АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сфери застосування та приклади використання СППР

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  3. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. V. Робочий час і його використання
  6. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  7. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  8. Аерозольне забруднення атмосфери
  9. Аналіз використання автопарку.
  10. Аналіз використання виробничих потужностей
  11. Аналіз використання виробничого обладнання
  12. Аналіз використання МТП

 

Системи підтримки прийняття рішень набули широкого застосування, при- чому їхня кількість постійно зростає. В економіці передових країн світу на рівні стратегічного управління використовується ряд СППР, зокрема для довго-, сере- дньо- і короткострокового (а також для фінансового) планування, включаючи сис- тему для розподілу капіталовкладень. Орієнтовані на операційне управління СППР застосовуються у деяких галузях маркетингу (прогнозування та аналіз збуту, дослідження ринк у й цін), науково -дослідних та конструкторських р о- ботах, в управлінні кадрами. Операційно-інформаційне застосування пов'язане з виробництвом, придбанням та обліком товарно-матеріальних запасів, їх фізичним розподілом та бухгалтерським обліком.

Узагальнені СППР можуть поєднувати дві чи більше з перелічених функ- цій. У США в 1984 р. було проаналізовано 131 тип СППР, завдяки чому виявле но

пріоритетні галузі їх використання. До них належать такі: виробничий сектор, гірничорудна справа, будівництво, транспорт, фінанси, урядова діяльність.


Комп'ютерна підтримка різних функцій за допомогою СППР має такий розподіл:

·операційне керування-30%;

·довгострокове планування - 40%;

·розподіл ресурсів- 15%;

·розрахунки річного бюджету-12%.

Перелік найвідоміших «комерційних» СППР містить сотні назв. Навед е- мо ряд найбільш типових СППР, які стосуються проблем мікро -та макроеконо-

міки:

·«Сімплан» - призначена для корпоративного планування;

·«Прожектор» - фінансового планування;

·«Джі-план» - загального планування;

·«Експрес» - маркетингу, фінансів;

·РМS - керування цінними паперами;

·СІ5 - планування виробів;

·РІМ5 - маркетингу;

·CIS - керування бюджетом;

·PLMS - інтерактивного фінансового планування;

· FOCUS - фінансового моделювання;

·ISDS - формування «портфеля замовлень»;

·MAUD - індивідуального вибору.

 

8.2.1. Система «Сімплан»

СППР «Сімплан» (SIMPLAN) було створено в середині 80-х років із ме-

тою допомогти керівникам у подоланні невизначеності, притаманної корпоратив-

ному плануванню. її призначення полягає у дослідженні складних взаємозалеж- ностей, що існують між лояльністю корпорації в галузях фінансів, маркетингу й виробництва та сукупністю математичних і логічних співвідношень.

Ця система містить три центральні компоненти - фінансові моделі, моделі маркетингу та моделі виробництва. Призначення фінансових моделей полягає в то- му, щоби показати ефективність різних варіантів фінансового стану фірми; моделі маркетингу використовуються для оцінювання майбутнього обсягу ринку в тій

частині, якою має намір заволодіти компанія; моделі виробництва застосовують- ся для визначення питань, пов'язаних із витратами і плануванням, політикою в га- лузі щодо товарно-матеріальних запасів, вимогами до робочої сили, вартістю й на- явністю сировини, змінами в потужності обладнання і підприємства в цілому.

Система «Сімплан» складається з таких підсистем:

· керування даними - забезпечує ефективне зберігання і вибір великих обся- гів даних і має засоби управління ними;

· моделювання - дає змогу відображати будь-які види зв'язків у галузі фінан- сів, маркетингу і виробництва в належній формі;

·одержання звітів - забезпечує генерацію звітів для користувачів;

· контроль безпеки - багаторівнева система контролю безпеки з метою обме- ження доступу до даних та інформації;

·графічне відображення - містить множину форматів графічного відобра-


ження для візуального сприйняття діаграм і графіків;

· прогнозування - реалізовані методи лінійного прогнозування, експоненціа- льного згладжування, адаптивного прогнозування;

· економетричний і статистичний аналіз - дає користувачеві змогу вирізняти суттєву інформацію про взаємозв'язки, які характеризують розглядувані планові періоди.

З допомогою системи «Сімплан» користувач може створювати нові функ-

ції і вводити їх до СППР. Моделі (разом з переліченим и і пов'язаними з ними функціями) є організаційними складовими системи. Користувач уводить режим керування, тобто позицію, з якої можна ввійти в будь-який інший режим. Режим даних об'єднує засоби системи з управління даними. Режим аналізу містить набір релевантних економетричних і статистичних методів аналізу, прогнозування та мову моделювання системи «Сімплан»; режим звітування - основа генерування звітів; режим редагування має на меті подальше спрощення, створення і викорис- тання моделей і звітів; графічний режим дає змогу ідентифікувати закономірності даних, використовуваних як база для прогнозування, розглядати розбіжності між практичними даними і прогнозами або бюджетами, а також забезпечує візуальне порівняння результатів реалізації моделей, що грунтуються на різних системних припущеннях.

 

 

Система РІМS

При розробці системи РІМS був узагальнений досвід торговельних опера- цій і ринкової діяльності сотень фірм, а також ураховані різні чинники (поділ ринків збуту, розподіл капіталовкладень, структура управління тощо).

Фірми-члени клубу РІМS регулярно отримують звіти, які стосуються кож- ного з аналізованих ринкових продуктів. Ці звіти відображають стан справ з конкретним продуктом у фірмі порівняно із середнім світовим рівнем або з фі- рмами-конкурентами, пропонують для розгляду кілька стратегій короткостроко-

вого планування з оцінкою імовірних наслідків їх використання. Крім того, у зві- тах наводиться оптимальна стратегія, яка вибирається з урахуванням можливих змін кон'юнктури ринку і досвіду успішної діяльності в подібних ситуаціях.

Сист емою мож уть користуват ис я і предста вник и ф ірм, як і не входять до клубу РІМS. Будь-який користувач за певну плату може підключитися до бази даних РІМ5 за допомогою віддаленого терміналу через телефонну лінію.

Сеанс інтерактивної роботи з РІМS розпочинається, як правило, з огляду

стану ринку певного продукту і триває у вигляді діалогу типу «Що, якщо...». Запи- тання можуть стосуватися практично будь-якої частини моделі планування і фор- мулюватися в такому, наприклад, вигляді: "Який має бути рівень конкретного виду продукції, що випускається V фірмою, і як він повинен змінюватись щороку, коли потрібно отримати прибуток за перший рік у сумі не менше 800 000 доларів, а в майбутньому мати щорічний наступний приріст? Прибуток має становити не мен- ше 15% на рік".

Використо вуючи засоби о бробки за пит ів т ипу «Що, якщо...», керівник має змогу звертатися до бази даних і до бази моделей мовою фінансового плану- вання і фактично конструювати власні моделі, відтворюючи на них уявні ситу- ації в інтерактивному р ежимі.

Запитання типу «Що відбудеться, коли внести певні зміни до даних або


моделі?» потребує залучення математичних моделей (йдеться про статистичні моделі, імітаційне моделювання, методи математичного програмування, аналіз дерев розв'язків тощо).

 

 

Система ISDS

Система ISDS призначена для керівників, які відповідають за формування

«портфеля замовлень» на наукові дослідження, розробки, випробування й оціню- вання дослідних зразків у великих організаціях. Головною особливістю таких за- вдань є високий ступінь невизначеності кінцевих результатів планування, через що в довгострокових планах доводиться щорічно змінювати майже половину показників.

Система забезпечує виконання таких процедур:

·попередній добір пропозицій щодо досліджень, розробок і випробувань;

· порівняльна оцінка нових пропозицій між собою і з уже розпочатими робо- тами;

· об'єднання відібраних пропозицій і виконуваних робіт в інвестиційні "гру- пи, кожна з яких формується згідно з програмними цілями, політикою й бюджетними обмеженнями;

·порівняльний аналіз розподілу довгострокових капіталовкладень;

·подання підсумкових даних з різних трендів зміни капіталовкладень;

·видача статистичної інформації, необхідної для звітності.

Поряд з основними підсистемами, орієнтованими на дані та моделі, до скла-

ду ISDS введено підсистему «історичні аналогії», в якій накопичується досвід практичного використання системи. Підсистема допомагає керівникові враховува- ти минулі успіхи і невдачі при формуванні варіантів планів довгострокових капі- тальних вкладень; дозволяє перевіряти правильність рішень в історичній пер- спективі, порівню ючи їх з аналогічними ситуаціями в минулому.

 

 

Система ІFРS

Система підтримує процеси розв'язування проблем, а також зрозумілі для неї ділові ситуації. Основні моделі IFPS, завдяки яким система стала корисним ін- струментом для керівників, містять мову моделювання і структуру команд, які да- ють змогу описувати проблеми звичною для людини мовою і отримувати результа- тивні рішення (розв'язки) в табличному вигляді. IFPS здатна виражати співвідно- шення між клітинами таблиці, інтерпретація значень яких цілком перебуває в розпорядженні користувачів.

Робота із системою починається з описування потрібної моделі мовою моде- лювання, яке супроводжується вводом послідовності положень, що визначають джерела даних для рядків і стовпців, а також співвідношень для обчислення зна- чень розв'язків. При цьому користувач може викликати різні програми, вносити коментарі, визначати логічні умови, обмеження та сфери використання даних, ви- конувати процедури, пов'язані з аналізом ризику і ряд інших функцій. Система дає змогу розв'язувати досить широкий спектр завдань: добір балансових підсумків, розподіл прибутку за статтями доходів, передбачення змін валютних курсів, про- гнозування, аналіз ризику розробки стратегії збуту продукції, збір науково- дослідних проектів, стратегічне планування, планування прибутку і бюджету, ви- бір між стратегіями закупівлі або виготовлення власними силами продукції тощо.


 

Система MAUD

Сист ема інд ивідуального пр из наче ння MAUD пош ирена у Великобри-

танії в «центрах зайнятості» для надання допомоги у виборі можливого місця ро- боти на підставі особистих уявлень клієнтів про бажаний характер майбутньої (можливої) діяльності. Підтримка щодо прийняття рішень у цій специфічній си-

туації (індивідуального вибору) забезпечується завдяки інтерактивності й гнуч- кості СППР. Система працює разом із користувачем, розвиваючи і змінюючи його уявлення про проблему, структура і зміст якої мають бути описані в термі- нах багатокритеріальної оцінки альтернативних варіантів.

Робота із системою розпочинається з короткого опису альтернатив (об'єк- тів), між якими провадитиметься вибір. Користувачеві засобами звичної йому мови пропонується дати багатокритеріальну оцінку кожного з розглянутих варіа-

нтів. Далі система перевіряє узгодженість інформації, поданої людиною, виявляє суперечності і визначає цінність інформації, що надходить. Після цього інформа- ція вводиться до системи і на основі концепції багатокритеріальної теорії кориснос- ті видаються пріоритети користувача, що дає змогу ранжирувати об'єкти вибору. Упорядкований таким чином список варіантів супроводжується даними про важ- ливість кожного з критеріїв оцінки. Під час роботи із системою можна вносити корективи, включаючи і виключаючи об'єкти і критерії, змінювати власні о цінки і пріоритети. Якщо система виявить с уперечності в діях користувача, то відси- лає його до тієї процедури, де ця суперечність виникла. Характерною особли- вістю системи МАUD є те, що вона дає змогу переривати роботу в будь-якому місці і поновлювати її в зручний для користувача час без проведення додатково- го настроювання.

Комп'ютерні системи підтримки прийняття рішень індивідуального при- значення набувають розповсюдження в Україні, зокрема в службах зайнятості і

при державних адміністраціях.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)