АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

База даних і система управління базою даних СППР

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  11. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  12. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.

 

Будь-яка система підтримки прийняття рішень містить підсистему даних, яка складається з двох основних частин: бази даних і системи упра вління базою даних (С УБД). Прит ама нний т е хно лог ії С ППР акцент на обробку неструкту- рованих і слабо структурованих задач зумовлює деякі специфічні вимоги до цих елементів комп'ютерної системи. Насамперед йдеться про необхідність викону- вати значний обсяг операцій переструктурування даних. Потрібно передбачити можливість завантаження і наступної обробки даних із зовнішніх джерел; фун- кціонування СУБД у середовищі СППР, на відміну від звичайної обробки інфор- мації в управлінських інформаційних системах, потребує ширшого набору функ- цій. Це стосується також і бази даних.

Загалом базу даних можна визначити як сукупність елементів, організова- них згідно з певними правилами, які передбачають загальні принципи опису, збе- рігання даних і маніпулювання ними незалежно від прикладних програм. Зв'язок кінцевих користувачів (прикладних програм) із базою даних відбувається з допо- могою СУБД. Остання становить собою систему програмного забезпечення, яка містить засоби обробки мовами баз даних і забезпечує створення бази да-

них та її цілісність, підтримує її в актуальному стані, дає змогу маніпулювати даними й обробляти звернення до БД, які надходять від прикладних програм і/або кінцевих користувачів за умов застосо вуваної технології обробки інформа- ції. До складу мов баз даних, які використовуються для вивчення і звертання до даних, належить мова опису даних (МОД) і мова маніпулювання даними (ММД).

Мова опису даних пр изначе на д ля виз наче ння стр укт ури б ази даних. Опис даних заданої проблемної сфери може виконуватися на кількох рівнях аб-

страгування, при чому на кожному використовується своя МОД. Опис на будь- якому рівні називається схемою. Найчастіше використовується трирівнева сис- тема: концептуальний, логічний і фізичний рівні. На концептуальному рівні описуються взаємозв'язки між системами даних, що відповідають реально діючим залежностям між факторами та параметрами проблемного середовища. Структура даних на ко нце птуа льному рівні наз ивається концепт уальною с хемою. На ло- гічному рівні вибрані взаємозв'язки відображаються в структурі записів бази да- них. На фізичному рівні розв'язуються питання організації розміщення струк- тури запису на фізичних носіях інформації.

Мова маніп улювання дан ими заб ез пе ч ує дос т уп до да них і містить засоби для зберігання, пошуку, оновлення і стирання записів. Мови маніпулю- вання даними, які можуть використовуватися кінцевими користувачами в діало- говому режимі, часто називають мовами запитів.


Бази даних і СУБД використовуються в будь-яких комп'ютерних систе- мах. Проте порівняно зі звичайними підходами до реалізації бази даних для роз- в'язування деяких задач до функцій та інструментів БД і СУБД у контексті сис- теми підтримки прийняття рішень вис увається ряд додаткових і спеціалізова- них вимог.

Для умов використання СППР існує необхідність доступу інформації зі

значно ширшого діапазону джерел, ніж це передбачено в звичайних інформацій- них системах. Інформацію потрібно діставати із зовнішнього середовища і внут- рішніх джере л; потреба в зовнішніх даних тим більша, чим вищий рівень ке- рівництва, яке обслуговує вибране СППР. Окрім того, звичайні, орієнтовані на бухга лтерськ ий облік дані (характерні для систем обробки даних і адміністрати- вних інформаційних систем) необхідно доповнити нетрадиційними типами даних, зокрема й такими, які досі взагалі не перебували в фокусі комп'ютеризації. Сюди належать: текстова інформація, матеріал систем автоматизованого проектування виробів і технологій, автоматизованого виробництва, а також інші джерела ін- формації, необхідні для прийняття рішення.

Заслуговує також на увагу особливість процесу «здобування і захоплен- ня» даних у СППР на відміну від більш загального збору даних із джерел. Пр и- рода СППР, потребує, що б процес здобування (і СУБД, як а кер ує цим про це- сом) б ув дост ат ньо гнучк им, аб и ш вид ко обслуговувати доповнення та зміни

згідно з непередбаченими запитами, які надходять від користувачів.

У системах підтримки прийняття рішень передбачається засіб, за допомо- гою якого користувач може налагоджувати базу даних згідно з особистими вимо- гами. З огляду на це існують процедури й команди для гнучкого переструктур у- вання схем і схемної підмножини СУБД. Зауважимо, що сучасні програмні засо- би для управління даними і СУБД характеризуються відносною гнучкістю і просто- тою використання в межах колективу користувачів. Проте згадані способи не мо-

жна переупоряд-кувати і пристосувати до конкретного користувача чи до розв'язу- вання конкретної задачі з бажаною гнучкістю і відносно малими витратами.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)