АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет і методологія вивчення національної економіки

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. III. Вивчення нового матеріалу
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. IV. Вивчення нового матеріалу.
  8. БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ НАВИЧКИ,НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, які необхідні для вивчення теми.
  10. Бахрах Д. Н. О предмете административного права в России // Государство и право. 2003. № 10. С. 31-38.
  11. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  12. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела

Тема. Національна економіка: загальне та особливе

 

План

1. Предмет і методологія вивчення національної економіки.

2. Функції національної економіки як науки.

3. Суть і компоненти національної економіки.

4. Національна економіка в системі економічних знань та її

зв'язок з іншими науками.

5. Стан, джерела, завдання вивчення національної економіки.

 

Предмет і методологія вивчення національної економіки

Кожна незалежна держава зацікавлена в розвитку та процвітанні своєї національної економіки. Національна економіка завжди є продуктом тривалого історичного розвитку. Вона розвивається в результаті поглиблення

суспільного поділу праці, базується на політичному та економічному суверенітеті і забезпечує реалізацію національних економічних інтересів держави.

Національна економіка є дуже складним полісистемним утворенням. Національна економіка трактується як цілісна система організації господарської діяльності, що обмежена державними кордонами. З іншої сторони, національна економіка функціонує в межах наземних екологічних систем, а отже, зазнає впливу певних екологічних детермінант. У цьому контексті національна економіка є природосоціогосподарською системою, яка складається з природничої, соціальної та господарської підсистем.

Об'єктом дослідження національної економіки є різноманітні природно-господарські та соціоекономічні процеси та явища, що відбуваються в ній.

Суб'єктами національної економіки є домашні господарства, підприємства, фірми, підприємницькі структури, держава. Всі вони вступають між собою в певні економічні відносини, що набувають форми вертикальних і горизонтальних зв'язків. Будь-який суб'єкт національної економіки є економічно відособленим, а отже, носієм економічного інтересу, якому підпорядковується його діяльність. Водночас діяльність всіх економічних суб'єктів у національній економіці повинна підпорядковуватись загальнодержавним інтересам національної безпеки.

Предметом національної економіки - є система законів і закономірностей, які регулюють процеси та взаємозв'язки в складній господарській системі держави. Дослідження цієї складної системи базується на методології.

Методологія — це система наукових знань про шляхи та методи і способи пізнання істини. Методологія національної економіки України базується на системі найбільш загальних принципів, методів та способів пізнання розвитку економіки України. Для того, щоб одержати нові знання в національній економіці треба застосовувати науково обґрунтовані методи.

Національна економіка в широкому аспекті є системою знань про закономірності та закони функціонування національного господарства держави як єдиного цілого. Тому застосування в її вивченні загальнонаукових методів дає можливість глибше аналізувати макроекономічні процеси, що відбуваються у реальному господарському житті держави. Є загальнонаукові та специфічні методи дослідження національної економіки.

 

До загальнонаукових методів відносять:

1) метод наукової абстракції та теоретичного моделювання;

2) методи логіки;

3) структурно-функціональні методи;

4) методи науки синергетики (що вивчає складні системи, які складаються з підсистем різної природи);

5) методи індукції та дедукції;

6) методи еволюції, діалектики та історичної хронологи;

7) методи математичного моделювання.

 

Використання методів дослідження національної економіки дає можливість створювати якісно нові моделі її стратегічного розвитку. Ці методи дозволяють знаходити нові резерви та функції в економіці держави, які б водночас враховували і екзогенні і ендогенні параметри її розвитку.

У цілому можна виділити такі макромоделі національної економіки (див. табл. 1).

Таблиця 1

Класифікація макромоделей національної економіки

 

№ п/п Критерії класифікації моделей національної економіки Типи моделей
1. За способом вираження досліджуваного об'єкта: Логічні; Табличні; Графічні; Економіко-математичні.
22. За тривалістю періоду, що підлягає дослідженню Короткотермінові; Довготермінові.
33. За ступенем відкритості економічної системи Закриті (не враховують зовнішніх економічних зв'язків); Відкриті (враховують їх); Екологічно-збалансовані (враховують вимоги екологічної безпеки довкілля).
4. За повнотою охоплення економічних суб'єктів Прості; Складні.
55. За характером відображення фактора часу Статичні; Динамічні.
66. Критерії аналізу досягнення кінцевих результатів Рівноважні; Нерівноважні; Структуралістські (рівновага є результатом перерозподілу доходів); Збалансовані.
77. За метою дослідження Поточні; Управлінські; Прогностично-стратегічні.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)