АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  8. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  9. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  10. Антикорупційні принципи
  11. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  12. Антична культура східного і західного регіонів

 

Принципи - це дії суспільства, свідомо спрямовані на найбільш повний прояв об'єктивних закономірностей РПС з урахуванням відповідних факторів.

Принцип раціонального розміщення виробництва він випливає з закономірності “ефективне розміщення продуктивних сил”. Зміст його полягає у такому розміщенні виробництва, яке забезпечувало б високу ефективність господарства. Раціональність означає вибір найкращих ва­ріантів. Принцип раціональності реалізується через комплекс заходів:

- відповідне наближення матеріаломістких, енергомістких, водомістких галузей до джерел палива, енергії й води. Ми заощаджуємо не тільки на транс­портних витратах, але й комплексно використовуємо сировину, економно витрачаємо паливо, енергію й воду;

- наближення трудомісткого виробництва до райо­нів і центрів зосередження трудових ресурсів. Це дозво­ляє ефективно використовувати трудові ресурси за віком, статтю, кваліфікацією;

- наближення масового виробництва мало транспортабельної продукції до місць її споживання (на­приклад, хлібопечення, теплоенергетика на ТЕЦ тощо);

- запобігання зустрічних перевезень однотипної продукції, сировини й палива з одного регіону до іншо­го. Це трапляється у випадку “відомчого” стилю керівництва господарством. Всі ці заходи спираються на врахування факторів розміщення. У більш ширшому розумінні поняття “раціональність” охоплює й ряд інших принципів, які забезпечують ефективне розміщення господарства (пропор­ційність, комплексність тощо).

Принцип оптимальності розміщення виробництва тісно пов'язаний з принципом раціональності. Оптимальність озна­чає вибір найкращого варіанта не лише з наявних, а з усіх можливих. Наприклад, за рахунок раціо­нального розміщення комплексу металургійних підприємств можна забезпечити максимальну ефективність галузі. Водночас надмірна концентрація однорідного вироб­ництва завдасть екологічних втрат, що призведе до нераціо­нального використання робочої сили. Тому у масштабі регіону, суспільства в цілому таке розміщення не буде ефективним. З часом доведеться поступитися ефектив­ністю на локальному чи галузевому рівні, щоб забезпечити її на рівні країни. Саме такий підхід буде оптимальним.

Принцип збалансованості й пропорційності – це таке розміщення виробництва, за якого витримується рівно­вага між виробничими потужностями, обсягом виробництва – з одного боку, та наявністю сировинних, енергетичних, водних, земельних, трудових, фінансових ресурсів регіо­ну – з іншого. Пропорційність передбачає також оптимальну структуру народного господарства регіону, цебто відповідну пропорцію між галузями спеціалізації, а також між допоміжними й обслуговуючими га­лузями. За цим принципом укладаються регіональні між­галузеві баланси при територіальному плануванні або прогнозуванні. Принцип збалансованості надає регіону, країні економічної витривалості.

Принцип комплексного розміщення виробництва спира­ється на однойменну закономірність. На практиці він реалі­зується у:

- комплексному використанні природних ре­сурсів, включно з відходами;

- раціональному використанні трудових ресурсів шляхом створення у регіоні такої структури господар­ства, за якої надається праця усім контингентам робочої сили;

- створенні єдиної інфраструктури;

- налагодженні ефективних виробничих зв'язків між підприємствами регіону.

За умов централізованої планової економіки принцип комплексності реалізується шляхом планового будівництва певного набору об'єктів у регіоні; якщо закономірності розміщення достатньо повно враховані, комплекс функціонує добре, інакше помилкові рішення проявляються упродовж багатьох років.

При мало регульованої ринкової економіці прин­цип комплексності повинен зберігатися. Тому, що тямущий підприє­мець прагне спорудити підприємство там, де є готова інфраструктура, бо витрати на її будівництво не будуть завеликі. Компанія, яка видобуває природний ресурс, нама­гається тут же створити переробне підприємство, аби змен­шити втрати. Власник підприємства шукає суміжників, щоб налагодити взаємовигідну кооперацію. Підприємства й за­клади сфери обслуговування потребують зосередження великого виробництва й населення.

Таким чином, принцип комплексності полягає у визначенні найвигіднішої спеціалізації району з урахуванням територіального поділу праці.

Принцип розміщення підприємств згідно з раціональними формами суспільної організації виробництва. До таких форм належать концентрація, спеціалізація, кооперування й ком­бінування. Сутність принципу – спосіб розміщення виробництва повинен стимулювати ефективний розвиток раціональних форм його організації.

Принцип урахування міжнародного територіального поділу праці. За цим принципом держава повинна розвивати такі галузі й виробництва, для яких вона має найкращі умови й продукція яких користується попитом на світовому ринку. Розвиток подібних галузей має за­охочуватися. Одночасно дозволяється імпорт тих товарів, які у країні не виробляються через природні умови або через завеликі витрати.

В Україні основна маса продукції її підприємств реалізується всередині країни. Проте є види виробництва й галузі, які експортують продукцію з метою “заробити” валюту.

Принцип збереження екологічної рівноваги. Цей прин­цип є одним з головних. Господарство регіону може бути збалансоване за більшістю параметрів, але якщо при цьому виникає екологічна напруженість, то воно не може визнаватися ефективним. Принципу екологічної рів­новаги має підпорядковуватися решта вигод, що з'являється за різних варіантів РПС. Тому його ще називають принципом екологічного імпера­тиву.

Принцип обмеженого централізму його сутність полягає в органічному поєднанні стратегічних інтересів країни й інтересів регіонів, підприєм­ців, населення. Держава не повинна втручатись в оперативну діяльність підприємств і місцевих органів влади. Вона повинна створювати за допомогою економічних важелів, системи пільг і оподаткувань таку територіально-галузеву структуру, котра сприяла б загальнодержавним і регіональним інтересам, допомагаючи підвищувати життєвий рівень населення.

Дотримання принципів РПС є основою регіональної політики держави.

Ре­гіональна політика – це сфера управління економічним, соціальним і політичним розвитком країни у просторовому, регіональному аспекті. Основні напрямами регіональної політики:

- співвідношення й взаємодія рушійних сил регіо­нального розвитку в державному, кооперативному, при­ватному та інших секторах економіки;

- співвідношення державного й регіонального аспектів розвитку, центрального й регіонального рівнів управління;

- зближення рівнів соціально-економічного роз­витку регіонів;

- регіональні аспекти демографічної, екологічної політики.

Метою регіональної політики є забезпе­чення населенню гідних умов життя. Цього можна досяги зміною структури територіальної організації госпо­дарства, технологічним оновленням виробництва. Основні принцип такої політики:

- перевага інтересів регіону над інтересами галузей, окремих підприємств;

- всебічне врахування економічних, технологічних, етнічних, екологічних та соціально-демографічних пере­думов та факторів розміщення продуктивних сил і роз­витку регіону з наданням переваги чинникам соціаль­ним та екологічним;

- пріоритет інтенсивного, ресурсозберігаючого під­ходу до розміщення продуктивних сил при обмеженні матеріаломісткого виробництва;

- потреба поступового зближення рівнів соціально-економічного розвитку регіонів.

До засобів регулювання територіальної організації суспіль­ства належать державні регіональні програми, які повинні забезпечуватися грошовими та матеріальними ресурсами.

Таким чином при просторовому розподілі підприємств і галузей керуються такими найважливішими принципами розміщення продуктивних сил:

- наближення матеріаломістких, енергомістких, водомістких виробництв до джерел сировини, палива, води;

- наближення трудомістких виробництв до регіонів із високим рівнем забезпеченості трудовими ресурсами;

- наближення виробництв, що виробляють товари масового споживання, до районів із високою концентрацією населення;

- врахування при розміщенні виробництва транспортабельності сировини та продукції, наявності відповідних комунікацій;

- обмеження надмірної концентрації промислових об'єктів у великих містах;

- збалансованість розміщення підприємств виробничої й невиробничої сфер, між головними, допоміжними та обслуговуючими галузями спеціалізації;

- охорона навколишнього природного середовища, раціональне і комплексне використання природних ресурсів, забезпечення здорових умов життя й праці населення;

- вирівнювання рівнів господарського й соціального розвитку областей та економічних районів країни;

- урахування інтересів економічної інтеграції у європейський і світовий простір.

Для України на сучасному етапі розміщення продуктивних сил пріоритетними є соціально спрямовані принципи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)