АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конструкторські особливості робочого місця)

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  2. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  3. Виготовлення робочого розчину перманганату
  4. Види конституції, їх структура та особливості
  5. Відтворення населення та його регіональні особливості
  6. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  7. Державна служба та її особливості в Україні
  8. Джерела (форми) трудового права України: поняття, види, особливості
  9. Діагностика і особливості перебігу гострої хірургічної патології
  10. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  11. Загальні особливості духовних процесів і розвитку філософії у ХХ ст
  12. Загальні особливості підприємницької діяльності в сфері ресторанного господарства

До другої групи належать правові норми, що регламентують діяння та поведінку людини в умовах виробництва і, на відміну від технічних, є більш

Абстрактними.

8. До санітарно-гігієнічних галузевих чинників, що формують умови праці належать: освітленість, мікрокліматичні умови, вібрація, шум, різні види випромінювань, біологічні чинники та ін.

9. Система управління безпекою праці – це це частина загальної системи управління, яка спрямована на ідентифікацію небезпек, оцінку та управління ризиками в сфері безпеки праці, що пов'язані з діяльністю організації.

 

10. Планування та прогнозування роботи з охорони праці на підприємстві належать до основних функцій управління охороною праці

 

11. У довгострокових планах передбачається вирішення такого завдання з охорони праці, як: максимальне скорочення робочих місць, які не відповідають вимогам і нормам охорони праці, у тому числі скорочення чисельності робітників, що зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці й на важких фізичних роботах; приведення обладнання, машин і механізмів у відповідність до вимог стандартів; закриття виробничих об'єктів, які не гарантують безпеку праці та за своїм технічним станом не підлягають реконструкції або капітальному ремонту; доведення до встановлених норм кількості санітарно-побутових приміщень; значне скорочення (а в подальшому ліквідація) важких фізичних робіт; зменшення чисельності працівників, зайнятих ручною працею; розвиток лікувально-профілактичних, медичних і оздоровчих установ.

 

12. При розробці комплексних планів вказується:

Планувальні заходи комплексного плану з охорони праці передбачають такі пункти:

Перспективність.

Вибір основного напрямку.

Елементи безперервності.

 

13. Перспективність комплексного плану означає розробку заходів з охорони праці в умовах галузі на 5 років.

 

14. Галузеві чинники, що формують умови праці, умовно поділяються на:

Санітарно-гігієнічні (освітленість, мікрокліматичні умови, вібрація,

шум, різні види випромінювань, біологічні чинники та ін.);

Психофізіологічні (фізичні і нервово психічні навантаження,

Монотонність або інтенсивність трудових процесів, режим праці та

відпочинку, ступінь ризику, травмонебезпечність);

Соціально-психологічні (мікроклімат у колективі, групові та

міжгрупові відносини та ін.);

Естетичні (архітектурно-художнє оформлення інтер'єрів, художньо-

конструкторські особливості робочого місця).

15. Управління охороною праці на регіональному рівні здійснюють (в містах, селищах,селах): забезпечують органи управління адміністративно-територіальних одиниць, які на підставі чинних нормативно-правових актів здійснюють цілеспрямовану, планомірну діяльність у сфері охорони праці з метою забезпечення здоров’я та працездатності працівників підприємств, установ та організацій на підпорядкованій їм території.

 

16. Управління охороною праці в Україні поділяється на рівні:

загальнодержавний;

— регіональний (обласний, районний, міський, районний у місті, селищі, селі);

— галузевий;

— виробничий (рівень підприємств).

17. Чи вважається нещасний випадок пов’язаним з підприємством, якщо він стався в обідню перерву?

 

Нещасні випадки, що сталися з працівниками на території підприємства або в іншому місці роботи під час перерви для відпочинку та харчування, яка встановлюється згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку, розслідуються і про них складається акт за формою Н-1, якщо буде встановлено факт впливу на потерпілого виробничого фактора чи середовища.

 

18. Коли проводиться спеціальне розслідування нещасного випадку? Спеціальне розслідування проводиться протягом 10 робочих днів.

19. Яким нормативним актом регулюється порядок розслідування нещасних випадків на виробництві? Ці питання повинні регулюватися нормативно-правовим документом, яким на даний час є Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі - Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року та введений в дію з 01.01.2012 року.

 

20. До основних задач атестації робочих місць за умовами праці належить:

Атестацiя робочих мiсць передбачає:виявлення шкідливих та небезпечних факторів i причин формування несприятливих умов працi;санітарно-гігієнічне дослідження факторiв виробничого ередовища, важкості й напруженостi трудового процесу на робочому місці;комплексну оцінку факторiв виробничого середовища i характеру працi на відповідність їх характеристик стандартам безпеки працi, будівельним та санітарним нормам i правилам;визначення ступеню шкідливості і небезпечності працi та її характеру за гігієнічною класифікацією;обгрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкiдливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;визначення права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;визначення i реалізацію технічних i організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію умов та характеру працi.

 

 

21. Шкідливі умови праці – це комплекс факторів, що можуть бути на робочих місцях і негативно впливати на здоров'я працівників при виконанні конкр. роботи.

 

22. Виходячи з принципів гігієнічної класифікації, умови праці поділяються: 1 клас - оптимальні умови праці - такі умови, за яких зберігається не лише здоров'я працюючих, а й створюються передумови для підтримування високого рівня працездатності.

Клас - допустимі умови праці - характеризуються такими рівнями чинників виробничого середовища і трудового процесу, які не перевищують встановлених гігієнічних нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються впродовж регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на стан здоров'я працюючих та їх потомство в найближчому та віддаленому періодах.

Клас - шкідливі умови праці - характеризуються наявністю шкідливих виробничих чинників, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та (або) його потомство; за ступенем перевищення гігієнічних нормативів та вираженості змін в організмі працюючих поділяються на чотири ступені.

Клас - небезпечні (екстремальні) - умови праці, що характеризуються такими рівнями шкідливих чинників виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни (або ж її частини) створює загрозу для життя, високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень.

23. До засобів індивідуального захисту органів дихання належать: фільтруючі протигази ГП-5, ГП-7, респіратори, ватно-марлеві пов'язки. Респіратори використовуються для захисту органів дихання від радіоактивного пилу (Р-2), від парів і газів на виробництві із СДОР (РПГ-67, РУ-60, РУ-60МУ).

 

24. Вентиляцією називають організований і регульований повітрообмін, що забезпечує видалення з приміщення забрудненого повітря і подачу на його місце свіжого.

 

25. М'язові навантаження визначаються: робочою позою, характером робочих рухів, напруженням фізіологічних функцій тих органів, які задіяні при виконанні робіт стоячи або сидячи.

 

26. Важкість праці — це така характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно-руховий апарат і функціональні системи організму (серцево-судинну, дихальну та ін.), що


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)