АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА ЗА ЧАСІВ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Читайте также:
  1. III. МАССОВАЯ И ЭЛИТАРНАЯ КУЛЬТУРА
  2. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  3. АНТИЧНАЯ КУЛЬТУРА
  4. Античні міста – поліси, їх культура в українських землях.
  5. Белорусская культура периода «застоя».
  6. В первичных культурах клеток
  7. В ____________ обществах массовая политическая культура носит обычно фрагментированный, а не гомогенный характер.
  8. В. Скіфо-сарматська культура.
  9. Виды культуры (доминирующая, субкультура, контр культура).
  10. Виклад і культура тексту
  11. Вопрос №15 Корпоративная культура. Отражение ее в жизнедеятельности предприятия.
  12. Господарство та матеріальна культура ранньородової общини в період верхнього палеоліту

Загальна характеристика середньовічної культури в українських землях та її специфіка в історико-культурних реаліях українських земель Х – ХVІІ століть. Основні тенденції культурного розвитку за князівських часів. Християнізація та його роль у формуванні нового типу культури. Розвиток освіти (писемність, наукові знання). Філософська та суспільна думка Київської Русі. Перекладна та оригінальна література («Києво-Печерський патерик», «Руська правда», «Повчання Мономаха»). Книга як культурний феномен. Історичне значення культурної спадщини Київської та Галицько-Волинської Русі у формуванні культури східнослов’янських народів: (північно-східних, північно-західних та південно-східних).

Зміна зовнішньополітичних обставини в трансформуванні української культури ХІV – ХVІ ст. (татарська загроза, литовсько-польська експансія, російське братерство). Проблема існування українського етносу в Речі Посполитій (зміни етнічного складу та конфесійної належності населення): народження «старожитнього народу руського». Еволюція юридичної системи та її вплив на розвиток міської культури. Європейський та народний вектори розвитку української середньовічної культури. Поява «третього народу» в Речі Посполитій. Формування української національної свідомості.

Соціокультурний світ. Інтерпретація феномену ренесансу в українській культурі. Гуманістичний та реформаційний рух в культурі українських земель. Релігійний чинник в еволюції української культури ХV – першої пол. ХVІІ ст. Проблеми Київської метрополії. Унійні тенденції в середовищі українського духовенства та магнатів. Українська православна церква як елемент національної ідентичності. Конфлікт православної та уніатської церков: війна «Русі з Руссю». Соціокультурні світи українського ренесансу (шляхта, селянство, міщанство, козацтво).

Освіта і наука в ХV – першій пол. ХVІІ століть. Київ, Острог, Львів як освітньо-культурні центри в українських землях. Початкові школи та колегіуми (єзуїтські, протестантські, православні) Початки професійної освіти ремісників в цехових об’єднання українських середньовічних міст. Значення художнього цеху в художньому житті Львова. Корпоративне та професійне життя..

Література і мистецтво. Розвиток мови. Переклади на староукраїнську мову. Початки книгодрукування. Перші кириличні друковані видання («Острозька Біблія»). Полемічна література як елемент української ренесансної культури. Літописання як літературний жанр. Усна народна творчість (календарно-обрядові, сімейно-обрядові, побутові, танцювальні пісні). Історичні думи та пісні. Розвиток української музичної культури: інструментальні жанри, кант. Розвиток театрального мистецтва. Ляльковий театр (вертеп), скоморохи. «Галицький ренесанс».

Основні імена. Аліпій, Антоній та Феодосій Печерські, Барбон П., Баторій С., Беринда П., Вишенський І., Володимир Мономах, Дрогобич Ю., Збаразькі, Копистянський З., Красовський П., Могила П., Наливайко К., Острозький К., Прихильний А., Римлянин П., Сагайдачний П., Сангушки, Скорина Ф., Смотрицький М., Федоров І., Шимонович Ш.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)