АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття цивільного законодавства

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

 

Цивільне законодавство – це система правових форм, у яких виражаються норми, що регулюють цивільні відносини.

Співвідношення між цивільним правом і цивільним законодавством:

Цивільне право - це сукупність концепцій, правових ідей, юридичних норм, що визначають статус суб'єктів цивільних відносин. Цивільне законодавство - система норм (нормативних актів), що регулюють цивільні відносини. Цивільне правовнутрішня форма права, зміст якого визначається соціально-економічними особливостями суспільних відносин, що ним регулюються; цивільне законодавствозовнішня форма права, тісно пов'язана з його змістом. Отже, цивільне право становить зміст цивільного законодавства, а останнє є формою вираження цивільного права.

Цивільно-правові нормативні акти, що охоплюються поняттям цивільного законодавства, складають певну систему, побудовану за ієрархічним принципом.

У залежності від юридичної сили форм цивільного законодавства, їх ієрархію можна визначити таким чином:

1) Конституція України;

2) закони України та ратифіковані міжнародні договори у галузі цивільного права;

3) підзаконні нормативні акти;

4) звичаї;

5) судова практика;

6) інші форми цивільного законодавства.

Конституція України не є актом цивільного законодавства в прямому значенні, оскільки є основою всього законодавства України і містить норми різного характеру, визначаючи засади не тільки цивільного, але й адміністративного, карного, процесуального і т.ін. законодавства.

Разом з тим, окремі її положення є нормами цивільного права, що прямо регулюють цивільні відносини і можуть безпосередньо застосовуватися судами для захисту цивільних прав і інтересів, як передбачених, так і не передбачених у ЦК України (постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 р. № 9 “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”). Зокрема, Конституція України містить низку норм цивільно-правового характеру, які визначають принципові положення регулювання відносин власності (ст. 13, 14, 41), регулювання особистих немайнових відносин (ст. 21, 23, 24, 27, 28) тощо.

У відповідності зі ст. 8 Конституції України всі інші закони України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів і інших органів виконавчої влади повинні прийматися на основі Конституції України і відповідати її положенням.

Акти цивільного законодавства, підрозділяються на: 1)основний акт - Цивільний кодекс України і 2) інші акти цивільного законодавства, що видаються відповідно до Конституції України і ЦК України.

1) Цивільний кодекс України вiд 16.01.2003 року є основним актом цивільного законодавства України.

Звідси слідує правило, відповідно до якого у випадку, коли суб'єкт права законодавчої ініціативи подав у Верховну Раду України проект закону, що регулює цивільні відносини інакше, ніж ЦК України, він зобов'язаний одночасно подати проект закону про внесення змін у Цивільний кодекс України. Представлений законопроект розглядається Верховною Радою України одночасно з відповідним проектом закону про внесення змін у Цивільний кодекс України.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)