АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природні умови та ресурси

Читайте также:
  1. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. ВИЗНАЧЕННЯ ЗБИТКІВ, ПОРЯДОК ТА УМОВИ СПЛАТИ СТРАХОВИХ ВІДШКОДУВАНЬ
  3. Відродження. Закони мають відповідати природнім правам людини.
  4. Г а а в а 4. ПОРЯДОК ТА УМОВИ ЗДІЙСНЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  5. Геополітичні передумови стійкого розвитку регіонів України
  6. Гідрогеологічні умови
  7. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.
  8. Для того, щоб бути хорошим викладачем-педагогом необхідні лише дві умови – досконально знати і любити свій предмет, поважати і любити своїх учнів.
  9. Допустимі умови мікроклімату
  10. Достатні умови існування екстремуму функції багатьох змінних
  11. Елементи та умови договору факторингу
  12. Елементи та умови кредитного договору

ТЕМА: КРАЇНИ АЗІЇ

Загальний огляд. Склад регіону. Різноманітність країн.

Особливості господарства. Роль країн Азії у світі.

Регіон перехрестя важливих морських комунікацій. Туризм.

Азіатський регіон - найбільший за площею. Тут проживає по­над половину людства, населення тільки двох держав - Китаю і Індії - нараховує близько 2,5 млрд. осіб.

Народи Азії, їхні традиції, культура, філософія - це феномен, який у західному світогляді визначається словом-символом «Схід». Саме в цьому регіоні з'явилися найдавніші цивілізації, з його гли­бин накочувалися на Європу хвилі міграцій, у ньому зародилися три світові релігії - християнство, іслам і буддизм. Країни Азії дуже різні за розміром території, природними ба­гатствами, рівнем соціально-економічного розвитку, формами дер­жавного устрою тощо. Величезний Китай і крихітна Мальдівська Республіка; Кувейт зі щорічним прибутком на душу населення по­над 24 тис. дол. і Афганістан з прибутком 200-300 дол.; одна з най­давніших держав світу Іран і країни, які нещодавно отримали суве­ренітет після розпаду СРСР - Казахстан, Узбекистан, Туркменістан та інші. Особливості країн Азії - географічні і політичні, еконо­мічні і соціальні - предмет нашого вивчення на най­ближчих заняттях.

 

Загальні ознаки ЕГП країн Азії.

· Більшість країн Азії має вихід до морів Тихого, Індійського і Атлантичного океанів, де проходять найважливіші торгові шляхи світу.

· Менш вигідне географічне положення мають країни, що роз­ташовані всередині континенту (Афганістан, Монголія).

· Кордони багатьох азіатських держав проходять добре вираженими природ­ними рубежами (наприклад, Гімалаї), які іноді перешкоджають розвитку економічних і культурних зв'язків.

 

Характерною особливістю цієї частини світу є складна політич­на обстановка в ряді країн та регіонів.

У першу чергу це стосується Південно-Західної Азії. Складними є відносини між сусідськими країнами в інших регіонах, наприклад між Індією та Пакистаном. Напруженість у Східній Азії зумовлена політикою КНДР, яка про­водить випробування ядерної зброї та перебуває у політичній конфронтації з країнами регіону та США.

 

Природні умови та ресурси.

· Азія лежить у межах усіх кліматичних поясів і характеризу­ється розмаїттям природних ландшафтів і природних зон. Значна частина країн мають екстремальні природні умови.

· Азія виділяється серед інших частин світу найбільшою конт­растністю рельєфу.

· Тектонічна будова регіону обумовила різнома­нітність корисних копалин. В області Месопотамського прогину і Перської затоки знаходиться одна з найбільших у світі нафтогазо­носних провінцій. Значні запаси нафти в країнах Малайського архіпелагу. Родовища залізної і марганцевої руд світового значення знаходяться в Індії, хромітів - у Туреччині і на Філіппінах. Уздовж південно-східного краю материка (М'янма, Таїланд, Індонезія) простягнувся «олов'яний пояс», багатий не тільки оловом, але і цинком, ртуттю, свинцем, міддю, вольфрамом тощо.

· Нерудні ко­палини представлені багатими родовищами кам'яної солі (Туреч­чина, Іран, Пакистан), калійних солей. На Іранському нагір'ї зна­ходиться найбільше у світі родовище сірки. В Індії і Шрі-Ланці є дорогоцінні камені.

· Територія регіону багата на поверхневі води, однак розміщені вони дуже нерівномірно.

· Ґрунти більш родючі в Південній і Південно-Східній Азії, менш продуктивні і схильні до вітрової ерозії ґрунти Південно-Західної Азії.

· Лісовими ресурсами добре забезпечена Південно-Східна Азія, де збереглися великі площі вологих тропічних лісів.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)