АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції управління

Читайте также:
  1. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  2. Будова та функції кишечника
  3. Види і функції соціальних інститутів
  4. Види, форми і функції культури
  5. Визначення мови та її функції.
  6. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  7. Давнього світу та їх функції
  8. Державне управління. Суб’єкти адміністративного права
  9. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.
  10. Державотворча роль мови. Функції мови.
  11. Достатні умови існування екстремуму функції багатьох змінних
  12. Економічна сутність і функції податків

За тактичним визначенням процес управління складається з 4-х функцій:

1. Планування

2. Організації

3. Мотивації

4. Контроль

Керівництво в рамках цієї теорії розглядається як самостійна діяльність.

Планування передбачає розробку рішень про те якими повинні бути цілі, завдання організації і що конкретно повинні досягти члени організації, щоб досягти їх. Тобто дана функція визначає цілі та засоби їх нього досягнення.

За своєю суттю функція планування відповідає на 3 основних питання:

1. Де організація знаходиться в даний час?

2. В якому напрямку організація прагне розвиватися?

3. Які шляхи досягнення цих цілей?

Важливість функції планування зумовлюється виводами, які отримує організація від здійснення цього виду управлінської діяльності:

- Координуються зусилля персоналу, шляхом визначення спільної мети для організації в цілому та конкретних її підрозділів;

- Здійснюється планово мірна підготовка організації до змін;

- Керівництво долає умови невизначеності шляхом реалізації комплексу заходів прогнозування змін зовнішнього середовища;

- Змінюється система мислення керівників, - вони стають активнішими, стимулюють розвиток вигідних для організації подій таким чином, ліквідуючи пасивність та вичікування.

При цьому, планування не може гарантувати успіх організації, оскільки не всі події та зміни зовнішнього середовища можна передбачити. Крім того, інформаційна база, якою користуються менеджери може бути недостатньою, що в свою чергу може призвести до прийняття неефективних рішень.

Організація – організувати значить створити певну структуру. Організація як форма менеджменту - це процес створення структури підприємства яка дає можливість всім членам організації ефективно працювати для досягнення спільної мете.Необхідною умовою створення структури є виконання робіт в межах функції планування.Оскільки чітке визначення місії цілей та завдань організації та вироблення стратегії її діяльності формують будь що для побудови її структури. Функцію організації в менеджменті розглядають як процес створення об’єкта управління і регламентацією її функцій, під-функцій робіт та операцій, прав та обов’язків а також підбір та розташування кадрів та формування штатів робітників.

Мотивація. Мотивацію визначають як силу що спонукає до певних дій. Мотивація це внутрішнє спонукання, імпульс або намір що змушує людину щось робити або поступати певним чином. Завданням функції мотивації є створення такої мотиваційної системи при якій персонал організації продуктивно виконує свою роботу згідно плану організації.

Контроль це забезпечення досягнення організацією своєї мети шляхом співставлення фактичних результатів її діяльності з плановими показниками якщо мета діяльності не буде вчасно та доступно доведена до виконавців то відповідно не буде чого контролювати.

Контроль за процесом потрібно здійснювати особливо уважно. Без здійснення функції контролю починається хаос. Функція контролю в організації передбачає:

1) Подолання невизначеності; певні обставини можуть протидіяти досягнення організацією запланованих результатів. Зміна законів, умов конкуренції, соціальних цінностей та інших чинників зовнішнього середовища можуть перетворити найреалістичніший план на щось недосяжне.

2) Попередження кризових явищ; якщо вчасно не виправити помилки та не усунути проблеми виявленні в процесі аналізу мотивації то вони переплітаються з помилками в оцінці майбутнього стану організації та зовнішнього середовища.

Функція контролю дозволяє виявляти помилки та проблеми та скоригувати діяльність організації ще до того як вони перетворяться у кризу.

Підтримка успіху. Важливим є такий бік контролю який полягає у виявленні та підтриманні всього того що є успішним в діяльності організації тому одним з найважливіших аспектів контролю є визначення тих напрямків діяльності, що найбільш сприяють досягненню мети.

Існують також класифікації що поділяють функції менеджменту на основні та тимчасові:

- Управління основним виробництвом;

- Управляння додатковим виробництвом;

- Технологію підготовки;

- Матеріально-технічне забезпечення;

- Патентно-ліцензійною діяльністю;

- Капітальним будівництвом, тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)