які сплачуються за облігаціями:

а) ставка процента змінюється при кожній наступній виплаті;

б) проценти сплачуються у вигляді дисконту;

в) проценти сплачуються із врахуванням коливання курсової вартості облігації;

г) правильної відповіді немає.

112. За якими акціями сплачується дивіденд:

а) за акціями, що належать громадянам;

б) за всіма акціями, які випущені в обіг і знаходяться на балансі акціонерного товариства;

в) за всіма акціями, випущеними і невипущеними в обіг;

г) за акціями (які належать акціонерам), не випущеними в обіг і що знаходяться на балансі акціонерного товариства;

113. Щодо якої суми встановлюються проценти за корпоративними облігаціями?

а) щодо курсової вартості облігацій на дату, яка офіційно оголошена акціонерним товариством;

б) щодо номіналу облігації незалежно від її курсової вартості;

в) щодо суми, спеціально обумовленої умовами випуску облігацій;

г) правильної відповіді немає.

114. З якого моменту фондова біржа набуває права юридичної особи?

а) з моменту утворення статуту зборами засновників;

б) з моменту державної реєстрації установчих документів;

в) з моменту внесення у єдиний державний реєстр;

г) з моменту отримання ліцензії на право біржової діяльності на ринку цінних паперів.

115. Щорічні дивіденди за акцією складають 200 грн. Необхідний рівень прибутковості цих акцій оцінюється їх власником у 20 % річних. Поточна ринкова вартість цих акцій складає 800 грн. Розгляньте такі ситуації:

а) є сенс власнику придбати ще такі акції;

б) є сенс власнику продати ці акції;

в) є сенс обміняти їх на облігації;

г) правильної відповіді немає.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.057 сек.)