АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операції з цінними паперами

Читайте также:
  1. Агент генеральний агентські операції
  2. Арифметичні операції
  3. Біржові операції
  4. Валютний кліринг валютні операції
  5. Валютні операції на умовах спот
  6. Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції з векселями
  7. Відобразити вказані операції в бухгалтерському обліку.
  8. Відобразити ці операції в бухгалтерському обліку.
  9. Глава 10. Операції з оформлення
  10. Глава 9. Операції з оформлення
  11. Господарські операції АТ «Д.І.М.» за квітень - червень 2011 р.
  12. Господарські операції з обліку руху матеріальних цінностей бюджетних установ

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

Загальні принципи оцінки та обліку цінних паперів у портфелях банку.

Облік цінних паперів у торговому портфелі банку.

Особливості обліку цінних паперів у портфелі банку на продаж.

Особливості обліку цінних паперів у портфелі до погашення та інвестицій в асоційовані і дочірні компанії.

ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ОЦІНКИ

ТА ОБЛІКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ У ПОРТФЕЛЯХ БАНКУ

Банки можуть здійснювати операції з цінними паперами, які згідно із Законом України «Про цінні папери та фондову біржу» випускають­ся й перебувають в обігу, зокрема: акціями, облігаціями внутрішньої державної позики, облігаціями підприємств, ощадними сертифіка­тами, векселями, а також операції з похідними цінними паперами (форвардні та ф'ючерсні контракти й опціони) та цінними паперами іноземних емітентів, які допущені до обігу в Україні.

Бухгалтерський облік цінних паперів ґрунтується на загально­прийнятих у міжнародній практиці принципах та стандартах і ве­деться відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку операцій із цінними паперами в банках України (затверджена Постановою № 358 Правління НБУ від 03.10.2005 р.).

Необхідність запобігання ризикам, що притаманні операціям із цінними паперами, потребує чіткого дотримання основних принци­пів їх оцінки та обліку, насамперед таких, як обачність, нарахування доходів і витрат (у періоді, до якого вони належать), перевага суті операції над формою.

Відповідно до вказаних принципів банки оцінюють і відобра­жують активи, що виникають за операціями з цінними паперами, з достатньою мірою обережності, щоб не допустити перенесення фінансових ризиків на наступні періоди; цей принцип передбачає ведення рахунків з обліку резервів, що створюються під активи у формі цінних паперів. При застосуванні принципу нарахування не дозволяється переоцінювати активи чи доходи і недооцінювати витрати.

 

Класифікація операцій банків із цінними паперами

Операції з цінними паперами

       
 
АКТИВНІ Операції з ЦП в торговому портфелі • Операції з ЦП в портфелі банку на продаж • Операції з ЦП в портфелі банку до погашення • Інвестиції в асоційовані та дочірні компанії (Процентний дохід, дивідендний дохід, торго­вельний дохід)  
 
ПАСИВНІ Власні акції - капітал (дивіденди) Власні боргові зобов'язання (процентні витрати)  
 
   
ЗА ДОРУЧЕННЯМ КЛІЄНТІВ • Придбання / продаж цінних паперів за дорученням клієнтів; • Зберігання цінних паперів; • Андерайтинг (комісійний дохід)  
 

 

 

 

 


Інвестиції банку в цінні папери з метою їх оцінки та відображен­ня в бухгалтерському обліку класифікують таким чином:

- операції з цінними паперами у торговому портфелі;

- операції з цінними паперами у портфелі банку на продаж;

- операції з цінними паперами у портфелі банку до погашення;

- інвестиції в асоційовані та дочірні компанії.

Цінні папери, які придбані та/або зберігаються за дорученням і за кошти клієнтів, а також згідно з договорами про довірче управлін­ня, обліковують на позабалансових рахунках.

У бухгалтерському обліку операцій банків України з цінними паперами використовують рахунки, визначені Планом рахунків бух­галтерського обліку банків України, класифіковані за видами цінних паперів (боргові, акції та інші папери з нефіксованим прибутком), їх емітентами (банки, небанківські фінансові установи, небанківські не­фінансові установи), а також за складовими балансової вартості цін­ного папера (номінальна вартість, дисконт (премія}, нараховані про­центи, переоцінка, резерви). Окремо (в першому класі Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України) обліковують цінні папери, які Національний банк України приймає за операціями рефінансування банків, а також емітовані ним.

 

Структура відображення в Плані рахунків банку


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)