АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дія актів цивільного законодавства в часі

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  3. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  4. Відповідальність за порушення законодавства в галузі стандартизації
  5. Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.
  6. Відповідальність за порушення трудового законодавства і правил з охорони праці
  7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  8. Державний нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю
  9. Загальна характеристика законодавства України про інтелектуальну власність
  10. Законодавство про захист економічної конкурен-ції. Види порушень даного законодавства
  11. Заснування Центрального архіву давніх актів у Києві

Норми права, що містяться у цивільному законодавстві, регулюють суспільні відносини, які становлять предмет цивільного права. Цивільне законодавство періодично оновлюється. В ньому з'являються нові норми цивільного права, а застарілі норми припиняють свою дію. В Україні постійно виникають суспільні відносини, які піддаються регулюванню нормами цивільного права. В цих умовах дуже важливо встановити, з якого моменту набирає чинності відповідна цивільно-правова норма і на які відносини вона поширюється. Порядок набрання чинності законами і іншими нормативно-правовими актами на території України визначається, насамперед, Конституцією України (ст. ст. 57, 58, 94, ч. 3 ст. 106, ст. 117).

У відповідності зі ст. 57 Конституції, закони та інші нормативно-правові акти, які визначають права й обов'язки фізичних осіб, повинні бути доведені до населення в порядку, установленому законом. Недотримання цієї вимоги тягне недійсність відповідного акта.

Ст. 94 Конституції України передбачає, що закон набуває чинності через 10 днів після дня його офіційного опублікування. Самим законом може бути передбачено, що він набирає сили інакше, але в будь-якому випадку це відбувається не раніше дня його опублікування у відповідних офіційних виданнях.

Закони публікуються в газеті "Голос України" та у Відомостях Верховної Ради України. Публікація законів у цих друкованих засобах масової інформації вважається офіційною.

Порядок набуття чинності інших нормативно-правових актіввизначається у відповідності зі ст. 1 Указу Президента України від 10 червня 1997 року “Про порядок офіційного обнародування нормативно-правових актів і вступу їх у силу”. Офіційними друкованими виданнями в цьому випадку є “Відомості Верховної Ради України”, “Офіційний вісник України”, газета “Урядовий кур’єр”.

А кти Президента України загальнонормативного характерунабирають сили через 10 днів від дня їхнього офіційного обнародування, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їхнього опублікування в одному з зазначених офіційних друкованих видань.

Нормативні акти, видані Кабінетом Міністрів України, набирають сили з моменту їхнього прийняття, якщо інший термін набуття чинності не передбачений у цих актах. При цьому акти Кабінету Міністрів, що визначають права й обов'язки фізичних осіб, набирають сили не раніше дня їхнього опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Існують особливості вступу в силу нормативних актів інших органів виконавчої влади. Вони підлягають обов'язковій державній реєстрації, якщо стосуються прав, свобод і законних інтересів фізичних осіб і мають міжвідомчий характер.

Такої реєстрації, зокрема, підлягають нормативні акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органів державного управління і контролю, а також місцевих органів виконавчої влади в Автономній Республіці Крим, областях, Києві, Севастополі, районах областей, районах міст Києва і Севастополя. Відповідно до п. 1 Указу Президента від 3 жовтня 1992 р. зазначені нормативно-правові акти набирають сили через 10 днів після їхньої державної реєстрації, якщо в них не встановлений більш пізній термін Законом України про вступ їх у силу.

За загальним правилом, чинність закону не обмежено терміном, якщо в самому законі не зазначене інше (зокрема, термін його дії), чи, якщо сама суть закону не припускає його дію протягом визначеного терміну.

Звичайно Закон діє до його скасування у встановленому порядку. Про скасування закону може бути прямо зазначене в новому законі. Можливе також “опосередковане скасування”. Так, якщо в новому законі нічого не сказано про долю більш раннього закону, що регулює ті ж відношення, чи зазначено, що інше законодавство діє в частині, що не суперечить новому закону, то попередні акти законодавства, які суперечать новому закону, варто вважати скасованим у відповідній частині чи в цілому з моменту вступу в силу нового закону.

Акт цивільного законодавства зворотної сили не має (ст. 58 Конституції України), крім випадків, коли він пом'якшує чи скасовує цивільну відповідальність особи. Тому акти цивільного законодавства діють на майбутній час і не застосовуються до тих відносин, що виникли до вступу їх у дію.

До цивільних відносин, що виникли раніше, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав і обов'язків, що виникли з моменту вступу його в силу. Як випливає з ч. 3 ст. 5 ЦК України, для цього необхідно дотримання трьох умов:

1) відносини стосуються сфери цивільно-правового регулювання;

2) акт, що регулював їх, втратив силу;

3) права й обов'язки по цим відносинам виникають і після вступу в силу нового акту цивільного законодавства.

 

2) Дія актів цивільного законодавства в просторі визначається ч. 6 ст. 4 ЦК України, що встановлює принцип однаковості регулювання цивільних відносин на всій території України актами цивільного законодавства. Можливо, однак, прийняття законів спеціально для певної частини території України (наприклад, Закон про статус Столиці). Природно, що в цьому випадку його дія поширюється лише на зазначену в ньому територію.

Нормативні акти Автономної Республіки Крим діють на території республіки, а постанови і розпорядження органів місцевої влади і самоврядування мають силу на території визначеної адміністративно-територіальної одиниці.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)