АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи побудови податкової системи держави

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  3. Антикорупційні принципи
  4. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  5. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  6. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  7. Вентилятор системи охолодження дsодного моста
  8. Вибір системи виробничого навчання
  9. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  10. Вимоги для системи контролю доступу
  11. Виродження системи квантових частинок
  12. Влада як системоутворюючий чинник політичної системи

ТЕМА 8. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ

ПОДАТКОВИХ СИСТЕМ (4 години).

 

План.

1. Принципи побудови податкової системи держави.

2. Структура податкової системи та її оцінка.

3. Становлення податкової системи.

 

Література.

1. Закон України “Про систему оподаткування” від 25.06.91 № 1251 – XII в ред. Закону від 18.02.97 № 77/97–ВВР із змінами та доповненнями.

2. Василик О.Д. Податкова система України: Навчальний посібник. – К.: ВАТ “Поліграф книга”, 2004. – 478 с.

3. Основи оподаткування: Навч. посібник / Т.В. Калінеску, О.М. Антіпов, Г.М. Бурлуцька, Т.М. Чернякова, М.М. Соловей, М.Б. Харківський; кер. авт. ком. і наук. ред. проф. Т.В. Калінеску. – Луганськ: Вид-во СНУ ім.. В. Даля, 2007. – 416 с.

4. Налоги: Учебное пособие / Под ред. Д.Г. Черника. – М.: Финансы и статистика, 1995. – 400 с.

5. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге вид., доп. і перероб. – К.: КНЕУ, 2004. – 240 с.

 


Принципи побудови податкової системи держави.

 

Податкова система – це сукупність установлених у країні податків і обов'язкових платежів податкового характеру та механізму їхнього стягнення.

Паралельно з поняттям “податкова система” досить часто використовується термін “система оподаткування”. Іноді ці поняття вживаються як синоніми, що не є правильним, оскільки податкова система – це сукупність податків, а оподаткування – це процес установлення і стягнення податків. Тобто система оподаткування характеризується її елементами (платник, об'єкт оподаткування, ставка тощо) та механізмом обчислення і сплати податків.

Визначальною базою побудови податкової системи є обсяг видатків бюджету та цільових фондів. Податки в державі – не самоціль, вони є вторинними стосовно видатків. В основі їхнього встановлення лежить така схема: (1) функції держави (2) державні видатки (3) податки. Безумовно, слід враховувати можливий негативний вплив високих податків на суспільство і економіку, але ігнорувати інтереси держави теж не можна. Має бути збалансування доходів бюджету з обсягом державних видатків, відхід від цієї аксіоми призведе до більш складних наслідків, ніж високий рівень оподаткування. Мова йде, насамперед, про інфляцію, яка є, по суті, прихованою формою оподаткування. Особливість інфляції полягає в тому, що це відкладені на завтра податки, але завтра їх прийдеться платити значно більше ніж сьогодні.

Важливою умовою побудови і функціонування податкової системи є її вихідні принципи, що розглядаються за трьома напрямами:

принципи формування податкової системи – визначають функціональні домінанти відносно встановлення кожного податку окремо та їхньої сукупності;

принципи оподаткування – відображають засади стягнення податків державою. У класичному вигляді вони були сформовані ще Адамом Смітом і залишаються актуальними до цього часу (див. п. 1.2);

принципи податкової політики. Напрями податкової політики визначаються завданням соціально-економічного розвитку і можуть мати стимулюючу чи стримуючу спрямованість (див. п. 5.1).

Головним завданням України в умовах ринкової економіки є створення ефективної податкової системи, яка б забезпечувала розвиток народногосподарського комплексу країни та відповідним чином регулювала б економічні відносини. Тобто система оподаткування має бути побудована таким чином, щоб сприяти розвитку виробничої діяльності, стимулювати формування коштів на пріоритетних напрямах економічного і соціального розвитку. Виходячи з цього, вона має ґрунтуватись на таких основних положеннях [86, с.9-11; 153, с. 9-10]:

1. Обов'язковість сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Кожна юридична та фізична особа мусить брати участь у фінансуванні державних потреб шляхом сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

2. Стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності шляхом впровадження пільгового оподаткування, яке спрямоване на розвиток виробництва.

3. Соціальна справедливість, яка передбачає, що встановлення податків, зборів та інших обов'язкових платежів здійснюється, виходячи із необхідності фінансування витрат держави, що визначені при затвердженні державних та місцевих бюджетів. Податкова система не може бути жорсткою для одних і ліберальною для інших платників податків. Саме введення диференційованого і прогресивного оподаткування спрямоване на підтримку малозабезпечених верств населення, а при встановленні податків, зборів та інших обов'язкових платежів слід виходити із необхідності зменшення розмірів податкового стягнення.

4. Рівнонапруженість і пропорційність, що передбачає встановлення обов'язків перед бюджетом з урахуванням можливостей платників і результатів їхньої діяльності шляхом використання єдиних або диференційованих ставок оподаткування.

5. Рівність та недопущення якихось проявів податкової дискримінації. Це положення передбачає, що при визначенні зобов'язань з сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів необхідно забезпечити однаковий підхід до суб'єктів хазяйнування.

6. Економічна доцільність передбачає, що встановлення податків, зборів та інших обов'язкових платежів здійснюється на основі показників розвитку економіки України, її фінансового стану.

7. Стабільність податкового законодавства, яка передбачає, що загальний рівень оподаткування, розміри ставок податків і податкові пільги мають бути незмінними на протязі бюджетного року.

8. Рівномірність сплати передбачає, що забезпечення рівномірного надходження у бюджет коштів від сплати податків, зборів ті інших обов'язкових платежів мають здійснюватись у визначені терміни.

9. Гнучкість визначає, що законодавство має своєчасно реагувати на зміни у соціально-економічному житті держави без порушення стабільності податкового законодавства.

10. Інфляційна нейтральність.

11. Недопущення подвійного оподаткування одного й того ж об'єкту оподаткування.

12. Гласність передбачає щорічне офіційне друкування інформації про суми зібраних податків, зборів і інших обов'язкових платежів.

13. Ефективність адміністрування означає, що процедура податкових стягнень має бути максимально простою для платників податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

14. Доступність і однозначність тлумачення норм податкового законодавства.

15. Підтримка меж визначеної компетенції до встановлення і після відміни податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Принципами побудови системи оподаткування [31, ст. 3] є:

стимулювання науково-технічного прогресу, технічного оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції;

стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності – введення пільг щодо оподаткування прибутку (доходу), спрямованого на розвиток виробництва;

обов'язковість – впровадження норм щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), визначених на підставі достовірних даних про об'єкти оподаткування за звітний період, та встановлення відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства;

рівнозначність і пропорційність – стягнення податків здійснюється у певній частці від отриманого прибутку і забезпечення сплати рівних податків і зборів (обов'язкових платежів) на рівні прибутку і пропорційно більших податків і зборів (обов'язкових платежів) – на більші доходи;

рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації – забезпечення однакового підходу до суб'єктів господарювання (юридичних і фізичних осіб, включаючи нерезидентів) при визначенні обов'язків щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів);

соціальна справедливість – забезпечення соціальної підтримки малозабезпечених верств населення шляхом запровадження економічно обґрунтованого неоподаткованого мінімуму доходів громадян та застосування диференційованого і прогресивного оподаткування громадян, які отримують високі та надвисокі доходи;

стабільність – забезпечення незмінності податків і зборів (обов'язкових платежів) і їхніх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року;

економічна обґрунтованість – встановлення податків і зборів (обов'язкових платежів) на підставі показників розвитку національної економіки та фінансових можливостей з урахуванням необхідності забезпечення своєчасного надходження коштів до бюджету для фінансування витрат;

компетенція – встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів), а також пільг їх платникам здійснюються відповідно до законодавства про оподаткування виключно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами;

єдиний підхід – забезпечення єдиного підходу до розробки податкових законів з обов'язковим визначенням платника податку і збору (обов'язкового платежу), податкового періоду, ставок податку і збору (обов'язкового платежу), термінів та порядку сплати податку, підстав для надання податкових пільг;

доступність – забезпечення прибутковості норм податкового законодавства для платників податків і зборів (обов'язкових платежів).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)