АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічний аналіз ситуацій і конфліктів, його засоби

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  3. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  4. Аварійно-рятувальні засоби
  5. Алонж аналіз
  6. Аналіз алгоритмів
  7. Аналіз асортименту і структури продукції.
  8. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  9. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  10. Аналіз використання виробничих потужностей
  11. Аналіз використання виробничого обладнання
  12. Аналіз використання робочого часу

Основною ланкою при дозволі педагогічної ситуації можна вважати проведення її психологічного аналізу. У цьому випадку вчитель може розкрити причини ситуації, не допустити її переходу в тривалий конфлікт, тобто якоюсь мірою навчитися володіти ситуацією, використовуючи її пізнавальні і виховні функції.

Однак не слід вважати, що психологічний аналіз розв'яже всіх проблемы у взаєминах. Його проведення лише знизить число помилок, що допускають учителя, негайно застосовуючи заходу впливу на учня в ході виниклої ситуації. Такий аналіз є лише основою для вироблення самостійних рішень.

Основною метою психологічного аналізу ситуації є створення достатньої інформаційної основи для прийняття психологічно обґрунтованого рішення виниклої ситуації. Кваплива реакція вчителя, як правило, викликає імпульсивну відповідь учня, приводить до обміну "словесними ударами", і ситуація стає конфліктною.

Іншою, не менш значимою метою такого аналізу є переключення уваги зі збурювання вчинком учня на його особистість і її прояв у діяльності, вчинках і відносинах.

Аналіз допомагає вчителю уникнути суб'єктивізму в оцінці поводження учнів. При розборі вчинку, оцінці поводження часто винуватим виявляється учень, хто менш симпатичний учителю (для жінок-вчителів цей критерій більш значимо), а тому вчителя дивно добре пам'ятають навіть дрібні порушення дисципліни цими учнями. Така позиція вчителя приводить до того, що він підмінює об'єктивне вивчення особистісних якостей учня переліком тих провин, у яких він був замічений раніш: у гарного учня пригадуються гарні вчинки і мало придається значення поганим, а "важкий" учень залишається винним.

Психологічний аналіз дає можливість побачити позитивне у вчинках "поганого" учня і "капость" у поводженні зразкового і тим самим правильно дозволити ситуацію, знайти "крапки росту" особистості навіть дуже "важкого" учня.

Грамотно проведений психологічний аналіз допоможе вчителю знайти не тільки варіанти дозволу, але і можливі шляхи чи попередження погашення конфлікту. Адже попередити конфлікт, дозволити його на рівні педагогічної ситуації - це найбільш оптимальний, "безкровний" для обох сторін виходу із ситуації. Учитель при цьому визначає момент можливого переходу ситуації в конфлікт, знижує непрямими прийомами напруженість і бере ситуацію під контроль.

Погасити конфлікт - це значить перевести відносини його учасників на рівень взаємоприйнятих для обох сторін, переключити увага з аффективно-напружених відносин у сферу ділових відносин навчальної роботи.

Змістовність і глибина аналізу ситуації, запропоновані варіанти її дозволу прямо не залежать від стажу роботи в школі. Інтерес до питань вікової і педагогічної психології, інтерес до дитини, бажання побачити ситуацію очима учня і допомогти йому вийти з її, уміння побудувати власне раціональне міркування з приводу виниклої ситуаціі - такі основні частини педагогічно грамотного аналізу.

Такий аналіз допомагає осмислити власний досвід виходу із ситуації, дозволу конфліктів, побачити помилки і прорахунки у своєму поводженні і не повторювати їх, звалюючи всю провину на учнів. Тим самим вчитель учиться приймати рішення без зайвих емоцій, ідучи від традиційних заходів впливу. Це підвищує його волю вибору і професійна самоповага.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)