АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація дослідження

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. III.Результати дослідження
  3. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  4. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  5. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  6. Визначення напряму дослідження
  7. Доведення в наукових дослідженнях.
  8. Дослідження
  9. ДОСЛІДЖЕННЯ М'ЯСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
  10. Дослідження О. Г. Столєтова
  11. ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПЛАВЛЕНИХ СИРІВ
  12. Дослідження того, чим відрізняється добре від природного (приємного, корисного), займається

Волейболісти. Дослідження проводилися на початку та в кінці підготовчого періоду річного циклу підготовки спортсменів на базі ДЮСШ-10 м. Київ, у Київському спортивному ліцеї-інтернаті, СДЮСШОР “Чернігівбуд” та обласній ДЮСШ м. Чернігов.

На першому етапі дослідження проведено аналіз сучасних джерел літератури, вивчені науково-теоретичні та методичні аспекти підготовки волейболістів 15 – 17 років, визначені мета, завдання, об'єкт, предмет і програма дослідження; опановані адекватні методи вивчення швидкісно-силової підготовки волейболістів, розроблені карти обстеження.

На другому етапі дослідження проводився констатуючий експеримент з метою створення бази даних, необхідної для вивчення швидкісно-силової підготовленості волейболістів 15 – 17 років різного ігрового амплуа, а також для одержання оцінки стану опорно-ресорної функції ступні і тонусу м'язів нижніх кінцівок; вплив рівня фізичної підготовленості на ефективність навчання, рівень психологічних якостей, рівень фізичного здоровя, спортивну підготовленість волейболістів. В експериментальних дослідженнях взяли участь 362 волейболісти віком 15 – 17 років. На підставі аналізу змагальної діяльності спортсменів при проведенні Всеукраїнських змагань дитячої ліги з волейболу серед юнаків 1988-1989 років народження, були визначені основні технічні дії волейболістів кожного амплуа. Проаналізовано 15 ігор і визначено кількість виконуваних ігрових дій у 210 волейболістів.

На третьому етапі дослідження проводився формуючий експеримент з метою апробації розробленої програми фізичної підготовки на підставі диференціації тренувальних впливів для волейболістів кожного ігрового амплуа. Реєстрація досліджуваних показників проводилась на початку і наприкінці підготовчого періоду річного циклу підготовки. У дослідженнях взяли участь 26 волейболістів віком 15 16 років СДЮСШОР “Чернігівбуд” експериментальної групи і 21 волейболіст обласної ДЮСШ – контрольної.

Головною відмінною особливістю програми є диференційований підхід до вдосконалення швидкісно-силових здібностей волейболістів у підготовчому періоді річного циклу відповідно до специфіки змагальної діяльності кожного гравця в залежності від амплуа, який полягає в перерозподілі змісту тренувальних впливів та часу їх застосування.

Ефективність експериментальної програми фізичної підготовки волейболістів різних ігрових амплуа була визначена у процесі педагогічного експерименту в СДЮСШОР “Чернігівбуд” і обласній ДЮСШ м. Чернігова, який проводився в природних умовах навчально-тренувальних занять протягом підготовчого періоду річного циклу підготовки волейболістів 15 – 16 років з вересня до листопада 2005 року.

У дослідженнях взяли участь 26 волейболістів 15 – 16 років ДЮСШОР “Чернігівбуд” експериментальної групи та 21 волейболіст обласної ДЮСШ контрольної групи. Виміри показників швидкісно-силової підготовленості, тонусу м'язів, опорно-ресорної функції ступні проводилися на початку і наприкінці підготовчого періоду.

Представлена розроблена програмафізичної підготовки, яка включає ряд комплексів фізичних вправ різного спрямування для загальної фізичної підготовки (ЗФП) та спеціальної фізичної підготовки (СФП).

Структура розподілу часу використання комплексів фізичних вправ різного направленості для вдосконалення ЗФП у волейболістів з урахуванням їх амплуа в підготовчому періоді річного циклу представлена: розвиток найбільш значущого фактору займав 40 % часу, наступним двом факторам виділялось по 20 %, іншим – по 10 % від загального обсягу часу, який рекомендується стандартною програмою для розвитку ЗФП.

Час використання фізичних вправ для вдосконалення СФП розподілялось в залежно від переваги у використанні у змагальній діяльності технічних дій кожним ігровим амплуа. На розвиток спеціальних фізичних якостей, необхідних для ефективного виконання найбільш важливих технічних дій волейболістів з урахуванням амплуа, приділялося до 80 – 90 % загального часу, виділеного на СФП, а 10 – 20 % – на розвиток усіх інших фізичних якостей.

Загальний розподіл тренувального часу в контрольній і експериментальній групах в підготовчому періоді був однаковим. Волейболісти обох груп у підготовчому періоді річного циклу підготовки провели по 50 тренувальних занять, що склало 200 академічних годин, відповідно до програмних вимог. Кількість занять на тиждень та час окремого заняття в обох групах були однаковими.

Борці. Дослідження були проведені на базі Тернопільської СДЮСШОР з греко-римської боротьби та ДЮСШ № 3 м. Тернополя. Усього в дослідженнях (педагогічному експерименті) взяли участь 24 борця у віці 18 – 23 років, з яких 6—майстри спорту, 15— кандидати в майстри спорту і 3 —спортсмени І розряду. Усі спортсмени були розподілені у відносно рівнозначні групи: в експериментальну групу (ЕГ) увійшли 3—МС, 7—КМС, 2—спортсмени І розряду; у контрольну групу (КГ) відповідно ввійшли 3—МС, 8—КМС, 1—спортсмен І розряду. Педагогічний експеримент тривав протягом 2002-2004 р.р. і складався з трьох етапів.

Була сформована експериментальна методика розвитку швидкісно-силових якостей кваліфікованих борців греко-римського стилю.

Методика включала у себе зміст тренувальних занять, які застосовувалися двома двотижневими циклами. Тренування проводились протягом всього тижня і складалися із ранкового і вечірнього тренування. В середу і суботу для спортсменів планувалась парна лазня, масаж і прогулянка. У неділю планувався активний відпочинок із прогулянкою. У понеділок, вівторок, четвер і п’ятницю тренування проводились на килимі і після кожного вечірнього заняття спортсмени виконували комплекс загально-фізичної підготовки. Цей комплекс складався із наступних вправ: поштовх гирі; стрибки на скакалці; лазіння по канату без допомоги ніг; присідання з партнером і підтягування на високій перекладині. Всі вправи виконувались з інтенсивністю 40-50 % від максимальної, за винятком останньої вправи, яка виконувалася з інтенсивністю – 60-70 % від максимальної; у 3 серії із інтервалами відпочинку між вправами 30-40 с і між підходами—60-70 с. У перерві між двома двотижневими циклами занять «на килимі» застосовувались заняття із спеціально-фізичної підготовки із швидкісно- силовою спрямованістю. Інтенсивність вище перерахованих вправ становила 60-70 % від максимальної. Вправи виконувались у 3 серії із відпочинком між вправами 20-25 секунд і між підходами 1 хвилина, за винятком вправ зі штангою. Після проходження кожного кола комплексу вправ виконувались спеціальні вправи, які були підібрані за анатомічною ознакою, вибірково впливали на групи м'язів рук, ніг, тулуба і сприяли інтенсивному розвитку швидкісно-силових якостей:

1. вправи для м’язів рук: виведення із рівноваги (№ 1); переворот накатом у партері (№ 4); кидок млином (№ 7); боротьба за захват тулуба (№ 10).

2. вправи для м’язів ніг: підсідання і вхід в корпус (№ 2); вхід в корпус і скручування (№ 5); витягування заднім захватом поясу (№ 8); витягування зворотнім захватом поясу (№ 11);

3. вправи для м’язів тулуба: кидок через спину із захватом руки за плече (№ 3); кидок прогином (№ 6); кидок через спину із захватом обох рук (№9); кидок через стегно (№ 12);

На початку проведення педагогічного експериментубуло проведено тестування швидкісно-силових показників кваліфікованих борців греко-римського стилю. Отримані дані дозволяють зробити висновок, що у показниках представників ЕГ і КГ суттєвих розбіжностей на початку експерименту не виявлено, тобто ЕГ і КГ були однорідними (Р>0,05). Після проведення двомісячного циклу тренувань із використанням експериментальної методики розвитку швидкісно-силових якостей, було проведене повторне тестування швидкісно-силових показників кваліфікованих борців.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)