АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конкурентоспроможність персоналу та її особливості в туризмі

Читайте также:
  1. АВТОБУСНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ТУРИЗМІ
  2. Адаптація персоналу.
  3. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  4. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  5. Види конституції, їх структура та особливості
  6. Витрати на навчання персоналу
  7. Відтворення населення та його регіональні особливості
  8. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  9. Державна служба та її особливості в Україні
  10. Джерела (форми) трудового права України: поняття, види, особливості
  11. Діагностика і особливості перебігу гострої хірургічної патології
  12. Етнічний склад населення та його територіальні особливості

Лекція 8. Конкурентоспроможність персоналу сфери туризму та її оцінювання

План

1. Конкурентоспроможність персоналу та її особливості в туризмі

2. Критерії та показники визначення конкурентоспроможності працівників туристичної сфери

3. Порядок оцінювання конкурентоспроможності персоналу туристичних підприємств

 

Конкурентоспроможність персоналу та її особливості в туризмі

Одним із вагомих факторів, що зумовлюють конкурентоспроможність туристичного підприємства, є персонал.

Специфіка праці колективів туристичних підприємств зумовлена особливостями їх діяльності як сфери послуг. Використовуючи у своїй господарській діяльності продукти матеріального виробництва, працівники туристичних підприємств створюють і реалізують не продукти, а різного виду послуги. Процес обслуговування вимагає особливої чіткості та раціональної організації праці, що забезпечує високий рівень культури обслуговування та максимальне задоволення потреб клієнтів. Індивідуальний характер туристичного обслуго­вування зумовлює тривалий контакт зі споживачем. При цьому процеси виробництва і надання послуг збігаються у часі, і клієнти є прямими свідками, а у деяких випадках - і учасниками обслуго­вування. Звідси виникає необхідність щодо професійної підготовки працівників сфери послуг та забезпечення їх конкурентоспро­можності.

Конкурентоспроможність персоналу - це сукупність особистих та професійних властивостей персоналу, що дозволяють швидко сприймати та аналізувати ситуацію, приймати оптимальні рішення та ефективно виконувати функціональні обов'язки. Також вона характе­ризує можливість працівників ефективно реалізувати себе на ринку праці.

Конкурентоспроможність персоналу забезпечується шляхом дотримання певних вимог. Вимоги до персоналу туристичних підприємств можна поділити на такі групи: особистісні та професійні (рис.1).

До першої групи вимог належать особистісні характеристики, які важко піддаються змінам. Для більшості професій галузей туристичної індустрії це є природна презентабельність і привітність, творчий підхід до виконання обов'язків, швидка реакція, відмінна пам'ять, порядність тощо.

До другої групи належать вимоги, що стосуються професійних знань і вмінь, набутих у процесі навчання та трудового досвіду, до яких відносять: рівень кваліфікації, вміння спілкуватися, володіння іноземними мовами, продуктивність праці, трудова дисципліна, якість праці тощо.

 

 

 

 


Рівень кваліфікації характеризує фізичні і розумові здібності людини, які вона використовує в трудовому процесі під час виконання конкретного завдання.

Властивостями персоналу, що забезпечують відповідний рівень кваліфікації, є ерудованість, професійна компетентність працівників, знання, вміння, навички та ін. Для персоналу підприємства туристичної індустрії невідповідність посаді, що обіймається, призводить до помилок у здійсненні окремих дій, маніпуляцій і

операцій, що збільшує час їх виконання (в організації трансферів, екскурсій, подорожей у межах країни і за кордоном, наданні інших туристичних послуг).

Ефективне прийняття рішень вимагає дотримання певних проце­дур: обґрунтування і чіткого формулювання проблем; правильності поставлених цілей і завдань; забезпечення ресурсів щодо їх вирішення; розробки моделі, визначення альтернатив, вибору найбільш ефективного варіанта рішення та його реалізації. Допу­щення помилок у будь-якій з перерахованих процедур може призвести до неефективного використання живої і уречевленої праці. При цьому позитивний ефект, а, відповідно, втрати від подібного рішення перебувають у пропорційній залежності від ієрархічного рівня, на якому здійснюється управління цією діяльністю.

Професійні вимоги до управлінського персоналу підприємств туризму (менеджерів) мають більш специфічний характер: розуміння природи управлінської праці і процесів менеджменту, знання посадових і функціональних обов'язків менеджера, шляхів досягнення поставлених цілей і підвищення ефективності роботи підприємства, вміння користуватися сучасними інформаційними технологіями і засобами комунікацій, що необхідні в процесі керівництва, володіння мистецтвом управління людськими ресурсами та налагодження зовнішніх зв'язків, здатність до самооцінки, вміння робити правильні висновки і безперервно підвищувати кваліфікацію.

Уряд України протягом 1991-2000 рр. робив спроби підвищити конкурентоспроможність кадрів підприємств туристичної індустрії. Було затверджено: Загальні вимоги до персоналу підприємств ресторанного господарства, що обслуговують готельні комплекси; ГОСТ 28681.4 - 95. Вимоги щодо класифікації готелів (де в розд. 4, п. 12 зазначено вимоги до обслуговуючого персоналу і його підготовки); Інструкцію про умови та правила провадження підприємницької діяльності, пов'язаної з організацією іноземного та зарубіжного туризму (ліцензійні умови), та контроль за їх дотриманням (затверджено наказом Ліцензійної палати України та Державного комітету України по туризму 12.01.1999 р. № 5/1).

Основними вимогами до персоналу підприємств туристичної індустрії, наведеними в ліцензійних умовах, є такі:

1) у штаті суб'єкта туристичної діяльності (туристичного підрозділу) повинно налічуватися не менше 30% фахівців, які мають спеціальну туристичну освіту або стаж роботи не менше як 3 роки;

1) керівник (менеджер) суб'єкта туристичної діяльності або туристичного підрозділу повинен мати вищу освіту, а також спеціальну туристичну освіту або досвід роботи у сфері гостинності не менш як З роки;

2) у суб'єкта туристичної діяльності повинні зберігатися трудові угоди (у разі укладання їх із працівниками), документи (копії") про освіту чи фахову підготовку, трудові книжки працівників тощо;

3) суб'єкт туристичної діяльності має право залучати гідів-перекладачів та екскурсоводів до роботи з іноземними туристами за умови наявності у них документів, що підтверджують їхню фахову підготовку. Копії зазначених документів повинні зберігатись у суб'єкта туристичної діяльності.

Належне виконання запропонованих урядом України вимог сприятиме підвищенню конкурентоспроможності персоналу туристичних підприємств та доведенню якості обслуговування до світових стандартів.

Вимоги до окремих категорій персоналу туристичних підприємств, дотримання яких при прийнятті на роботу забезпечить потенційно високий рівень конкурентоспроможності персоналу, наведено в табл. 1.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)