АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини та умови жіночої злочинності

Читайте также:
  1. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. ВИДИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАВМ. ПРИЧИНИ ЛЕТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ ВІД ДІЇ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ
  3. ВИЗНАЧЕННЯ ЗБИТКІВ, ПОРЯДОК ТА УМОВИ СПЛАТИ СТРАХОВИХ ВІДШКОДУВАНЬ
  4. Визначте причини бзереження та розширення НАТО.
  5. Г а а в а 4. ПОРЯДОК ТА УМОВИ ЗДІЙСНЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  6. Геополітичні передумови стійкого розвитку регіонів України
  7. Гідрогеологічні умови
  8. Глобальна нерівність:причини та наслідки
  9. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.
  10. Головні причини регіоналізації та глобалізації світової економіки
  11. Детермінація злочинності
  12. Діяльність міжнародних організацій і міжнародне співробітництво у сфері протидії та запобігання злочинності

Кримінологічна характеристика жіночої злочинності, її помітні істотні відмінності від чоловічої свідчать про вплив на них явищ біо­логічного характеру. Щодо ролі біологічних факторів у формуванні особистості людини, в тому числі особи злочинця, висловлюються різні думки. Тому природною є постановка проблеми біологічної від­мінності жіночої злочинності від чоловічої. Ще у XIX ст. представни­ки соціологічної школи у кримінології пояснювали менші злочинні прояви у жінок як їх фізичною слабкістю, так і відчуженням від гро­мадського життя, замкненістю у колі сімейних обов'язків. Ясна річ, фізичні можливості для реалізації наміру вчинення, наприклад, на­сильницького злочину в жінки, як правило, більш обмежені порівняно з чоловіком. У ході сімейно-побутових чи іншої природи суперечнос­тей жінка звичайно не може завдати чоловікові істотної шкоди. Але в той же час не слід забувати про те, що для жінок типовим є вчинення злочинів із заздалегідь обдуманим наміром. Давно було зазначено, що заздалегідь обдумане вбивство припускає відсутність боротьби з боку жертви і тому воно більш легке для фізично слабкішої статі. Що сто­сується вчинення корисливих злочинів жінками, то тут фізичні мож­ливості істотної ролі не відіграють.

Певне відокремлення жінки від інтенсивного соціального життя, без сумніву, стимулює зростання жіночої злочинності. Але тенденція до подальшої емансипації жінки, більш активна її участь у матеріаль­ному і духовному процесі життєдіяльності ведуть до соціального «перероблення» жіночої природи, деформації і деморалізації її особи. Жінка стає більш схильною вирішувати життєві проблеми шляхом вчинення злочину.

Прихильники антропологічної школи у кримінології наполягали на тому, що відмінність кримінологічних показників жіночої і чолові­чої злочинності обумовлена генетичною природою жінки, певною мірою «біологічною її недорозвиненістю». Зараз, мабуть, ніхто не за­перечує, що біологічні і психічні властивості жінки відіграють певну роль у формуванні її особистості. Більшість сучасних дослідників схильні стверджувати, що особистість - це соціально-біологічний продукт епохи. Особистість людини постійно формується (вдоскона­люється або деградує) під впливом біологічних, психологічних і со­ціальних обставин. Суспільство, щоправда, контролює головним чином соціальні реагування людини на зовнішні подразники і віддає пріори­тет у причинному комплексі жіночої злочинності соціальним факторам. Дійсно, злочинна поведінка жінки, як і її правомірна поведінка, визна­чена наперед зрештою не її біологічною статтю, а соціальними умова­ми. Наше життя зовсім недосконале і сприяє не тільки законослухняній поведінці. Як показують численні приклади, жінка все більше засвоює ті форми суспільної поведінки, котрі раніше були прерогативою чоло­віків. Негативні стандарти поведінки, характерні для злочинців-чоловіків (зловживання спиртними напоями, наркотиками, паразитизм, аморальність, бездуховність тощо), стають дедалі частіше притаман­ними і жінці-злочинниці.

Отже, біологічні особливості жінок (порівняно з чоловіками), ви­значаючи або у деяких випадках і обмежуючи кількісно-якісні показ­ники окремих видів злочинів, самі по собі не виступають як причина їх вчинення. Розглядати феномен жіночої злочинності, як і її малопоширеність, тільки крізь призму її біологічної обумовленості навряд чи правильно. Це мало що дає для її розуміння і для організації боротьби з цим негативним явищем.

Що стосується природжених або набутих з часом - різних за при­родою - тілесних і духовних вад, спадкових аномалій і хвороб, деяких акцентуацій особистості, то вони, зрозуміло, обтяжують формування і пристосування до життя особи взагалі і жінки зокрема. Але й вони у більшості самостійно теж не можуть бути «володарями» вибору варі­антів її поведінки. Поєднані з несприятливими соціальними умовами виховання та існування, ці аномалії сприяють формуванню таких сталих рис і уявлень особи, які у конкретній ситуації визначають вибір злочин­ного шляху задоволення потреб і досягнення життєвої мети. Походжен­ня жінок-садисток, жорстоких вбивць, особливо небезпечних рециди­вісток, свідомість яких знаходиться десь на межі неосудності, є все ж рід­ким явищем, хоча випадки такі трапляються. Але це винятки.

У кримінологічній літературі зазначається, що головними негативни­ми явищами, з якими пов'язана жіноча злочинність та її різновиди, є:

- зростання напруженості у суспільстві, конфліктності і ворожнечі між людьми;

- поширення таких явищ, як пияцтво, алкоголізм, аморальність, наркоманія, психопатія, проституція, бродяжництво, жебрацтво тощо;

- істотне послаблення основних соціальних інститутів і у першу чергу сім'ї;

- більш інтенсивна участь жінок у суспільному виробництві.

Несприятлива соціально-економічна обстановка в Україні спричи­нила погіршення морально-психологічного стану суспільства. Жінки набагато вразливіші до цих змін, які безпосередньо негативно вплива­ють на виробничу і сімейно-побутову сфери. Апатія, нігілізм, цинізм, втрата віри у майбутнє превалюють у свідомості більшості людей, сприяють зростанню ворожнечі, обману, користолюбства, виникнення гострих криміногенних ситуацій. Буття і свідомість співвідносяться тут у діалектичній єдності.

Споживацтво, інфантильність, аморалізм, проституція, бродяжни­цтво, жебрацтво, психічні і соматичні захворювання та інші негативні явища, на жаль, все більше уражають жінку. Багато жінок-злочинниць вчинили злочини у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. У країні зафіксований факт зростання поширення наркотиків та збіль­шення кількості їх споживачів. Наркоманки без певних занять створюють велику криміногенну небезпечність, оскільки для задоволення своїх потреб вони не мають інших засобів, крім проституції і злочину. Більше половини з них - це особи, які не працюють і не навчаються.

Кримінологічні дослідження свідчать про те, що поєднання нега­тивних соціальних рис характеру з нервово-психічними захворюван­нями (у межах осудності) ускладнюють соціальну адаптацію і можуть сприяти вчиненню злочинів.

Сім'я, сімейно-шлюбні, сімейно-побутові відносини посідають важливе місце у житті жінок. Сім'я глибоко впливає на формування особи жінки, її як позитивної, так і негативної поведінки. У злочинниць чітко простежується зв'язок між сімейним неблагополуччям і анти-суспільними проявами. Сімейне неблагополуччя виявляється перш за все у поєднанні таких обставин, як деформація сімейних зв'язків і сто­сунків; низький культурний, загальноосвітний і професійний рівень; примітивне коло інтересів, які нерідко стають домінуючими і перехо­дять в антисуспільні; викривлення моральних і правових поглядів тощо. Деякі дослідження свідчать про високу спадковість антисоці­альних властивостей. Існує причинна залежність між сімейним не­благополуччям і характеристикою особи майбутніх правопорушниць і злочинниць. Деякі з них у 16-17 років мають тільки кілька класів освіти або лише в колонії навчилися читати.

Насильство у сім'ї притаманне не тільки низьким соціальним вер­ствам населення. Воно має місце і у так званих благополучних сім'ях. Страх перед самітністю, економічна незахищеність - причини того, що сімейне насильство залишається латентним, безкарним, тривалий час і спонукають жінку до насильницької дії.

Міцність і стабільність сімейно-побутової сфери є обставинами впливу позитивного характеру на напрям думок і поведінки жінки. Порушення у цій сфері, послаблення контролю, втрата нею регулю­ючих функцій, сімейний дискомфорт негативно впливають на жінку і ведуть до зміни її ролі і обов'язків у сім'ї. Сьогодні в Україні кожна десята жінка не має сім'ї і живе самотньою; значна частина розлучених або удови. Майже половина неодружених жінок, які живуть окремо від родичів, - віком до 30 років. Третина самотніх жінок мають вік 30-49 ро­ків. Такі порушення демографічної структури складу жінок неминуче відображаються на багатьох інших соціальних явищах, у тому числі і на жіночій злочинності. Кримінологи давно зауважили, що злочинна діяльність жінки обумовлюється її найближчим оточенням, особливо близькими їй чоловіками. У бізнесі жінки дуже залежать, від них.

Розпад сім'ї, особливо після засудження жінки до позбавлення волі, - це особиста трагедія, яка часто веде до десоціалізації і де­градації жінки. Психічні стереотипи, соціальні зв'язки жінок руйну­ються швидше і глибше, ніж у чоловіків. Утрата життєвих стимулів, невіра у краще майбутнє, справедливість, добро призводять до продо­вження злочинної діяльності.

Емансипація, поступове втілення у життя демократичних принци­пів та деякі інші соціальні обставини сприяли більш активній участі жінок у виробництві і громадському житті. Як вже зазначалося, у ба­гатьох галузях народного господарства, науки, охорони здоров'я, мис­тецтва, культури, освіти тощо жінки становлять більшість працюючих. Немало жінок обіймають різні керівні посади, займаються підприєм­ництвом і бізнесом.

Відомо, що соціалізація людини здійснюється через засвоєння нею певних законів, моральних вимог, системи цінностей. В основу певної системи цінностей, з якою зіткнулася сучасна жінка, покладені гроші, особиста вигода, збагачення за будь-яку ціну тощо. Хабарництво, кра­діжки, ухилення від сплати податків, приховування валютної виручки, шахрайство з фінансовими ресурсами, корупція стали нормою життя. За цих несприятливих соціально-економічних і психологічних умов ви­никає безліч криміногенних ситуацій, у яких - зі своєї чи чужої волі - опиняються працюючі на різних посадах жінки. Орієнтація на егоїстично-споживацькі цінності, скрутне матеріальне становище, тривога за май­бутнє сім'ї, мінливі перипетії бізнесу, мотиви престижу, бажання роз­багатіти, позбавитися обов'язків породжують і сприяють зростанню корисливої, корисливо-насильницької і насильницької злочинності.

Разом з тим багато жінок виконують тяжку і малокваліфіковану роботу. Непрестижність праці, відсутність належної освіти і кваліфі­кації, недостатній інтелектуальний рівень, соціальна безперспектив­ність, сімейно-побутові негаразди тощо негативно впливають на фі­зичний і психічний стан жінок. За даними деяких кримінологічних досліджень, більша частина жінок-бродяг раніше були зайняті на тяж­ких, малокваліфікованих роботах, а п'ята частина жінок, засуджених до позбавлення волі, не мали взагалі будь-якої кваліфікації.

Малозабезпеченість і незабезпеченість сімей, члени яких і самі часто є безробітними, стають провокуючим приводом до вчинення злочинів. Високий рівень поінформованості про наявність престижних речей і коштовностей входить у суперечність з можливістю їх закон­ного придбання. Ця суперечність нерідко вирішується шляхом вчинен­ня корисливих злочинів (крадіжки, шахрайство тощо).

Слід підкреслити: не сама по собі історично обумовлена тенденція більш активної участі жінок у суспільному житті породжує і сприяє зростанню жіночої злочинності. Визначальними при вчиненні злочинів виступають соціальні суперечності і поєднані з ними негативні явища та процеси.

Злочинність жінок обумовлюється: 1) пропагандою у засобах масової інформації культу грошей, багатства, насильства, жорстокості, сексуальної свободи, романтизації злочинного світу; 2) недоглядами в роботі суб'єктів боротьби зі злочинністю; 3) недоліками роботи в системі пенітенціарних установ тощо. За статистичними даними, частина злочинів учиняється саме внаслідок негативного впливу.

В історичному плані розрізняють такі теорії жіночої злочинності: моралістичні, антропологічні (біологічні) і соціологічні. Дві перші були поширені в минулі століття, нині домінує третя.
Моралістична теорія виходила з того, що жінка здатна на злочинні вчинки з часів Єви. Німецькі інквізитори Шпренгер і Інститоріс писали у “Молоті відьом” (XV ст.): “як через брак розуму жінки скоріше за чоловіків відступають од віри, так і через свої незвичайні афекти і пристрасті вони більш активно шукають, вигадують і здійснюють свою помсту за допомогою чар або іншими способами. Тому немає нічого дивного в тому, що серед жінок так багато відьом”.
Антропологічна (біологічна) теорія причини неповноцінності жінки вбачала в її біологічних особливостях. Ч. Ломброзо у творі “Жінка злодійка й повія” (кінець XIX ст.) писав, що “у жінки порівняно з чоловіком визначається відповідний дитині розвиток”. Звідси він дійшов висновку, що жінка більшою мірою схильна до злочинів, ніж чоловік (до жіночих злочинів він зарахував і проституцію).До речі зауважимо, що проведеними у США і Канаді дослідженнями доведено, що ділянки мозку, які “керують" вищою інтелектуальною активністю, у жінок приблизно на 11 % мають більше клітин (нейронів), ніж у чоловіків.

Аналіз сучасних соціально-економічних і психологічних процесівта умов життя жінок дозволяє вважати, що причини злочинності середних в даний час пов'язані з такими явищами:
1) значно більш активним їх участю в суспільному виробництві;
2) деяким ослабленням головних соціальних інститутів і в першу чергусім'ї;
3) збільшеною напруженістю в суспільстві, конфліктами і ворожістю міжлюдьми, що більш гостро сприймається жінками;
4) зростанням наркоманії, алкоголізму, проституції, бродяжництва тажебрацтва серед жінок.

Жінки стали набагато більше, ніж раніше, працювати в громадськомувиробництві та активніше брати участь у суспільному житті. В даний часвони складають приблизно половину чисельності робітників і службовців, ібільшість в таких сферах, як охорона здоров'я, народна освіта,культура і мистецтво, наука та наукове обслуговування, торгівля, громадськехарчування, дрібне підприємництво, постачання, збут, заготівлі,кредитування та страхування, текстильна промисловість та ряд інших. Понадпівмільйона жінок керують підприємствами, установами, організаціями
(як правило, дрібними і середніми), близько мільйона - очолюють цехи,ділянки, відділи та інші структурні підрозділи. Дезорганізація у всіхцих сферах набагато чутливіші для жінок, ніж для чоловіків.

На виробництві жінки здійснюють грабунку не тільки у зв'язку здоступністю цінностей, але й тому, що іншим шляхом ці цінності вони неможуть придбати через відсутність грошей, або з-за високих цін. Не секрет,що зараз у багатьох сім'ях жінки, що займаються підприємництвом,що працюють в торгівлі або громадському харчуванні, є головнимигодувальниками навіть при наявності чоловіка. Звичайно, маса розкрадань відбувається черезпоганий збереження та охорони виробленої продукції, товарів ідезорганізації виробництва, а також відсутності виховної роботи злюдьми. Втім, виховна робота і заклики до совісті при відсутностігрошей і разом з тим впровадження в життя культу грошей дорівнюють нулю.

Приблизно половина важких і низькокваліфікованих робіт упромисловості та будівництві в даний час лягає на жіночі плечі,що абсолютно ненормально і деморалізує жінок. За наявними даними, майжемільйон жінок обрали професією праця будівельника, проте рівеньмеханізації тут в середньому досягає 50%. торгівлі і громадському харчуванні,на складах, базах, в магазинах жінкам доводиться обробляти великучастина вантажів вручну. Ще мало засобів малої механізації. Тому такуроботу жінки легко кидають і можуть стати на шлях правопорушень.

В даний час у більшості галузей і виробництв відсутніобмеження та заборони для використання праці жінок. Їхня працявикористовується нарівні з чоловічим, для них встановлена рівна з чоловікамитривалість робочого дня, визначені однакові норми розцінки. У тойВодночас жінки в набагато більшій мірі, ніж чоловіки, схильні довпливу несприятливих факторів, фізично вони набагато слабкіше чоловіків.

Кримінологічна значимість цих обставин полягає в тому,що багато жінок не витримують настільки непосильних навантажень, та й самаробота непрестижна. Як показало вибіркове дослідження, більша частинажінок-бродяг раніше були зайняті на важких малокваліфікованих абонепрестижних роботах. За даними іншого обстеження, з числа жінок,засуджених до позбавлення волі, кожна п'ята не мала кваліфікації.

Становище жінок на селі, де особливо велика частка ручної праці, щескладніше. Набагато гірше, ніж у місті, поставлено медичне, торговельне,культурно-побутове обслуговування, значно менше зручностей у будинках. Багатопоселення розташовані далеко від великих культурних і промислових центрів.
На селі коротша тривалість життя, вище смертність дітей та осібпрацездатного віку

Тому не дивно, що жінки з сіл і селищ їдуть домісто, поповнюючи ряди волоцюг, жебраків, повій, воровок, виявляютьагресивність, потрапивши в нове середовище і невдало адаптувавшись в ній.

Важка, малокваліфікованих робота огрубляє, очерствляет жінку,позбавляючи її таких природно притаманних їй рис, як жіночність, м'якість,слабкість, чутливість. Вона стає різкою, агресивною, схильноївирішувати виникаючі ситуації за допомогою сили. Це одна з причин збільшеної внаші дні частки здійснюються жінками злочинів проти особистості, їхагресивності, жорстокості.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)