АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лісова пісня Лесі Українки - прекрасна казка про любов і зраду

Читайте также:
  1. Ахерн С. С любовью, Рози / Пер. с англ. Э. Меленевской. – М. : Иностранка, Азбука-Аттикус, 2015. – 496 с.
  2. Божья любовь
  3. Где заблудилась любовь - неизвестно
  4. Глава 17 О жестокости и милосердии и о том, что лучше: внушать любовь или страх
  5. Казка «Як берізка листя роздарувала»
  6. Корсакова Т. Хозяйка колодца. – М. : Эксмо, 2014. - 352 с. – (Любовь и тайна. Романы Татьяны Корсаковой)
  7. Любовь в современном обществе
  8. Любовь добра
  9. Любовь превыше всего
  10. Любовь терпелива
  11. Любовь, как основа семьи.

 

Леся Українка майстерно володіла і віршованою, і прозовою мовою. Гені­альній поетесі скорялися всі три роди літератури: лірика, епос, драма. Та все ж таки драма посідала у її творчості провідне місце. Сюжети її драматичних творів охоплюють історію всього людства, а змістом стає боротьба ідей, розкол світо­глядів, розвінчання войовничого індивідуалізму, краса високих людських почут­тів, прагнень і духовна свобода.

У «Лісовій пісні» Леся Українка поєднала фантазію з дійсністю, буденне життя із світлими поетичними мріями. Цікаво, що всіх неказкових героїв узято безпосередньо із життя, змальовано з тих людей, яких Леся добре знала. А каз­кових героїв вона змалювала такими, як їх створила людська фантазія. У цю драму-феєрію поетеса вклала «цвіт душі» і вилила з свого серця «те, що не вми­рає». «Лісова пісня» — це гімн природі і красі людських почуттів — коханню і вірності.

Місце дії поеми — густий предковічний ліс на Волині. Посеред лісу просто­ра галявина з плакучою березою і з великим крислатим дубом. Тиховодне лісове озеро оточене густим очеретом та рогозом, вкрите ряскою, лататтям.

Рання весна, природа ще спить, але у всьому відчувається чекання якогось поштовху, щоб відбулося чудесне пробудження. 1 ось звучить голос Лукашевої сопілки — «ніжний, кучерявий, і як він розвивається, так розвивається все в лісі». Прокидається лісова красуня Мавка, і їй здається, що «весна ще так ніко­ли не співала, як отепер».

Лукаш вподобав Мавку, а вона полюбила його назавжди. Зародилося кохан­ня молодих сердець, і забуяла від радості природа. На голос Лукашевої «веснян­ки відкликається зозуля, потім соловейко, розцвітає яріше дика рожа, біліє цвіт калини, глод соромливо рожевіє, навіть чорна безлиста тернина появляє ніжні квіти», «вітер поривчасто зітхає», а солов'ї «весільним співом дзвонять».

Але на зміну весні приходить літо із його щоденними турботами. До лісу прийшли люди. І ось на галявині біля озера поставлено вже хату, засаджено го­род, гуси каламутять колись чисті та спокійні води озера. Трава викошена, ви­сушена і складена під дубом у стіжок. На лісових галявинах пасеться худоба, і чекає серпа вистигла нивка пшениці. Люди вдерлися в лоно природи із своєю вічною суєтою, принесли з собою злидні, чвари, користолюбство. Та в ім'я сво­єї великої любові Мавка добровільно пішла до людей, «покинула високе верхо­віття і низько на дрібні стежки спустилась»: пасла корів, дерево носила на хату, городину садила, ниву засівала, під хатою квітник розвела. Та хоч би як старала­ся Мавка, вона так і не змогла догодити сварливій, жадібній, жорстокій матері Лукаша. Та й сам Лукаш уже не впевнений у своєму коханні до Мавки й одру­жується з Кмлиною, яку вибрала йому мати.

Спливає літо. Надходить і коханню кінець. Мовчить сопілка, немає більше для неї пісень, в'яне поезія в душі Лукаша, гине в ньому все високе і хороше.

У такому стані людина може перетворитися на звіра чи взагалі загинути. Лу­каш мав у руках щастя, та не зумів оцінити й утримати його. Він зрадив кохан­ня, а значить знищив свою душу, занапастив життя, яке могло б бути довгим і щасливим.

 

Бібліографія:

1. Українка Л. Зібрання творів у 12-ти т,-К.: Наук.думка, 1975.

2. Українка Л. Твори в 2-х т. Т.1. Поетичні твори. - К.: Наук.думка, 1986. - 608 с. Т.2. Драматичні твори. - 728 с.

3. Українка Л. Вибране. Поезії. Поеми. Драматичні твори. -К.: Дніпро, 1974. - 637 с.: іл.

4. Українка Л. Бояриня. Драматична поема. - К.: Молодь, 1991. -96 с.

5. Українка Л. На крилах пісень; Поезія. - К.; Веселка, 1994. -128 с.

6. Українка Л. Переклади з Генріха Гейне. - Львів: Вища школа, 1981. - 93 с.

7. Українка Л. Публікації. Статті. Дослідження. - К.: Наук.думка, 1984. - 293 с.

8. Українка Л. Сім струн: Лірика. - К.: Дніпро; Тбілісі: Сакартвело, 1991. - 204 с.

9. Українка Л. Хвилі моєї туги. - Львів: Каменяр, 1991. -118 с.* * *

1. Козуля О. Жінки в історії України. - К.: Український центр духовної культури, 1993. - 265

с.2. Костенко А. Леся Українка. - К.: 1986. • 382 с.

3. Погребенник В.Ф. Народною творчістю натхненна (До 120-річчя від дня народження Лесі Українки). - К.: Знання, 1990. - 48 с.

4. Популяризація творів українських письменників. Методичні поради. - К.: Ін-т підвищення кваліфікації працівників культури, 1992. -67 с.* * *

1. Бабій Ф. Про назву твору "Лісова пісня" та імена її персонажів // Дивослово. - 1995. - N2. - С.10-14.

2. Бетко І. Драматична поема "Одержима": проблема морального максималізму // Дивослово. - 1995. - N2. - С.19-21.

3. Борисюк Т. Трагедія великого роду (Про трагедію рідних Л.Українки) // Літ.Україна. - 1991. - 1 серп. - С.7.

4.Войтюк А.Ю. Про творчий метод Л.Українки // Рад.літературознавство. - 1980. - N6. - С.34-46.

5.Давидюк В. Позатекстова міфологічна символіка "Лісової пісні" // Дивослово. - 1994. - N2. - С.8-9.

6. Дун О. Мендель Розенбаум про Л.Українку // Дзвін. -1992. - N3-4 - С.163-165.

7. Жила В. Прометеївські образи й мотиви в творчості Л.Українки // Сучасність. - 1993. - N4. - С.118-127.

8. Зорівчан Р. Рецепція творчості Л.Українки англомовними літературами // Дивослово. - 1995. - N2. - С.26-30.

9. Малишко А.Лесі Українці: [Вірш] // Жовтень. - 1971. -N2 - С.2-3.

10. Мірошниченко Л. Дещо про незнайдені твори Лесі Українки // Дивослово. - 1994. - N2. - С.20-23.

11. Мороз Л. Л.Українка і християнство // Дивослово. - 1995. -N2. - С.4-10.

12. Осляк І.Ф. Леся Українка в оцінці Максима Рильського // Українське літературознавство. - 1971. - вип.12. С.68-63.

13. Попович М. Пломінь чистого серця (Філософське осмислення життя в творчості Лесі Українки) // Вітчизна. - 1971. -N2. - С. 168-173.

14. Святовець В. "Та цілий світ живе у кожнім слові" (із секретів творчості Лесі Українки) // Дніпро. - 1972. - N2. -С.126-137.

15. Скуратівський В. "... Чи не весь епос світового буття": 3 нотаток про драматургію Лесі Українки // Укр.театр. - 1991. - N4. - С.2-3.

16. Чжу Хунь Хе Жунчан. Леся Українка в Китаї // Всесвіт. -1994. -N3.

17. Щербанюк І. Духовна спадкоємиця Миколи Лисенка // Дивослово. - 1995. - N2. - С.17-19.

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)