АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Узагальнення і обмеження понять. Класифікація

Читайте также:
  1. Види документів та їх класифікація.
  2. Види документів та їх класифікація.
  3. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  4. ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ СТРАХОВИХ ВИПАДКІВ І ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ
  5. Входження України до складу СРСР. Обмеження суверенітету
  6. Ксерофіти, особливості фізіології. Класифікація.
  7. Лекція 2: Особливості захисту і підтримки дітей і молоді з функціональними обмеженнями.
  8. Лекція № 6–7. Фонетика. Звуки мови, їх класифікація. Склад. Наголос. Інтонація.
  9. Методи збору, аналізу і узагальнення кримінологічної інформації про причини та умови злочинності
  10. Обмеження виключних авторських прав
  11. Обмеження на виконання групування (фраза HAVING)
  12. Обмеження перешкод на ЗПС точного заходу на посадку I,II,III категорії

До операцій з поняттями також належать узагальнення (3.6) і обмеження (3.7) понять.

 

3.6. Узагальнення — логічна операція переходу від поняття з меншим об'ємом до поняття з більшим об'ємом за рахунок відкидання ознак змісту.

 

3.7. Обмеження -логічна операція переходу від поняття з більшим об'ємом до поняття з меншим об'ємом за рахунок додання ознак до змісту вихідного поняття.

 

Узагальнити поняття - означає перейти від поняття з меншим обсягом, але з великим вмістом до поняття з більшим обсягом, але з меншим змістом. Наприклад, узагальнюючи поняття “кішка”, ми переходимо до поняття “ссавець”. Обсяг нового поняття є ширшим за об'єм вихідного поняття, перше відноситься до другого як індивід до виду. Продовжуючи операцію узагальнення, можна послідовно утворювати поняття “тварина”, “живий організм” тощо. Кожне наступне поняття є родом по відношенню до попереднього.

Іншими словами, для утворення будь-якого нового поняття шляхом узагальнення потрібно зменшити вміст вихідного поняття, тобто виключити видові або індивідуальні ознаки. Вважається, що межею обмеження є категорії — поняття, у яких виражаються найбільш загальні закономірності існування світу (наприклад, категорії “матерії”, “свідомості” тощо).

Обмеження поняття являє собою операцію,яка є протилежною по відношенню до операції узагальнення. Обмежити поняття - означає перейти від поняття з більшим обсягом, але з меншим змістом до поняття з меншим обсягом, але великим змістом. Щоб, наприклад, обмежити поняття “президент”, слід перейти до поняття “президент України”, яке в свою чергу можна обмежити, утворивши одиничне поняття (конкретна людина, яка має цей статус у конкретний період часу).

Таким чином, змінюючи обсяг вихідного поняття, ми змінюємо і його зміст, здійснюючи тим самим перехід до нового поняття - з великим обсягом і меншим вмістом (узагальнення) або меншим обсягом і великим вмістом (обмеження).

Логічні операції узагальнення і обмеження понять широко застосовуються в практиці мислення: переходячи від понять одного обсягу до понять іншого об'єму, ми уточнюємо предмет нашої думки, робимо наше мислення більш визначеним і послідовним.

Узагальнення і обмеження понять не слід змішувати з уявним переходом від частини до цілого і виділенням частини з цілого. Наприклад, доба діляться на години, години на хвилини, хвилини на секунди. Кожне наступне поняття не є видом попереднього, яке в свою чергу не можна розглядати як родове. Тому перехід від поняття “час” до поняття “доба” не є узагальненням, але перехдом від частини до цілого.

Фактично, можна стверджувати, що будь-які межі узагальнення і обмеження є достатньо умовними, бо розвиток науки являє собою постійне уточнення окремих положень, а також постійний перехід від загальних до більш загальних теорій. Інакше кажучи, по відношенню до будь-якого загального поняття можна сконструювати більш загальне поняття шляхом виділення універсального класу по відношенню до нього. Також і по відношенню до будь-якого одиничного поняття можна сконструювати більш конкретне поняття, додавши до змісту ще одну ознаку.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)